Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για τα προβλήματα της Παιδείας
Δημοσίευση: Τετ, 25/02/2015 - 22:40
Παράσταση διαμαρτυρίας στουπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, την Πέμπτη 26 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνουν οι Α' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Χορτιάτη, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 32ου, 26ου και 28ου ΓΕΛ, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 6ου και 26ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών (μέλος της ΟΓΕ) και οι Σύλλογοι Γυναικών Χορτιάτη και Δήμου Θερμαϊκού (μέλη της ΟΓΕ). Στην κινητοποίηση καλεί και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. 
Η παράσταση διαμαρτυρίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης Γονέων, Μαθητών και Εκπαιδευτικών για τα προβλήματα της Παιδείας. Απαιτούν:
  • Να δοθεί εδώ και τώρα ένα γεύμα για όλα τα παιδιά.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους.
  • Δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:
«Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στη χώρα μας. Σχεδόν 25.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί. Χιλιάδες παιδιά στα σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής, είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι, είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες. Στη Θεσσαλονίκη οι εκατοντάδες καθημερινές μερίδες φαγητού που παρέχονται σε μαθητές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.
Στον 21ο αιώνα είναι άμεση ανάγκη και σαφής δυνατότητα να σιτίζονται όλοι οι μαθητές στο σχολείο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μελέτη της ΑΣΟΕΕ καταγράφει τη δυνατότητα αυτή, προσδιορίζοντάς την και οικονομικοτεχνικά, λέγοντας ότι αν σιτιζόντουσαν όλοι οι μαθητές Δημοτικού της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο η συνολική επιβάρυνση του ΑΕΠ θα ήταν 0,22%! Είναι λοιπόν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας!
Μαθητές μας ζούνε σε σπίτια χωρίς ρεύμα, δεν έχουν ασφάλιση, έρχονται πεινασμένα στο σχολείο. Εκατοντάδες μαθητές ανά την Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξοδεύει τεράστια κονδύλια για την προώθηση της αξιολόγησης (3,5 εκατ. ευρώ), των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αποδεικνύεται ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τις ανάγκες των μαθητών μας. Αυτή είναι η ΕΕ και να πού πάνε τα περιβόητα κονδύλιά της!
Απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να αντιτάξουμε τον κοινό μας αγώνα, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας. Να μη μείνει κανένας μόνος του. Το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν να πάρει σάρκα και οστά.
Στη Θεσσαλονίκη προχωράμε στις 26/2 στις 12 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διεκδικώντας:
  • Ένα δωρεάν γεύμα σε κάθε παιδί στο σχολείο.
  • Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές.
  • Δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
Να σημειωθεί ότι οι δύο ΕΛΜΕ αποφάσισαν και 2ωρη στάση εργασίας για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας.