Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Posted by: 
Eνημέρωση από εργαζόμενο στην περιοχή του Κουκακίου.
Σήμερα το μεσημέρι, δυο παιδιά ηλικίας περίπου δέκα χρόνων διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παίδων με σοβαρά τραύματα στο σώμα και στο κεφάλι. Τα παιδιά αυτά, τα οποία είναι Ρομά, είναι γνωστά στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, του Θησείου και του Κουκακίου, καθώς επαιτούν με ακορντεόν και φλογέρα στην τουριστική αυτή περιοχή της Αθήνας. Νωρίτερα είχαν οδηγηθεί με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα Νέου Κόσμου (τουριστική αστυνομία στη Βεΐκου, στο Κουκάκι) μαζί με άλλο ένα κοριτσάκι. Εκεί, κάποια από τα σαδιστικά κτήνη της ΕΛ.ΑΣ., τα χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές σε όλο τους το σώμα, με αποτέλεσμα το ένα να τραυματιστεί σοβαρά πάνω από το μάτι με ακατάσχετη αιμορραγία, σε σχεδόν ημιλιπόθυμη κατάσταση και το δεύτερο να έχει μωλωπισμένα μάτια και πόνους στα πλευρά. Εργαζόμενοι στην περιοχή πήγαν αμέσως στο αστυνομικό τμήμα, όπου οι μπάτσοι υποστήριξαν ότι τα παιδιά ναι μεν προσήχθησαν, αλλά έφυγαν σώα κι επέστρεψαν μετά από λίγα λεπτά ματωμένα και… κατηγόρησαν άδικα γι’ αυτό την αστυνομία! Οι μπάτσοι παραδέχθηκαν ότι έχει γίνει καταγραφή της προσαγωγής, ενώ αργότερα, στο νοσοκομείο Παίδων κινήθηκε αυτεπάγγελτη διαδικασία για να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο λόγος τραυματισμού των δύο νεαρών Τσίπρι Κ. και Ιωσήφ Β. Μπ. (στοιχεία από το ΕΚΑΒ). Μέχρι το απόγευμα, ο αξιωματικός υπηρεσίας έκανε τον ανήξερο για το τι συνέβη στο τμήμα, αρνούμενος να γνωστοποιήσει τα στοιχεία αυτών που έφεραν τα παιδιά στο ΑΤ, αναμασώντας κυνικές δικαιολογίες για την παραβατικότητα των δυο… δεκάχρονων, προσπαθώντας να χρεώσει το γεγονός σε πιθανή αυτοδικία…
Όσο συνηθισμένοι κι αν είμαστε πια στις βιαιότητες της ΕΛ.ΑΣ., είναι απαράδεκτο να ανεχόμαστε περιστατικά σκληρού ξυλοδαρμού παιδιών. Η όποια ΕΔΕ θα γίνει ή δε θα γίνει, δεν πρόκειται να οδηγήσει ούτως ή άλλως πουθενά. Η θέση αυτών των παιδιών στην κοινωνική πυραμίδα εγγυάται από μόνη της την ατιμωρησία των αυτουργών, που φροντίζουν για την τουριστική ομαλότητα στο κέντρο της πόλης. Τα δυο παιδιά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα παραμείνουν νοσηλευόμενα και αύριο.
Καμία ανοχή στις βιαιοπραγίες των μπάτσων.
Καμία ανοχή στις ρατσιστικές συμπεριφορές.

ΠΟΥΡΓΕΙΟ: Οι εκπαιδευτικοί να σέβονται τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Αντίθετο το υπ. Παιδείας στην πρακτική να οδηγούνται μαθητές/τριες στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις π
Δημοσίευση: 29/07/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Την πλήρη αντίθεσή του στην πρακτική να οδηγούνται μαθητές/τριες στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που αποφασίζει συλλογικά η μαθητική κοινότητα,δηλώνει το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία τους.
Αυτή η αντίθεση , τονίζει το υπουργείο Παιδείας, βασίζεται πρωτίστως σε παιδαγωγικές αρχές, τις οποίες οφείλουν να σέβονται πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και είναι ανεξάρτητη από τη συμφωνία ή τη διαφωνία με τον τρόπο που οι μαθητές/τριες διεκδικούν κάθε φορά τα αιτήματά τους.
«Εκφράζοντας δε και στην πράξη αυτή του την πολιτική», το υπουργείο Παιδείας  υπενθυμίζει ότι «προώθησε πρόσφατα την ψήφιση  διάταξης νόμου (αρ. 45 παρ. 2 του ν. 4386/16) με την οποία καταργήθηκε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που κυρώθηκε με το ν.2811/2000, η οποία ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών/τριών οδηγώντας παράλληλα ανήλικα παιδιά στα περίφημα «μαθητοδικεία».

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016


Η ζωή είναι όμορφη
Υπάρχουν και αυτά τα σχολεία στην Ελλάδα!
Γέμισαν χρώματα και ζωγραφιές οι τοίχοι του 10ου Δημοτικού Σχολείου στην Χαλέπα στα Χανιά της Κρήτης, συμπληρώνοντας έτσι τη “Μαγική Πολιτεία”.
TILESTWRA.COM


Ο Διογένης Τιμιανίδης κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Μπορώ και χωρίς ευρώ.
Βάλε ένα τέλος στην παιδική εργασία αποφεύγοντας αυτές τις 7 μεγάλες εταιρείες
Σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα; Οι περισσότεροι την απολαμβάνουν δίχως να σκέφτονται κάτω από ποιες συνθήκες έχει παραχθεί το προϊόν που καταναλώνουν.
ENALLAKTIKOS.GR|ΑΠΟ HTTP://WWW.ENALLAKTIKOS.GR

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016


Ο Panayotis Chalemos κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Ευγένιος για μεγάλους… Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1946. Με σπουδές σε Ελλάδα και Αγγλία, είναι κάτοχος πτυχίουων…
AWAKENGR.COM

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

TRADE SCHOOL: Ένα αυτο-οργανωμένο σχολείο με βάση την ανταλλαγή και όχι το χρήμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Trade School Athens (TSA) είναι ένα ανεξάρτητο, αυτο-οργανωμένο σχολείο, ανοικτό σε όλους, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει είτε ως διδασκόμενος είτε ως…
ENALLAKTIKOS.GR|ΑΠΟ HTTP://WWW.ENALLAKTIKOS.GR


Να τι θα γινόταν αν η εκπαίδευση είχε πραγματική σχέση με την μάθηση

Να τι θα γινόταν αν η εκπαίδευση είχε πραγματική σχέση με την μάθηση

Αν η εκπαίδευση είχε πραγματική σχέση με την μάθηση:


- Θα αφήναμε τα παιδιά να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις και θα τους δίναμε την κατάλληλη υποστήριξη να βρουν μόνοι τους τις απαντήσεις
- Θα βλέπαμε το βούτηγμα μπισκότων στο γάλα σαν μια επιστημονική ευκαιρία, όχι μόνο σαν σνακ!
- Θα δίναμε στα παιδιά τεράστια τεστ και βιβλία μόνο αν χρειάζονταν τα χαρτιά για να χτίσουν πύργο και να εξερευνήσουν τη δύναμη και την κίνηση

- Θα βάζαμε μόνο τέτοιες ταμπέλες στα παιδιά " κυρίως οπτικός μαθητής", "εύθυμος", "υπερέχει στην μάθηση", "αγωνίζεται με την πρόσθεση", "αγαπά το ποδόσφαιρο" αντί για "έμπειρος" ή "μέτριος" (και εδώ θα μπορούσα εγώ να προσθέσω κι άλλα κοσμητικά επίθετα που λένε οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στα παιδιά στην Ελλάδα, όπως τεμπέλης, αργός, χαζός, αδιάφορος, κλπ)
- Θα σταματούσαμε να κάνουμε φωτοτυπίες χαμηλού επιπέδου και θα δίναμε περισσότερα άδεια χαρτιά για έμπνευση
- Θα είχαμε στόχο μας να κάνουμε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις στην τάξη που δεν μπορούμε να απαντήσουμε ή για τις οποίες ούτε το Google δεν έχει απάντηση
- Θα σταματούσαμε να ξοδεύουμε εκατομμύρια στα σχολικά βιβλία
- Θα γιορτάζαμε τα λάθη περισσότερο από τα "Αριστα"
- Η επιτυχία θα ήταν η υπερπήδηση εμποδίων και η προσπάθεια και όχι το "τέλειο γραπτό"
- Θα καλούσαμε έναν μηχανικό ή επιστήμονα στην τάξη για να απαντήσει ερωτήσεις των παιδιών
- Θα μιλούσαμε περισσότερο για να βρουν το πάθος και την κλίση τους παρά για το τεστ ορθογραφίας της Παρασκευής
- Θα παίρναμε τις καλύτερες θεωρίες από την εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών, την ειδική αγωγή και κάθε τι ανάμεσα, για να φτιάξουμε ένα σχολείο όπου ικανοποιούνται οι ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών
- Τα παιδιά δεν θα ρωτούσαν ποτέ " Γιατί πρέπει να το μάθω αυτό;" επειδή θα ήταν απασχολημένα με την έρευνα
- Η έρευνα θα υπερτερούσε από την διάλεξη- παράδοση μαθήματος
- Η επαγγελματική εξέλιξη θα ήταν διαφοροποιημένη, γεμάτη νόημα και αποστασιοποιημένη από την ανάγνωση σελίδων στο PowerPoint
- Κάθε σχολείο θα είχε μορφές συνεργασίας σαν αυτό που συμβαίνει στο Twitter κάθε μέρα
- Δεν θα ακούγαμε φράσεις όπως "Δεν το διδάσκουμε αυτό από τη στιγμή που δεν είναι στην εξεταστέα ύλη"

