Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Γεύμα στο σχολείο για 200.000 μαθητές από το επόμενο σχολικό έτος (2016-17)

Δημοσίευση: 31/03/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ένταξη συνολικά 200.000 μαθητών στο πρόγραμμα   «Σχολικό Γεύμα», ανακοινώθηκε σήμερα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής  (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ειδικότερα το   ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. συζήτησε για την πιλοτική Δράση «Σχολικό Γεύμα» που υλοποιείται από τις αρχές του χρόνου σε 9 δημοτικά σχολεία του Δήμου Περάματος και αφορά σε 1.405 μαθητές, το οποίο από αύριο 1η Απριλίου 2016 θα εγκαινιαστεί και σε άλλα 9 δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής όπου φοιτούν 1.668 μαθητές.
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων, που βασίζεται στις αρχές τις μεσογειακής διατροφής και παράγεται με εποχικά προϊόντα, αλλά και η αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.:
Α. Η πολιτική για τα σχολικά γεύματα αποτελεί ένα πρωτότυπο και ελπιδοφόρο εγχείρημα νέων τρόπων συνεργασίας του κράτους με τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας -αφού η δράση υλοποιείται από 3 Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) της Αττικής- και την κοινωνία των πολιτών, καθώς η χρηματοδότηση γίνεται με τη  μέθοδο του crowdfunding (http://www.act4greece.gr/).  
Β. Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη νέων μορφών δράσης που θα κινητοποιούν τόσο τις δημόσιες δομές όσο και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες. Η πολύπλευρη στήριξη και ενίσχυση της κοινωνίας προς τέτοια εγχειρήματα είναι καθοριστική τόσο για τη χρηματοδοτική βιώσιμότητά τους όσο και για την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους.
Η Lemonia Klonari κοινοποίησε τη δημοσίευση του ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΛΕΞΑΤΟΣ.
Στο 1ο ΓΕΛ Υμηττού συγκροτήθηκε ομάδα Υδρορομποτικής από τους εκπαιδευτικούς κ. Κυριάκο Σπάχο (ΠΕ 19 Πληροφορικής) και Σαριπανίδη Σπύρο…
DAFNINEWS.WORDPRESS.COM


Τα παιδιά του τμήματος Β υγείας οργάνωσαν την Αιμοδοσία στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου. 30-3-16


iPaideia · 
«Άχρηστος εγώ»; Το γράμμα ενός μαθητής της έκτης δημοτικού
Τις τελευταίες μέρες το παρακάτω γράμμα που δημοσίευσε πρώτη η Ελευθεροτυπία, κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το γράμμα αντικατοπτρίζει ακριβώς τον τρόπο που ένα παιδί της έκτης δημοτικού…
IPAIDEIA

Επανακατατίθεται η τροπολογία για τις μαθητικές καταλήψεις

“Μαθητοδικείον” είχε χαρακτηρίζει ο Ν. Φίλης την ΠΝΠ
Δημοσίευση: 30/03/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Η τροπολογία  που προβλέπει την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού  Περιεχομένου του 2000 με την οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης οι «καταληψίες» επανακατατίθεται, προς ψήφιση, στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη,  στο υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου για την Ερευνα.
Τη συγκεκριμένη τροπολογία   ο υπουργός Παιδείας την είχε αποσύρει από τη Βουλή τον περασμένο μήνα, η οποία είχε ενταχθεί   στο νομοσχέδιο  “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”.
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Την τροπολογία ο υπουργός Παιδείας την αιτιολογεί ως εξής:
Α. Με την προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», που κυρώθηκε με το Ν. 2811/2000 κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων  τους.
Β. Άλλωστε η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων
Γ. Τέλος, η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων καλύπτεται ήδη από τη ρύθμιση  του ν.4326/2015 ώστε να μην διασαλεύεται  η ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου.

“Μαθητοδικείον” είχε χαρακτηρίζει ο Ν. Φίλης την ΠΝΠ στις 09/11/2015

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ESOS
Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου  που προβλέπει  φυλάκιση των μαθητών  «καταληψιών» των σχολείων , προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Γ. Γκιόκα, και ανακοίνωσε ότι  είναι  σε συνεννόηση με τον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο Συνήγορος του Παιδιού, έτσι ώστε να υπάρξει μια αναμόρφωση συνολικά του πλαισίου λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων πιο δημοκρατικό, να ενθαρρύνει περισσότερο την αυτενέργεια, τη συνεργασία, τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μέσα από μορφές συμμετοχής, πιο υπεύθυνη να είναι η πολιτεία απέναντι στα παιδιά και πιο υπεύθυνα τα παιδιά απέναντι στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν.
Ο υπουργός Παιδείας  τόνισε:
Μαθητικό ιδιώνυμο
Α. Άρα, λοιπόν, δεν είναι θέμα μόνο μιας ρύθμισης που καταργεί μια έτσι και αλλιώς αντιδημοκρατική διάταξη, που την ονόμασα «μαθητικό ιδιώνυμο» και όλοι καταλαβαίνουν τις αναλογίες, αλλά ακόμη περισσότερο θέλουμε να αναμορφώσουμε το εσωτερικό κλίμα και θεσμικό πλαίσιο της μαθητικής ζωής στο σχολείο.
Μαθητοδικείον
Β. Είναι προφανές ότι έχουμε πλήρη διαφωνία με τη λειτουργία αυτού που θα ονόμαζε κανένας «μαθητοδικείον» και είμαστε έτοιμοι σύντομα με ρύθμιση που θα φέρουμε εδώ στη Βουλή να καταργήσουμε αυτή την περιβόητη –θα έλεγε κανένας- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του μαθητικού «ιδιώνυμου».
Χρειάζεται οι κινητοποιήσεις των μαθητών
Γ. Για τις γενικές ποινικές πράξεις υπάρχει το γενικό ποινικό δίκαιο. Εδώ στο σχολείο, όμως, έχουμε κάτι διαφορετικό. Έχουμε σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στην εκπαιδευτική και γενικότερα στη σχολική πραγματικότητα που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με βάση την καταστολή και το ποινικό δίκαιο. Χρειάζεται διάλογος. Χρειάζεται οι κινητοποιήσεις των μαθητών για τη διεκδίκηση, επίλυση των προβλημάτων τους, που γίνονται με ειρηνικό τρόπο και χωρίς πράξεις βίας, να αντιμετωπίζονται με διάλογο, με πειθώ και –αν θέλετε- με κατανόηση αυτών των κινητοποιήσεων.
Αναπλήρωση χαμένων ωρών λόγω καταλήψεων
Δ. Πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις που γίνονται εφόσον δημιουργούν προβλήματα χαμένων ωρών, θα πρέπει να αναπληρώνονται αυτές οι ώρες. Υπάρχει μία ρύθμιση ήδη του ν. 4326/2015, αλλά το σημαντικότερο -κατά τη γνώμη μου- είναι η συμφωνία που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα σε όλους τους παράγοντες της σχολικής κοινότητας, στους γονείς, στους μαθητές, στους καθηγητές, στους δασκάλους, προκειμένου να συμφωνείται η αναπλήρωση, να αποφασίζονται τρόποι αναπλήρωσης και οι καταλληλότεροι τρόποι κάλυψης των ωρών που χάνονται από τη διδασκαλία λόγω των κινητοποιήσεων.
Ο  αγώνας είναι μάθημα
Ε. Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι και ο αγώνας είναι μάθημα. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να μην λαμβάνει υπ’ όψιν την ανάγκη λειτουργίας της εκπαίδευσης μέσα από τον κύριο χαρακτήρα της που είναι ο μορφωτικός χαρακτήρας.
Ο αγώνας των μαθητών
Ζ. Θα έλεγα ότι ο αγώνας των μαθητών και των μαθητριών για δημόσια, δωρεάν, καθολική παιδεία σε ένα δημοκρατικό σχολείο, σε ένα σχολείο που θα είναι ενταγμένο σε μια πορεία ανάπτυξης της χώρας μας, σε ένα σχολείο-ανάχωμα στις απειλές που αναπτύσσονται από το ρατσισμό και το ναζισμό σήμερα στην κοινωνία μας και ειδικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης, ένα σχολείο με σεβασμό στον ελεύθερο χρόνο και τη διαφορετικότητα των παιδιών, πρέπει να γίνει αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Διαφορετικά, είναι προφανές ότι αυτή η κοινωνία δεν μπορεί να βγει από την κρίση, εάν στήνει μια αντιδικία, εάν αντιμετωπίζει με αυταρχισμό τα λογικά προβλήματα μιας γενιάς που ζει καθημερινά να φεύγει το μέλλον της μέσα από την πραγματικότητα.
Συμβούλια Σχολείων
Η. Όμως, θέλουμε κάτι περισσότερο από την κατάργηση της ρύθμισης. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε ένα κλίμα δημοκρατίας στα σχολεία, ένα κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς τους και τους γονείς μέσα από τη λειτουργία των συμβουλίων των σχολείων.

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τα ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες
Να διασφαλιστούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων, μεταναστών και προσφύγων, να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία και ενίσχυση των εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας τους και να προβλεφθεί η άμεση μετεγκατάσταση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων, ζητά με επιστολή του προς τους αρμόδιους Αναπληρωτές Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την πρόσφατη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
SYNIGOROS.GR

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016


Δείτε πώς μειώνεται η παιδική ευφυΐα στο μισό με τη σχολική εκπαίδευση (βίντεο)
Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο έχουν ευφυία ως προς τον δείκτη αποκλίνουσας σκέψης σε ποσοστό που…
IPAIDEIA

Toyρκια: τρια παιδια νεκρα απο φωτια σε καταυλισμο προσφυγων...

  
Μία νέα απειλή φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της στις τεντουπόλεις-καταυλισμούς...
των προσφύγων που ζουν στην Συρία. Έτσι μετά από ένα αντίστοιχο περιστατικό πυρκαγιάς που έγινε σε άλλο καταυλισμό στις 25 Μαρτίου (όπου δεν υπήρξαν θύματα) σήμερα η φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό κοντά στην περιοχή Ντερίκ της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι παιδιών (ηλικίας μεταξύ έξι και οκτώ ετών) και τον τραυματισμό άλλων έξι ενηλίκων.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα σήμερα το πρωί από άγνωστους λόγους και
σύντομα πήρε μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας μεγάλο πανικό ανάμεσα στους πρόσφυγες που έχουν βρει στέγη στην συγκεκριμένη εγκατάσταση. Οι αρχές αναζητούν τα αίτια της καταστροφής ενώ οι τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα σε νοσοκομείο της πόλης.

Ο καταυλισμός αυτός φιλοξενεί περίπου 8.970 Σύρους πρόσφυγες σε 2.100 αντίσκηνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει η τουρκική κυβέρνηση. Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ντερίκ υπάρχουον άλλοι δύο καταυλισμοί, με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά τους 13.000 πρόσφυγες από την Συρία.

Πάντως οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στην Τουρκία είναι ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εκτοπισμένων που έχουν φθάσει στην χώρα, αφού από τα περίπου τρία εκατομμύρια που βρίσκονται στην Τουρκία λιγότεροι από 280.000 βρίσκονται μέσα σε καταυλισμούς.

Λιγα λογια για τις παρελασεις και την ιστορια τους

από Ακα  30/03/2016 9:59 μμ.
Απο αντιεξουσιαστικη κινηση θεσσαλονίκης

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ Η ιδέα των παρελάσεων , «ανακάλυψη» του Φρειδερίκου της Πρωσίας που μέσα στο χρόνο εκτός από στρατιώτες επιβλήθηκε και στους μαθητές ήταν ανύπαρκτη πριν τη δημιουργία των εθνικών κρατών. Η επιβολή της κρατικής κυριαρχίας, ντυμένη με το μανδύα της εθνικής ιδεολογίας και προπαγάνδας, έφερε στο προσκήνιο σημαίες και παρελάσεις προκειμένου να εμπεδωθεί η μονοδιάστατη επιβολή της εθνικής συνείδησης. Ο πολεμικός χαρακτήρας των εθνικών εορτασμών έμελλε στο εξής να συμβολίζει, και συνεχίζει να το κάνει, τον καθαγιασμό των ανθρώπινων σφαγείων. Προβάλλοντας στο παρόν και στο μέλλον τον προορισμό των υπηκόων κι όχι των ελεύθερων ανθρώπων, προς το βωμό του εθνικού θυσιαστηρίου παίρνοντας τα χαρακτηριστικά του καθήκοντος με όλες τις κυρώσεις που επιβάλλει η αμφισβήτηση ή η άρνησή του. Η σιδηρά πειθαρχία, η ομοιομορφία στις κινήσεις και στην εμφάνιση, προσδίδουν στη μορφή των παρελάσεων τους επιτελικούς στόχους του έθνους. Την προβολή δηλαδή της «ενότητας» με εμφάνιση και κίνηση, προκειμένου να συγκαλυφθεί η ωμή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα στην οποία όσο πιο έντονη είναι η γενικευμένη ανισότητα που προκαλεί (πολιτική, οικονομική, κοινωνική), άλλο τόσο οφείλει να πάρει φυσικά χαρακτηριστικά χάριν του «εθνικού συμφέροντος». Και εν πάση περιπτώσει κάθε αξίωση ενάντιά της σε καιρούς κρίσης οφείλει να πάρει τα χαρακτηριστικά της προδοσίας. Σε τέτοιες στιγμές το γενικό εθνικό πρόσταγμα: «αφεντικά και δούλοι ένα είμαστε ούλοι» μεθοδεύει τον ευτελισμό και το κυνήγι της αντίστασης, στήνοντας άλλοτε αγχόνες και άλλοτε δικαστήρια και εξεταστικές επιτροπές. Ανάλογα με την κατάσταση «πολέμου ή ειρήνης» που τα αφεντικά του έθνους έχουν επιβάλλει. Κραυγαλέα η περίπτωση της γυμνάστριας Φρ. Ρωμάνου στην οποία ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη επειδή αρνήθηκε να συνοδεύσει στην παρέλαση τους μαθητές της. Στην Ελλάδα οι παρελάσεις εφευρέθηκαν και επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, τον οποίο είχε συνεπάρει η πειθαρχία και η ομοιομορφία της χιτλερικής νεολαίας. Η δημιουργία της ΕΟΝ (μεταξική νεολαία) και η ιδεολογική καρικατούρα του 3ου ελληνικού πολιτισμού, έκαναν τις παρελάσεις μαζί με τις γυμναστικές επιδείξεις εθνικό πρόταγμα. Όλα αυτά φυσικά με το αζημίωτο για όποιον μαθητή ή φαντάρο τολμούσε να βγάλει κιχ!! Έκτοτε και μέχρι σήμερα η επιβολή των παρελάσεων παραμένει εν ενεργεία λιβανίζοντας το παρελθόν με όλους τους παλιούς μύθους, διατηρώντας ταυτόχρονα στο παρόν το ίδιο απειλητικό πρόσωπο, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, για όποιον αρνείται για οποιουσδήποτε λόγους (θρησκευτικούς, πολιτικούς κλπ) να μπει στον βηματισμό τους. Κάποτε ήταν οι κουρεμένοι σβέρκοι, η φυλακή και ο χωροφύλακας. Σήμερα αυτό το «προνόμιο» παραμένει αναλλοίωτο για τους φαντάρους, ενώ για τους μαθητές καραδοκεί το απουσιολόγιο, η απειλή της αποβολής και ο στιγματισμός. Ο θεσμός των παρελάσεων δεν είναι απλά αναχρονιστικός είναι επικίνδυνος. Η τελετουργία τους δεν παραπέμπει στη ιστορία, στην κατανόηση και στο ξεμάγεμα των γεγονότων, αλλά στην μυθοπλασία για την κατασκευή συνειδήσεων στα όρια του θρησκευτικού δόγματος: «πίστευε και μη ερεύνα». Αυτόν τον ρόλο τον αναλαμβάνει συμπληρωματικά η εθνική κατήχηση με τους φανφαρόνικους σχολικούς εορτασμούς. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που εθνική ιδεολογία εδώ όπως και παντού, είχε την ανάγκη πολλών «ανακαλύψεων», που όποιος τις αμφισβητούσε στο χρόνο της γέννησής τους βρίσκονταν με τη θηλιά στο λαιμό και σήμερα υπό διωγμό. Έτσι για παράδειγμα εφευρέθηκε ο εθνικός χαρακτήρας του ’21, η «άσβεστη φλόγα της ελληνορθόδοξης παράδοσης», και το λάβαρο της αγίας Λαύρας τη στιγμή που οι ανυπότακτοι κλέφτες γυρνούσαν τα βουνά αφορισμένοι ενώ ο κλήρος πλούτιζε στα σπλάχνα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και ακόμα πιο σύγχρονα το «έπος του ’40» και το «μεταξικό ΟΧΙ» έβρισκε τη μισή Ελλάδα στις φυλακές και υπό διωγμό και την άλλη μισή να φοράει κουκούλα και γερμανικές αρβύλες. Αλλά για να επανέλθουμε. Στις παρελάσεις το έθνος που έγινε κράτος προβάλλει την απειλή για να κρύψει τα συμφέροντα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας των αφεντικών. Φαντάρος και μαθητής: το παρόν και το μέλλον της απειλής είναι εδώ. Τα νιάτα απειλούν και απειλούνται, απειλούνται και απειλούν ανάλογα με το πώς ορίζεται το συμφέρον των κυρίαρχων στο χρόνο και στις συνθήκες. Φαντάρος-μαθητής: Ο φαντάρος που οφείλει να είναι μαθητής του πολέμου τους σε καιρό «ειρήνης». Μαθητής-φαντάρος: Ο μαθητής που οφείλει να είναι φαντάρος στον καιρό του πολέμου τους. ΣΗΜΑΙΑ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ Η σημαία και οι παρελάσεις είναι ο συμβολισμός και η πανηγυρική προβολή των εγκλημάτων του έθνους-κράτους. Διότι αυτά που είδαμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στη Γιουγκοσλαβία και στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, με προεξέχουσα την πρώην Σοβιετική Ένωση, επιβεβαίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο πως η θρησκεία και το έθνος με τη δύναμη του κράτους, όταν σηκώνουν τα λάβαρά τους ετοιμάζονται για ανθρωποθυσίες. Μαζί με το αναμάσημα των εθνικών ιδεολογιών μπήκε σε ημερήσια διάταξη η επιστράτευση όλων των παλιών και ξεφτισμένων εθνικιστικών μύθων που αφορούσαν στη συνέχιση και στην ομοιογένεια ή ακόμα και στην καθαρότητα του έθνους, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα κομμάτι γης, έστω μικρό κι αδύναμο, πάνω στο οποίο θα στέριωνε όχι η περηφάνια αλλά ο αφέντης και ο δούλος, ο κυρίαρχος και ο κυριαρχούμενος. Οι σημαίες ξανασηκώθηκαν και βγήκαν από τα μπαούλα προκειμένου να συμβολίσουν για άλλη μια φορά την αιματοβαμμένη κοινωνική διαίρεση. Είναι πολύ πρόσφατα αυτά τα εγκλήματα για να αγνοήσουμε το ρόλο και τη σημασία των εθνικών ιδεολογιών πριν αυτές καταλήξουν σε γιορτές. Φυσικά η ύψωση της εθνικής σημαίας δεν είναι μόνο για καιρούς πολέμου. Ως συμβολισμός της κοινωνικής διαίρεσης η χρήση της επεκτάθηκε στο χώρο του αθλητισμού και του σχολείου ως έπαθλο διάκρισης. Η ευκολία, όμως, με την οποία ένας αγώνας ποδοσφαίρου μετατρέπετε σε πολεμική σύρραξη με εθνικιστικά χαρακτηριστικά (όπως αυτός μεταξύ ελληναράδων και αλβανών) και η ευκολία με την οποία δημιουργούνται συνθήκες πολέμου σε σχολεία με αφορμή σημαιοφόρους μετανάστες, κυρίως αλβανούς, δείχνει πως πίσω από κάθε σημαία υπάρχει αυτός ο κεντρικός συμβολισμός που παραμένει στο χρόνο και στη χρήση αναλλοίωτος. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία με αφορμή τη σημαία και τις παρελάσεις είναι ένα μεγάλο άλμα εις βάθος για νέους ανθρώπους μπροστά στους οποίους υψώνονται τα μεγάλα τείχη του εκπαιδευτικού συστήματος. Έτσι το περιεχόμενο της γνώσης, ο τρόπος μάθησης και διδασκαλίας, οι ρόλοι μαθητής – καθηγητής, η συνεχής αξιολόγηση με τις εξετάσεις, τα απουσιολόγια, ζητήματα που μπορούν να ενώσουν όσους ασφυκτιούν μέσα στο ανελεύθερο και καταναγκαστικό εκπαιδευτικό σύστημα, μετατρέπονται σε ζητήματα δεύτερης σημασίας ή το πολύ-πολύ σε ματαιόδοξη διεκδίκηση, παραχωρώντας τη θέση τους στη διεκδίκηση της «πρωτιάς» με έπαθλο τη σημαία. Κι αν τυχαίνει αυτή η «πρωτιά» να διεκδικείται από μετανάστη με την ρετσινιά του κοινωνικά και πολιτισμικά «κατώτερου» η σημαία γίνεται το καταφύγιο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ Η ΜΟΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αντιεξουσιαστική Κίνηση (θεσσαλονίκης)   www.resistance2003.gr
μηνυματα που δεν εχουν σχεση με μαθητικα δικαιωματα δεν θα γινονται δεκτα.
Οι Mata Tza και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα κοινοποίησαν ένα σύνδεσμο.
Έναρξη 31ου Παιδικού – Νεανικού Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα «Γέλα Καρδιά Μου, Γέλα» 2 – 17 Απριλίου 2016   Παιδικό - Νεανικό Φεστιβάλ 2 έως τις 17 Απριλίου Την έναρξη του 31ου Παιδικού Φεστιβάλ θα κηρύξει ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 6.00 το απόγευμα, στον αύλειο χώρο…
DIMOSBYRONA.GR


Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

8 η ώρα το πρωί και είμαι σε ένα χώρο του σχολείου με πολλά πολλά παιδιά.
Τα δευτεράκια και τα πρωτάκια κάθονται άλλα κάτω και άλλα είναι ξαπλωμένα.
Κρατάνε χνουδωτά αρκουδάκια και μαξιλαράκια.
Μια δασκάλα διαβάζει ένα παραμύθι.
Κάθε μέρα ένας δάσκαλος διαβάζει στα παιδιά και από ένα παραμύθι…...
Δείτε περισσότερα
Μια Ελληνίδα δασκάλα στη Δανία, διηγείται πώς διδάσκονται οι μικροί μαθητές Μάρτιος 28, 2016 Θα ξεκινήσω να σας μιλάω για το ταξίδι μου σήμερα! Και αρχικά…
E-MESARA.GR|ΑΠΟ SUPER USER

Οδηγίες για την ύπαρξη καμερών σε σχολεία και όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι

Δημοσίευση: 29/03/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Για την ύπαρξη καμερών σε σχολεία και λοιπούς χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι, η Αρχή Προστασίας προσωπικών Δεδομένων, δίνει τις ακόλουθες οδηγίες:

1. Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου  δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών (βλ.  και την Απόφαση 77/2009 της
Αρχής).
2. Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης επιτρέπεται να λειτουργεί μόνο κατά τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί. Οι ώρες λειτουργίας του συστήματος πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια στις σχετικές ενημερωτικές πινακίδες, έτσι ώστε να γνωρίζουν πλήρως όλοι οι μαθητές και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο/φροντιστήριο δεν παρακολουθούνται.
3. Κατ’ εξαίρεση σε περιπτώσεις σχολικών εγκαταστάσεων μεγάλης έκτασης, όπου δεν είναι πρακτικός ο έλεγχος των απομακρυσμένων σημείων των εγκαταστάσεων με ηπιότερα μέσα (π.χ. φύλακες), είναι δυνατόν να επιτραπεί η λειτουργία των καμερών που εστιάζουν στα απομακρυσμένα σημεία και κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, μετά από έγκριση της Αρχής.
4. Τα δεδομένα που καταγράφουν οι κάμερες πρέπει να διαγράφονται κατά την επόμενη εργάσιμη μέρα. Σε περίπτωση συμβάντος εφαρμόζονται οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 8. Η διαχείριση του συστήματος μπορεί να πραγματοποιείται μόνο από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
5. Η απόφαση για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήματος πρέπει να λαμβάνεται από το αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων όπου υπάρχουν.
6. Προτείνεται η λειτουργία του συστήματος να πραγματοποιείται κατ’ αρχήν δοκιμαστικά, αφού προηγουμένως γνωστοποιηθεί στην Αρχή, σύμφωνα με το άρθρο 10  , προκειμένου να διαπιστωθεί η  αποτελεσματικότητά του σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ιδιωτική ζωή των μαθητών. Στη συνέχεια η λειτουργία του συστήματος πρέπει να αξιολογείται από τον υπεύθυνο επεξεργασίας κατά τακτά χρονικά διαστήματα που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ένα έτος, και να σταθμίζεται κάθε φορά εκ νέου η αναγκαιότητα λειτουργίας του. Τα στοιχεία τα σχετικά με την αξιολόγηση του συστήματος πρέπει να είναι διαθέσιμα στην Αρχή. Οι μαθητές, οι γονείς τους, οι εκπαιδευτικοί και οι λοιποί εργαζόμενοι στο σχολείο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
7. Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν αναλόγως και για κάθε άλλο χώρο όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι.
8. Ειδικά γα τις περιπτώσεις βρεφονηπιακών σταθμών είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση η λήψη εικόνας από χώρους όπου φιλοξενούνται/κοιμούνται αποκλειστικά βρέφη, με την προϋπόθεση ότι γίνεται παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περίπτωση επέλευσης συμβάντος που σχετίζεται με την ασφάλεια, την υγεία ή τη σωματική ακεραιότητα του βρέφους.
9. εν επιτρέπεται η μετάδοση εικόνων των χώρων των βρεφονηπιακών σταθμών ή οικοτροφείων στους γονείς μέσω του Διαδικτύου.

Απορω πως μπορει να ονομαζεται αρχη προστασιας προσωπικων δεδομενων μια αρχη που επιτρεπει την χρηση καμερων παρακολουθησης ελευθερων και αυθορμητων πλασματων οπως οι μαθητες. Δεν υπαρχει καμμια δικαιολογια για την εγκατασταση συστηματων παρακολουθησης ατομων που βρισκονται σε χωρο σχολειου στον οποιο βρισκονται για να καλλιεργηθει ελευθερα το πνευμα τους και οχι να στερηθουν την ελευθερια τους απο ηλεκτρονικους χαφιεδες. Η σαλτσα του οτι διασφαλιζονται οροι και προυποθεσεις της παρακολουθησης ειναι ενα παραμυθι που βρισκει ανταποκριση μονο σε ασφαλιτες. Η εκπαιδευτικη παρακολουθηση των μαθητων ειναι καθηκον και εργο των εκπαιδευτικων που μπορουν καλλιστα να συνεργαστουν με τους μαθητες χωρις την αρωγη των ηλεκτρονικων καταδοτων.
διογενης