Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Το δράμα «Xenia», του Πάνου Χ. Κούτρα, πρώτευσε στην τελετή απονομής των έκτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), η οποία έλαβε...
AVGI.GR


Ο χρήστης Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου κοινοποίησε ένα σύνδεσμος.
· 

Ο χρήστης ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ κοινοποίησε ένα σύνδεσμος.

Καταθέτοντας ένα δάφνινο στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων στους Λιγγιάδες οι μαθητές του Γερμανικού σχολείου του Αγίου Στεφάνου από την πόλη Augsburg...
TOPONTIKI.GR
=
Στη Συρία του εμφυλίου, ένα μικρό κορίτσι παραδίδει μαθήματα ζωής. Η φωτογραφία της σαρώνει τις τελευταίες ώρες το διαδίκτυο. Και συγκλονίζει. Καμιά...
NEWSNEA.GR

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Προβλήματα σε 94 σχολεία

Η οικονομική κρίση έχει συντελέσει στην αύξηση του αριθμού των μαθητών που υποσιτίζονται ανά την Ελλάδα με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο κ. Μπαλτάς είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι είναι εν εξελίξει μία μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή με παιδιά να πεινάνε, γονείς να αυτοκτονούν, σχολεία χωρίς θέρμανση, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε νέα πολιτική για την παιδεία, για την εκπαίδευση δεν μπορεί να ξεκινάει από την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Μάλιστα ο υπουργός παιδείας ιεραρχώντας τις προτεραιότητας είχε τοποθετήσει στην πρώτη θέση την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αναφέροντας στη Βουλή «Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα έχουμε και θα έχουμε μια μέθοδο: Πρώτον, θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή».

Τα όσα είπε ο κ. Μπαλτάς κινούνταν στη γραμμή των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Το Τμήμα Παιδείας στα άμεσα και κοστολογημένα μέτρα για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση είχε εντάξει και τη θεσμοθέτηση της μαθητικής μέριμνας.

Στα πλαίσια αυτής προβλέπονταν:

1. Οργάνωση σχολικών συσσιτίων

2. Δεκατιανό για όλους τους μαθητές

3. Γεύμα στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία

4. Δωρεάν προληπτικός και υγειονομικός έλεγχος των παιδιών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη

5. Δωρεάν μετακίνηση σε μαθητές και μαθήτριες

6. Μειωμένη τιμή σε θέατρα και κινηματογράφους

Αυτή την περίοδο τρέχουν προγράμματα διανομής φρούτων - λαχανικών και γαλακτοκομικών στα σχολεία ενώ για το επόμενο σχολικό έτος το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σίτισης των μαθητών στα σχολεία.

Το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών έχει οδηγήσει πολλούς βουλευτές να καταθέσουν ερωτήσεις προς τον υπουργό Παιδείας. Σε πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Βαρδαλή και Γερασιμίδου αναφέρεται ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης 1.472 παιδιά υποσιτίζονται στερούμενα ακόμα και το κολατσιό τους. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από πρόσφατη καταγραφή που διενήργησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους διευθυντές σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής προβλήματα υποσιτισμού εντοπίζονται σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου και συγκεκριμένα σε 9 Νηπιαγωγεία, 43 Δημοτικά σχολεία, 23 Γυμνάσια και 19 Λύκεια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε σχολεία περιοχών της πόλης, όπου κατά κύριο λόγο φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών.

«Ενδεικτικές του μεγέθους των προβλημάτων που καταγράφονται είναι οι περιπτώσεις τεσσάρων γυμνασίων και λυκείων αυτών των περιοχών, στα οποία οι μαθητές που υποσιτίζονται ξεπερνούν αθροιστικά τους 300» τονίζεται στην ερώτηση.

Οι κ. Βαρδαλής και Γερασιμίδου ζητούν να μάθουν αν θα εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους Δήμους έτσι που να παρέχεται γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων και να αντιμετωπιστεί άμεσα και με κρατική ευθύνη το πρόβλημα του υποσιτισμού που συνδέεται άρρηκτα με την υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Καλόγηρος Βασίλειος
newsbeast

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015


Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Για όλα τα παιδιά;
Κι ενώ στις 2 Απριλίου γιορτάζεται φέτος για 50η φορά η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ας τονίσουμε και πάλι ότι το παιδικό βιβλίο αποτελεί άγνωστο αγαθό για εκατομμύρια παιδιά, που αντί να χαίρονται την παιδική τους ηλικία αγκαλιά μ' ένα βιβλίο, είναι αναγκασμένα να εργάζονται και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον πο...
Δείτε περισσότερα
Dónde están los DERECHOS HUMANOS???


Στο https://schoolcosmos.wordpress.com/ διαβάσαμε και εμπλουτίσαμε μια τεκμηριωμένη και περιεκτική λίστα παραγόντων που ευθύνονται για τις...
XENESGLOSSES.EU

Επιστολή μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου που χάνουν το Μουντιάλ Λυκείων λόγω κρίσης

Μία επιστολή των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έφερε στο προσκήνιο το «ψαλίδι» του υπουργείου Παιδείας στις αθλητικές αποστολές.

Οι πρωταθλητές που ξεχώρισαν ανάμεσα στα άλλα ελληνικά σχολεία στους αγώνες ποδοσφαίρου «χάνουν» το… Μουντιάλ Λυκείων λόγω οικονομικής κρίσης. Και η περίπτωσή τους δεν είναι η μοναδική. Τις τελευταίες μέρες, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Χασάπης έχει κόψει πολλά ταξίδια αθλητικών σχολικών ομάδων. Επίσημα, το υπουργείο επισημαίνει ότι στερείται ρευστότητας και ελπίζει η κατάσταση με τις περικοπές να είναι προσωρινή, αρκετοί βέβαια ανεπίσημα σχολιάζουν ότι κάποιοι προϋπολογισμοί από αυτούς που «έκοψε» το υπουργείο ήταν αδικαιολόγητα υψηλοί.

Οι μαθητές όμως του επαγγελματικού Λυκείου στο Αγρίνιο δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια και απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό. Η ποδοσφαιρική τους ομάδα κέρδισε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Ποδοσφαίρου 2014-2015. Ο νικητήριος αγώνας εναντίον της ομάδας της Τρίπολης στη Σκάλα Λακωνίας την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε εισιτήριο για το ταξίδι τους στη Γουατεμάλα, όπου διεξάγεται 12-20 Απριλίου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λυκείου. Δυστυχώς, οι Έλληνες πρωταθλητές έμειναν με το όνειρο, καθώς το συνολικό κονδύλι για την αποστολή των ίδιων και άλλων τριών ομάδων στο εξωτερικό, ύψους 100.000 ευρώ, δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

«Δεν είναι άδικο, αντί να επιβραβεύεται η πανελλήνια νίκη μας, αντί ένα ευαίσθητο υπουργείο, όπως είναι το υπουργείο Παιδείας, να μας ενθαρρύνει να στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά, αντί να μας τροφοδοτεί με ενέργεια για την κατάκτηση ανώτερων στόχων στον αθλητισμό και στη γνώση, να φαίνεται τελικά ότι μας κόβει τα φτερά, να μας αποθαρρύνει και να μας απογοητεύει;», αναφέρουν σε ένα σημείο της επιστολής που έστειλαν προς τον κ. Τσίπρα οι μαθητές. 

Στο πλευρό τους τάσσεται και ο διευθυντής του σχολείου Φώτης Παπούτσης, ο οποίος μιλώντας στονΕλεύθερο Τύπο επισημαίνει ότι αυτές οι αποστολές ανοίγουν το δρόμο σε νέα ταλέντα και είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά να συμμετέχουν σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

«Για να φτάσουμε στον τελικό αγώνα, όπου κατακτήσαμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αγωνιστήκαμε πολύ σκληρά με πείσμα και μεράκι γι’ αυτό που κάναμε, με πρόγραμμα και πειθαρχία, στοχεύοντας πάντα στην πρόκριση, θυσιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο μας και πολλές φορές τον ύπνο μας. Το όνειρό μας ήταν να φτάσουμε στην κορυφή, να τιμήσουμε όλη τη σχολική κοινότητα και να κάνουμε περήφανη την Ελλάδα εκπροσωπώντας την και στους Παγκόσμιους Αγώνες Λυκείων», αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

«Απευθυνόμενοι σε εσάς, σε ένα νέο πρωθυπουργό και νέο άνθρωπο, σε έναν άνθρωπο που είναι κοντά στους νέους, πιστεύουμε ότι θα ευαισθητοποιηθείτε ακούγοντας τη φωνή μας και θα μεριμνήσετε ώστε να εξαντληθούν οι οποιεσδήποτε δυνατότητες υπάρχουν για να ταξιδέψουμε τελικά στη Γουατεμάλα, να μην είμαστε εμείς οι νέοι τα θύματα της οικονομικής κρίσης, να μη χάσουμε τα όνειρά μας, τη φιλοδοξία μας, την αισιοδοξία μας» λένε οι μαθητές στον πρωθυπουργό στην επιστολή τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής είχε προχωρήσει όλες τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει καταγραφεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά να έχει γίνει και η κλήρωση για τον Όμιλο στον οποίο θα παίζει η ποδοσφαιρική ομάδα του ΕΠΑ.Λ. Βέβαια, αν και η κινητοποίηση μαθητών και καθηγητών για να πραγματοποιηθεί τελικά αυτό το ταξίδι είναι ιδιαίτερα μεγάλη και θερμή, από το υπουργείο δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση -ή και δυνατότητα- να ικανοποιήσουν το αίτημά τους.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015


Η Maria Fratzeliko κοινοποίησε ένα σύνδεσμος.
· 
Τη μουσική ως μέσο διαχείρισης της σχολικής επιθετικότητας προτείνει η λέκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στη Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Ντόρα...
ΑΠΟ NEWSIT.GR

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα του διαλείμματος

Μαθητής σε σχολείο των Ιωαννίνων τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μετά από άγρια επίθεση που δέχτηκε.

Το πρωτοφανές περιστατικό έγινε περίπου στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το epiruspost.gr, ο μαθητής δέχθηκε την επίθεση την ώρα του διαλείμματος κι ενώ είχε βγει από την σχολική αυλή, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το σχολείο επικράτησε πανικός. Από τη διεύθυνση κλήθηκε η αστυνομία, ενώ το παιδί μεταφέρθηκε με χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα και παραμένει για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, έξω από το σχολείο είχε σταθμεύσει ένα αυτοκίνητο, στο οποίο πιθανότατα επέβαιναν τρία άτομα. Κάποιοι από αυτούς, επιτέθηκαν στο μαθητή, τον ξυλοκόπησαν κι εξαφανίστηκαν.

Η αστυνομία αναζητά τους δράστες με ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει στην ευρύτερη περιοχή.
NEWSBEAST

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015


Με ανακοίνωσή της η κα Ε. Χριστοφιλοπούλου, ως εισηγήτρια του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται στην πρόταση της ΟΛΜΕ για την κατάργηση των αναπληρώσεων μαθημάτων από τις μαθητικές...
AVGI.GR

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Παιδαγωγικός έλεγχος μαθητή . Τι προβλέπει η νομοθεσία Γ2/6563/21.11.96 ΥΠΕΠΘ Δεν υπάρχει διάταξη που να επιτρέπει ομαδική αποβολή μαθητών από τα...
XENESGLOSSES.EU

Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας στη Λάρισα

Comments
Τετ, 25/03/2015 - 12:08 --
Ο Δήμος Λαρισαίων και ειδικότερα η Αντιδημαρχία Παιδείας Νεολαίας και Αθλητισμού με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας και το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Κωνσταντίνος Κούμας” διοργανώνουν με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας του Παιδικού Βιβλίου, εκδηλώσεις για την παιδική λογοτεχνία.
Σκοπός των εκδηλώσεων αυτής της εβδομάδας είναι να προσεγγίσουν οι μαθητές το βιβλίο και την ανάγνωση γενικότερα, να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνία ως πηγή ευχαρίστησης,γνώσης και εσωτερικής εμπειρίας, να γνωρίσουν τους δημιουργούς και να έλθουν σε επαφή με τη διαδικασία και την εμπειρία της λογοτεχνικής δημιουργίας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν από 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου έχει ως εξής:
Δευτέρα 30/3/2015 : Οι μαθητές θα ταξιδέψουν στο “Νησί με τα κρυμμένα μυστικά” με τη συγγραφέα ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΤΣΟΥ-ΚΑΝΤΑΝΗ . Επίσης θα προβληθούν διαφάνειες και μια σχετική με το θέμα του μυθιστορήματος ταινία .Το βιβλίο απευθύνεται στους μαθητές των Γ΄ , Δ , Ε και ΣΤ τάξεων.
Τρίτη 31/3/2015 : Μεγάλες περιπέτειες για … μικρούς αναγνώστες με τη ΛΙΝΑ ΜΟΥΣΙΩΝΗ
Διαδραστικά παιχνίδια φιλαναγνωσίας για να μάθουμε ν ΄ αγαπάμε τις λέξεις και το βιβλίο.
Απευθύνεται στους μαθητές των Α” , Β” και Γ” τάξεων.
Τετάρτη 1/4/2015 : “Οι Αρραβώνες του Καραγκιόζη” με καραγκιοζοπαίχτη τον μαθητή της Δ” Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τερψιθέας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΠΟΚΗ. Επίσης ομάδα μαθητών της τάξης του θα μιλήσουν για τον Καραγκιόζη και τη δουλειά του συμμαθητή τους. Δύο παραστάσεις: 09:00π.μ. και 11:00 π.μ. Για όλες τις τάξεις
Πέμπτη 2/4/2015 : Η έμπνευση,οι τεχνικές και τα μυστικά της εικονογράφησης με την εικονογράφο ΣΔΟΥΚΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ .Διαδραστικό παιχνίδι και κατασκευή εικονογραφημένου παραμυθιού με τα παιδιά. Απευθύνεται στους μαθητές της Ε” και ΣΤ” τάξης.
Παρασκευή 3/4/2015: Η ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΟΙΜΕΝΙΔΟΥ – ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ θα αφηγηθεί λαϊκό παραμύθι , από το βιβλίο της “Τα παραμύθια της γιαγιάς Ευδοκίας”, που οι μαθητές με τη βοήθεια της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΤΕΛΟΔΗΜΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ θα το διασκευάσουν σε ποίημα. Απευθύνεται σε μαθητές των Β”, Γ, και Δ τάξεων.
Οι δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ,από 18 έως 28 Μαρτίου ,στο τηλ :2410 671 173 και ώρες 9:00 -15:00.
Στον 2ο όροφο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργήσει Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και Ζωγραφικής των παιδιών των Λεσχών Πολιτισμού (μαθητών Δημοτικού) με θέμα το παιδικό βιβλίο.


 alfavita.gr on Facebook