 

Η εκπαίδευση μπορεί να μην έχει σχέση (τουλάχιστον ως ένα μεγάλο βαθμό) με την μάθηση αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η δική μας τάξη δεν μπορεί να έχει σχέση με την μάθηση!

Είναι στο χέρι μας, όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση, να κάνουμε τη διαφορά με τους δικούς μας μαθητές, με τους συναδέλφους, με το δικό μας σχολείο!

Πηγή: paidagwgos.blogspot.gr

Πρωτότυπο κείμενο: venspired.com

Μετάφραση: Σοφία Τσιντσικλόγλου, Ειδική Παιδαγωγός

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υφίσταται ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων

Οι Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων Ηρακλείου δεν έστειλαν λίστα με ονόματα των μαθητών
Δημοσίευση: 27/07/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Οι Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Ηρακλείου, δήλωσαν υπεύθυνα, ότι αδυνατούν να αποστείλουν λίστα με ονόματα μαθητών/τριών που συμμετείχαν στην κατάληψη των σχολείων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επικαλούμενος έγγραφο της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε., και σημείωσε ότι η αδυναμία αυτή τεκμηριώνεται ως εξής:
ΠΡΩΤΟΝ: Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, τα σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη  με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των μαθητικών κοινοτήτων, στις συλλογικές διαδικασίες των οποίων, οι Διευθυντές δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με βάση τη κείμενη νομοθεσία. Ενημερώθηκε τηλεφωνικά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τα μέλη του ΔΣ των Συλλόγων  Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Κατά την ίδια ημέρα στην αυλή των σχολείων βρισκόταν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών/τριών και δεν υπέπεσε στην αντίληψη των Διευθυντών, να πρωτοστατούν ή να παρακινούν σε κατάληψη συγκεκριμένες/ους μαθήτριες/τες.
ΤΡΙΤΟΝ: Τη συγκεκριμένη ημέρα και καθ όλη τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των σχολείων καθώς  και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων βρίσκονταν έξω  από τα σχολικά κτίρια. Αποκτήθηκε πρόσβαση με τη λήξη των κινητοποιήσεων  των μαθητών, στις 2 το μεσημέρι και μετά από έλεγχο δεν διαπιστώθηκε καμία φθορά ούτε στα κτήρια, ούτε στον εξοπλισμό των σχολείων.
Δεν υφίσταται   ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων
Ο υπουργός Παιδείας υπενθυμίζει ότι  η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του έτους 2000 που προέβλεπε φυλάκιση    τουλάχιστον μηνών   σε όποιον καθ οιονδήποτε τρόπο  παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημοσίων σχολείων  ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άκυρο 45 του νόμου 4386/2016.
Επομένως , δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, δεν υφίσταται πλέον η ποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων
Τι ζήτησε το Αστυνομικό τμήμα
Στις 17 Ιουνίου το Αστυνομικό τμήμα  Ηρακλείου Κρήτης , σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας ζήτησε από τους Διευθυντές του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου, 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου, Γυμνασίου Ν. Αλικαρνασσού, 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου, 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου, 2ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου και 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου να αποστείλουν λίστα με τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου ους στις 13 Νοεμβρίου του 2015, ημέρα Παρασκευή, αναγράφοντας και την ημερομηνία γέννησής τους.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Η Lemonia Klonari κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Αν ψάχνετε για τους τέλειους γονείς ,ξεχάστε το, δεν υπάρχουν. Αν κάποιοι σας συστηθούν ως αλάνθαστοι γονείς απομακρυνθείτε διακριτικά από αυτούς, ίσως είναι επικίνδυνοι. Αν πάλι ψάχνετε για «εγχειρίδια του καλού γονέα» θα βρείτε πολλά.…
IPAIDEIA


Η Lemonia Klonari κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Τι είναι το bullying; Ο εκφοβισμός ή παρενόχληση θεωρείται οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται... μέσω φυσικής παρουσίας κι η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά…
IPAIDEIA

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016


Ο Panayotis Chalemos κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Μπορώ και χωρίς ευρώ.
H μοντέρνα ανατροφή των παιδιών δυσχεραίνει τη συναισθηματική τους ανάπτυξη
Ας δούμε μερικά ιδιόμορφα (και ενοχλητικά) γεγονότα για την κοινωνία μας:
ENALLAKTIKOS.GR|ΑΠΟ HTTP://WWW.ENALLAKTIKOS.GR

Αρχική >

Θέλουμε Παιδαγωγικό Σχολείο;


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Ιούλιος, 2016 - 20:10 | Στην Κατηγορία: 
Του Νίκου Τσούλια
      Από το σχολείο των παλιών δεκαετιών του έντονου και διάχυτου παιδαγωγισμού μέχρι το σημερινό απόλυτα γνωσιοκεντρικό σχολείο[i] έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι των εκπαιδευτικών μας πραγμάτων αλλά και στο συνολικότερο ποτάμι των κοινωνικών και πολιτικών μας θεσμών και λειτουργιών. Ουσιαστικά το σχολείο – ιδιαίτερα το δημοτικό σχολείο – παρακολουθεί με αρκετή πιστότητα το πολιτισμικό συνεχές και την ιστορική εξέλιξη της χώρας μας. Και αυτό δεν είναι φυσικά παράδοξο˙ αντίθετα πιστοποιεί με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη θέση του σχολείου και της εκπαίδευσης στο εποικοδόμημα του όλου πλαισίου της δημόσιας ζωής μας.
      Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 – για να σταθούμε σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο – η κοινωνία μας είχε ανάγκη να διαμορφώσει ένα ισχυρό αξιακό πεδίο στα παιδιά και στους νέους. Ήταν μια ανάγκη που προέκυπτε από δύο κύριες τάσεις, τάσεις που είχαν και αντιπαραθετικό χαρακτήρα και προσανατολισμό. Η μια αφορούσε τη γενικότερη εξέλιξη εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας που έβγαινε από τη μεγάλη δοκιμασία του πολέμου και της φτώχειας και προσπαθούσε να διαμορφώσει πρότυπα και αξίες για την μορφωτική και κοινωνική ανέλιξη των Ελλήνων. Η άλλη αφορούσε τη σκληρή πολιτική προσπάθεια χειραγώγησης των εξελίξεων από τις συντηρητικές κυβερνήσεις – που καπηλευόμενες «έννοιες» και ιδιαίτερα εκείνες της οικογένειας και της πατρίδας – ανήγαγαν το αξιακό πρόταγμα «πατρίδα – οικογένεια – θρησκεία» σε πεδίο χειραγώγησης των πολιτικών συνειδήσεων και κατέστησαν τα κοινωνικά φρονήματα σημείο ασφυκτικού ελέγχου και διαίρεσης (σε ημέτερους και μη) των πολιτών.
      Αυτή η καπηλεία των αξιών της «πατρίδας» και της «οικογένειας» και η αναγωγή τους σε δήθεν πολιτικές αξίες μιας κομματικής συντηρητικής πολιτικής είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των δημοκρατικών πολιτικών απ’ αυτές, προφανώς όχι γιατί δεν τις αναγνώριζαν ως αξίες αλλά γιατί συνδέονταν με την προπαγάνδα της τότε δεξιάς παράταξης αλλά και με τη δική τους χειραγώγηση! Κάτι ανάλογο έγινε και στις κομματικές συγκεντρώσεις της πρώιμης μεταπολιτευτικής περιόδου, όπου τα προοδευτικά κόμματα απέφευγαν τη χρήση της ελληνικής σημαίας λόγω της άγριας και σκληρής εκμετάλλευσης που είχε γίνει από τη δικτατορία. Και πέρασαν αρκετά χρόνια για να εισαχθεί η ελληνική σημαία στις συγκεντρώσεις μαζί με τα σχετικά κομματικά «λάβαρα».
      Εδώ και αρκετά χρόνια το σχολείο έχει εγκαταλείψει κάθε παιδαγωγική αντίληψη και πρακτική και την ανακαλύπτει κυρίως ή και μόνο στις συγκυριακές παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών και των μαθητριών. Αυτή η εγκατάλειψη δεν προέκυψε από τις ίδιες τις λειτουργίες του σχολείου. Ήλθε από το κοινωνικό αξιακό σύστημα, όπου κυριαρχούσαν και κυριαρχούν οι «αξίες» του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού, του επιτυχημένου και της λατρείας του χρήματος. Έτσι μια κοινωνία παρακμής ήταν συνεπής ως προς τον εαυτό της. Δεν μπορούσε να θέσει στο σχολείο ανθρωπιστικά προτάγματα που δεν τα πίστευε η ίδια.
      Πώς να μιλήσει μια κοινωνία για αγάπη και για αλληλεγγύη, για σεβασμό στον «άλλον» και σε κάθε άνθρωπο, για ανεκτικότητα σε κάθε είδους διαφορετικότητα, για συνεχή αγώνα πνευματικής καλλιέργειας, για προαγωγή των ανθρώπινων δεσμών και των κοινωνικών σχέσεων, για φιλεργατικότητα και για τήρηση και για αγάπη στους νόμους της πατρίδας; Πώς να διαπαιδαγωγηθεί μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί η τυφλή προσήλωση στην οικονομική επιτυχία, στον με κάθε τρόπο πλουτισμό, στη φοροδιαφυγή, στην κλοπή, στη διαφθορά; Πόσοι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μην απαξιώνουν τα άλλα παιδιά, να σέβονται το σχολείο, τη διδασκαλία και τους εκπαιδευτικούς; Αλλά και πόσοι εκπαιδευτικοί ασκούμε την παιδαγωγική μας ευθύνη και δεν οριοθετούμε τη διδασκαλία μας στα μαθήματα της όποιας ειδικότητάς μας; Ακόμα και η επαγγελματική ανέλιξη για την οποία πασχίζαμε και πασχίζουμε οι γονείς για τα παιδιά μας έχει ένα και μοναδικό στόχο, την οικονομική επιτυχία τους.
      Μια κοινωνία που δεν μπορεί να αυτοδιαπαιδαγωγηθεί στις φωτεινές αξίες του ουμανισμού, δεν πιστεύει στον εαυτό της, δεν μπορεί να πιστέψει στον εαυτό της. Δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον της, γιατί είναι κοινωνία παρακμής. Το δε φοβερό έλλειμμα αυτογνωσίας για το «πού πηγαίνει» μια τέτοια κοινωνία – που θα το διαπιστώσει όταν μαζευτούν τα μαύρα σύννεφα της κρίσης – θα προσπαθήσει να το ανάγει σε άγνωστες αιτίες, σε θεωρίες συνομωσίας, σε ξένους παράγοντες αγνοώντας μια πολύ απλή αλήθεια, ότι ακόμα και αν συντρέχουν όλα αυτά τα «στοιχεία» είναι αυτή η ίδια η πολιτική και η κοινωνία μας που τους έδωσε χώρο στη γραφή της ιστορίας της! Γι’ αυτό και σήμερα παρακολουθούμε «μοιραίοι και άβουλοι» την κυβέρνησή μας να μην παίρνει αποφάσεις από την ατζέντα της υποτιθέμενης εκλογικής / λαϊκής νομιμοποίησής της, αλλά να της υπαγορεύουν τις «αποφάσεις της» τα εξω-εθνικά κέντρα οικονομικής εξουσίας.

[i] Εδώ ως «γνωσιοκεντρικό» σχολείο εννοείται με την έννοια της απόλυτης προσήλωσής του στη γνώση αντί στις αξίες και όχι ως με την έννοια της διαρκούς προαγωγής της γνώσης, που είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό του σχολείου όλων των εποχών.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/theloyme-paidagogiko-sholeio#ixzz4FJLY0H4K
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook