Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Δε θα λειτουργήσουν λόγω της γιορτής των Τριών Ιεραρχών

Κλειστά θα είναι αύριο τα νηπιαγωγεία λόγω της εορτής των Τριών Ιεραρχών, όπως προκύπτει και από τις συμπληρωματικές οδηγίες που έχει αποστείλει το υπουργείο Παιδείας. Σημειώνουμε ότι την ημέρα αυτή το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στον εκκλησιασμό και στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων. Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές. Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.

Θυμίζουμε ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.

Κλειστά αναμένεται να είναι και τα φροντιστήρια όπως προκύπτει από εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που κοινοποίησε η ΟΙΕΛΕ.
Καλόγηρος Βασίλειος
newsbeast

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Είναι παιδί πολύτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας

Από καθαρή τύχη αποφεύχθηκε μία ακόμα τραγωδία στη Λέσβο με το περιστατικό του 9χρονου μαθητή που τον «κρέμασαν» κάποιοι μαθητές στο σχολείο της Πλαγιάς.

Σύμφωνα με την εκδοχή των δασκάλων το 9χρονο μαθητή τον «ανέβασαν» στη μπασκέτα δύο μαθητές κατόπιν εντολής του δασκάλου γυμναστικής, με σκοπό να ξεμπλέξει τη μπάλα η οποία είχε μπλεχτεί στο δίχτυ του στεφανιού.

Οι δύο μαθητές όμως στη συνέχεια άφησαν κρεμασμένο τον άτυχο μαθητή επάνω στη μπασκέτα και μάλιστα όταν ο μαθητής τους εκλιπαρούσε να τον κατεβάσουν αυτοί πριν προλάβουν οι δάσκαλοι που ήταν παρόντες στο περιστατικό να αντιδράσουν τράβηξαν τον 9χρονο από τα πόδια με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο τσιμεντένιο παρκέ της αυλής – γηπέδου και να τσακιστεί.

Από την άλλη πλευρά η μητέρα του παιδιού μέσω του δικηγόρου της Ταξιάρχη Κουφέλου που μίλησε στην κάμερα του LesvosNews.gr υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες προς τους υπεύθυνους του σχολείο αφού ο χώρος των σχολειών είναι πάντοτε υπό την εποπτεία του διευθυντή και των δασκάλων

Περιμένουν λοιπόν τις ιατρικές εξετάσεις ώστε να δουν το μέγεθος και τη σοβαρότητα της κατάστασης του 9χρονου Ταξιάρχη και στη συνέχεια θα καταθέσουν στην Εισαγγελία Μυτιλήνης μηνυτήρια αναφορά και αγωγή αποζημίωσης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με εκμυστήρευση της μητέρας του παιδιού παλιότερα κάποιοι μαθητές στο ίδιο σχολείο είχαν οδηγήσει τον 9χρονο Ταξιάρχη και του «έβγαλαν τα ρούχα».

Να σημειώσουμε ότι η μητέρα είναι χήρα με τέσσερα ανήλικα παιδιά και συντηρούνται με μία σύνταξη περίπου 750 ευρώ.
NEWSBEAST

Εστίες μόλυνσης ακόμα και έξω από δημοτικά που παίζουν μικρά παιδιά

Οι μέρες περνούν και τα σκουπίδια παραμένουν στη Τρίπολη, σχηματίζοντας «βουνά» ακόμα και έξω από σχολεία και κλείνοντας ολόκληρα πεζοδρόμια. 

Ευαίσθητοι χώροι είναι και τα σχολεία – νηπιαγωγεία, όπου επίσης παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα.

Το «Καλημέρα Αρκαδία» παρουσιάζει εικόνες με απορρίμματα που βρίσκονται έξω από σχολεία της πόλης με αποτέλεσμα να γίνονται εστίες μικροβίων δίπλα από τα προαύλια που παίζουν μικρά παιδιά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στην Ακαδημία αλλά και στο 7ο Δημοτικό.








NEWSBEAST

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Χρέη διαιτητών στα εσωτερικά πρωταθλήματα αναλαμβάνουν οι μαθητές

Απαραίτητοι για τη μαθητική διαδικασία είναι οι ενδοσχολικοί αγώνες της Β/θμιας Εκπαίδευσης όπως αναφέρεται στη νέα Υπουργική Απόφαση που τιτλοφορείται «Αθλητικές δραστηριότητες σχολείων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και η οποία ισχύει από την έναρξη του σχολικού έτους 2015-16.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου ενώ στα εσωτερικά πρωταθλήματα και αγώνες, χρέη διαιτητών -κριτών- γραμματείας αναλαμβάνουν οι μαθητές. Από κάθε τμήμα προτείνονται εκείνοι που μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω καθήκοντα και ορίζονται με κλήρωση πριν από τον αγώνα. Οι διαιτητές πρέπει να είναι ουδέτεροι με τις αγωνιζόμενες ομάδες.

Οι ενδοσχολικοί αγώνες θα διεξάγονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις ή τους χώρους του σχολείου καθώς και σε αθλητικούς χώρους κοντά στο σχολείο. Οι αθλητικοί χώροι και γενικώς οι χώροι του σχολείου όταν αυτό δεν λειτουργεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διοργάνωση ενδοσχολικών αγώνων. Για τον λόγο αυτό θα ορισθούν οι ώρες που οι χώροι αυτοί θα είναι στη διάθεση των μαθητών του σχολείου και θα ορίζεται υπεύθυνος για να ανοίξει και να κλείσει τους χώρους, καθώς και για το φωτισμό αυτών, εφόσον χρειάζεται, ή τη χρήση διαφόρων οργάνων. Οι μαθητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του σχολείου αλλά με προγραμματισμό και υπό τον έλεγχο του σχολείου.

Οι ενδοσχολικοί αγώνες μπορούν να γίνονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου ύστερα από συνεργασία του καθηγητή Φυσικής Αγωγής με τον Διευθυντή του σχολείου και το σύλλογο των διδασκόντων ή εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Ο προγραμματισμός των εσωτερικών πρωταθλημάτων και αγώνων γίνεται από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής του σχολείου σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και τον υπεύθυνο Ομάδας Φυσικής Αγωγής της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Ο προγραμματισμός των εσωτερικών προβλημάτων και αγώνων γίνεται από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής του σχολείου σε συνεργασία με το Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων και καταχωρείται στο βιβλίο Πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων.
Το ΦΕΚ 143Β/2015
Καλόγηρος Βασίλειος
newsbeast

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα προκύπτει από τις επιπτώσεις της κρίσης και των σκληρών οικονομικών μέτρων ως προς την εγκατάλειψη του σχολείου από τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περισσότερα από 16.000 είναι τα παιδιά που εγκατέλειψαν τις σχολικές αίθουσες την τελευταία τετραετία των μνημονίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας που δόθηκαν πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα.
Η μετανάστευση των γονέων, η αλλαγή προτεραιοτήτων των πολιτών που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο ζοφερό οικονομικό κλίμα της χώρας αλλά ακόμα και η ανάγκη βοήθειας σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες της οικογένειας, κυρίως στην επαρχία, αποτελούν λόγους που συμβάλλουν στο φαινόμενο.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, κατά το σχολικό έτος 2010-2011 εγκατέλειψαν το σχολείο συνολικά 3.417 παιδιά, το 2011-2012 έφυγαν 3.646 παιδιά, το 2012-2013 εγκατέλειψαν 4.860 παιδιά και πέρυσι η σχολική διαρροή αφορούσε σε 4.502 παιδιά.
Συνολικά δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν το σχολείο 16.425 παιδιά. Αν και ο αριθμός φαίνεται μικρός μπροστά στις περίπου 600.000 παιδιά που αποτελούν το μαθητικό δυναμικό της χώρας, εντούτοις πίσω από κάθε ένα παιδί που εγκαταλείπει το σχολείο βρίσκεται συνήθως και μια τραγική ιστορία.
Σε ξένα μέρη
Η πιο «τυχερή» κατηγορία σχολικής διαρροής αφορά παιδιά των οποίων οι γονείς αποφάσισαν να μεταναστεύσουν για μία καλύτερη ζωή. Η Γερμανία (527 παιδιά), η Αγγλία (61 παιδιά), η Αυστραλία (56 παιδιά) αποτελούν κύριους πόλους έλξης για ένα καλύτερο μέλλον και τα παιδιά μοιραία ακολουθούν τους γονείς τους. Σε αυτή την περίπτωση πάντως φαίνεται πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αφού τα παιδιά παίρνουν κανονικές μεταγραφές από τα ελληνικά σχολεία σε ξένα, συνεχίζοντας έστω και στην ξένη χώρα τις σπουδές τους.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της σχολικής διαρροής αφορά παιδιά μεταναστών και Ρομά που δεν επιστρέφουν ποτέ σε σχολικό περιβάλλον, περιπτώσεις που παρατηρούνται σε αγροτικές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, ο κυριότερος όγκος προέρχεται από περιοχές του Ηρακλείου, της Δυτικής Αττικής, της Αχαΐας, της Α’ Αθήνας, της Δυτικής Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης, της Μαγνησίας και της Ροδόπης.
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα, χωρίς όμως να πραγματοποιείται κάποια σοβαρή παρέμβαση από το υπουργείο Παιδείας ενώ θεωρητικά, και με βάση τη νομοθεσία, η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι εννεαετής και προστατευόμενη.
Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν πολλούς γονείς να «τραβήξουν» από το σχολείο τα παιδιά τους, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο κόστος της «δωρεάν Παιδείας». Σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών που φτάνουν νηστικά στο σχολείο από το σπίτι ενώ ήδη η Εκκλησία έχει αναλάβει δράσεις σε τέτοιες περιπτώσεις.
Προβληματισμός στην Κρήτη
Τουλάχιστον 300 παιδιά έφυγαν άρον-άρον από τις σχολικές αίθουσες της Κρήτης. Τα προβλήματα με τη σχολική στέγη, οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, το κόστος της μεταφοράς από και προς το σχολείο βάζουν το νησί μέσα στις πρώτες σε ποσοστά μαθητικής διαρροής περιοχές. Επίσης στην Κρήτη είναι αυξημένες οι ανάγκες σε εργατικά χέρια για τις καλλιέργειες ή τα θερμοκήπια και η βοήθεια προς τον πατέρα είναι συχνά λόγος για να σταματήσει το σχολείο.
Πώς προστατεύεται η 9ετής υποχρεωτική φοίτηση
Η υποχρεωτική 9ετής εκπαίδευση επιβάλλεται από τον νόμο και για την εκπλήρωσή της θεωρούνται υπεύθυνοι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς ενώ σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης πολυήμερης απουσίας ενός παιδιού από το σχολείο προβλέπεται η αναζήτησή του ακόμα και μέσω των αστυνομικών αρχών.
Συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα 201/98 ορίζει πως η φοίτηση των μαθητών παρακολουθείται από το δάσκαλο της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και για το θέμα υπάρχει αλληλοενημέρωση οικογένειας – σχολείου. Ο δάσκαλος της τάξης φροντίζει να κατατίθενται από τους γονείς στο σχολείο τα στοιχεία που ζητούνται από τον διευθυντή για τη δικαιολόγηση των απουσιών.
Όταν ο μαθητής απουσιάζει αδικαιολόγητα και οι γονείς ή ο κηδεμόνας του δεν επικοινωνούν με το σχολείο, παρ’ όλες τις ειδοποιήσεις, αναζητείται η οικογένειά του μέσω της δημοτικής ή αστυνομικής αρχής.
Στις περιπτώσεις που η αναζήτηση δεν φέρει αποτέλεσμα, αναφέρεται η διακοπή της φοίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο, στον οποίο υποβάλλονται και τα σχετικά με την αναζήτηση έγγραφα. Ο προϊστάμενος της Δ/νσης ή του Γραφείου Π.Ε. αναζητεί το μαθητή σε όλα τα σχολεία του νομού. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο προϊστάμενος υποβάλλει σχετική αναφορά στη Δ/νση Σπουδών Π.Ε. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. που συνοδεύεται από έκθεση, η οποία περιέχει τα στοιχεία της έρευνας που έγινε. Η αναζήτηση σε όλα τα σχολεία της χώρας γίνεται από τη Δ/νση Σπουδών Π.Ε. του υπουργείου Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων.M.Διονελλης
Πηγή: e-dromos.gr


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015


Το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών με νοητική υστέρηση απασχολεί τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής. Στην ενότητα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με νοητική υστέρηση. Επίσης, γίνεται αναφορά στους τρόπους ανάπτυξης της αναγνωστικής τους ικανότητας και φωνολογικής ενημερότητας. Τέλος, προβάλλονται οι εναλλακτικές μέθοδοι εκμάθησης σε παιδιά με νοητική υστέρηση.
Λέξεις κλειδιά: εκπαιδευτικές ανάγκες-αναγνωστική ικανότητα-φωνολογική ενημερότητα-μέθοδοι εκμάθησης.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

όσοι μπορείτε, βοηθήστε. είναι σημαντικό
Πώς μπορούμε να συμβάλουμε Η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών...
CHRONOSMAG.EU

Τετραήμερο έφεραν οι εκλογές για τους μαθητές

Τετραήμερο έφεραν οι εκλογές για τους μαθητές καθώς όπως έγραψε το newsbeast.gr τα σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα και τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Παιδείας παρακαλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας, να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου 2015 τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές.

Επίσης, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων που τυχόν διαθέτουν τεχνικά μέσα διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες (ράμπες κ.λ.π.) να φροντίσουν ώστε να βρίσκονται στη διάθεσή τους για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβασή τους στις αίθουσες ψηφοφορίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του είχε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει τις σχετικές οδηγίες για την παράδοση των αιθουσών το πρωί της 23ης Ιανουαρίου στις δημοτικές αρχές που θα μεριμνήσουν σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία για περαιτέρω ενέργειες.

Επίσης να φροντίσει το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές οδηγίες ώστε κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, να βρίσκεται στη διάθεση των ατόμων με αναπηρίες κάθε τεχνικό μέσο διευκόλυνσή τους το οποίο τυχόν διαθέτουν τα σχολεία που έχουν ορισθεί ως καταστήματα ψηφοφορίας και μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβασή τους στην αίθουσα ψηφοφορίας.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στους ανωτέρω εκλογείς να ασκήσουν απρόσκοπτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους δικαίωμα.

«Οι Αντιπεριφερειάρχες παρακαλούνται να δώσουν εντολή στις δημοτικές αρχές του οικείου νομού να παραδώσουν τις αίθουσες διδακτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα ψηφοφορίας, την επόμενη ημέρα των εκλογών δηλαδή μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου 2015, αφού προηγουμένως αποσύρουν όλα τα υλικά της ψηφοφορίας (κάλπες, παραβάν κλπ) και επαναφέρουν τις αίθουσες στην κατάσταση που ήταν πριν από την ψηφοφορία» αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών.
newsbeast

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015


(Phtograph TT)Ο τρόπος που η Σουηδία αντιμετωπίζει τα παιδιά που είναι υπο κράτηση επικρίθηκε έντονα από την επιτροπή κατά των βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών, που επίσης εισηγήθηκε πως νεαροί παραβάτες είχαν βιώσει την...
OMNIATV.COM

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

από @Ανοιχτή Μαθητική Συνέλευση ενάντια στο νέο λύκειο  Ημέρα/Ώρα: 23/01/2015 στις 12:00:00 ΜΜ, αθηνα / προπυλαια

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ


Σε εφαρμογή έχει τεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 ο θεσμός του Νέου Λυκείου, που ωθεί σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και υποβάθμιση της ζωής των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών.Ένα σύστημα που...

• Άφησε μετεξεταστέο το 16% των μαθητών.
• Άυξησε τα φροντιστήρια στην α λυκειου κατα 40%
• Επέβαλε την μαθητεία στα ΕΠΑΛ δηλαδή την απλήρωτη εργασία
• Καταργεί την έννοια του ελεύθερου χρόνου
• Κάνει το σχολείο χειρότερο εξεταστικό κέντρο

Ήδη οι καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολεία, οι δεκάδες πορείες και οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν πως, ως μαθητές,δε μασάμε και δε στοχεύουμε να γίνουμε σύγχρονοι δούλοι, αλλά διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, ενάντια στον νέο θεσμό που μας επιβάλλουν .

Ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση θα έχουμε 26 Ιανουαρίου ως μαθητές καλούμαστε να δώσουμε ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον νόμο που μας καταστρέφει...

Για αυτό....

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ,ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ,ΣΤΙΣ 12ΠΜ

ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 26 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ








Ανοιχτή Μαθητική Συνέλευση ενάντια στο νέο λύκειο
Ο χρήστης The Insider κοινοποίησε ένα σύνδεσμος.

Ένα καινούργιο σχολικό σύστημα στη Σουηδία εξαφανίζει τη σχολική αίθουσα όπως τη γνωρίζαμε και την αντικαθιστά μ’ ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την “περιέργεια...
THEINSIDER.GR|ΑΠΟ THEINSIDER

Αφγανοί και Σύροι το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα

Την ενδιάμεση αξιολόγηση του Προγράμματος «Ενίσχυση της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής» που αφορά στις διαδικασίες πρώτης υποδοχής σε περιοχές με υψηλές μεταναστευτικές ροές παρουσίασε σήμερα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η ΥΠΥ (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής) για το πρόβλημα της υποδοχής των παράτυπων αλλοδαπών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, με έμφαση στο ευαίσθητο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων (παιδιά ηλικίας έως 17 ετών). 

Η υπηρεσία αποτελείται από δυο πρώην Κέντρα Κράτησης -το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) στο Φυλάκιο Έβρου και το ΚΕΠΥ Λέσβου- και δυο Κινητές Ομάδες Πρώτης Υποδοχής που από τον Οκτώβριο 2013 επιχειρούν σε Σάμο και Λέσβο. Η λειτουργία τους χρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 10% από την Ελλάδα. Στόχος, όπως είπε ο κ. Νίκας, είναι η ΥΠΥ να αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει το 100% των ροών που φθάνουν στη χώρα, η παροχή κατάλληλων συνθηκών υποδοχής με παραπομπή σε δομές προνοιακού χαρακτήρα για τις ευάλωτες ομάδες και η κάλυψη των πρώτων αναγκών.

«Θέλουμε οι παράτυπα εισερχόμενοι μετανάστες να έρχονται σε μια χώρα όπου τηρείται ο Νόμος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας και «να προστατεύουμε όσους έχουν ανάγκη και δικαιούνται προστασίας». Ως μόνιμο πρόβλημα της υπηρεσίας, που συστάθηκε με βάση τον Ν. 3907/2011 και άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο 2013 με το ΚΕΠΥ Έβρου, επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού και η κάλυψη της χρηματοδότησής της. 

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της χρηματοδότησης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν «οι προσπάθειες επαρκούς ελέγχου στα σύνορα» και στην ανάγκη «να εξασφαλισθεί επαρκής δυναμικότητα υποδοχής». Όπως είπε, «η Ελλάδα φυλά τα σύνορα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα και την προτρέπει να συνεχίσει τον δύσκολο δρόμο».

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) ο υποστράτηγος Γιώργος Νίτσας, προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, σημείωσε, ότι «εστιάζουμε το έργο μας στην προστασία των ελληνικών συνόρων» και διευκρίνισε, ότι η ΥΠΥ αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στην αρχική σύλληψη και τις διοικητικές κυρώσεις (σ.σ. αποφάσεις απέλασης).

Το έργο της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής συνίσταται στην καταγραφή, ταυτοποίηση, ιατρο-ψυχοκοινωνικό έλεγχο και παραπομπή των παράτυπα εισερχομένων στην ΕΛΑΣ (για μεταφορά σε Κέντρο Κράτησης και απέλαση) ή στην Υπηρεσία Ασύλου (για υποβολή αιτήματος πολιτικού ασύλου) ή στο ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ευάλωτες ομάδες).

Αφγανοί και Σύροι το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της δράσης της ΥΠΥ από τον Οκτώβριο 2013 έως τον Νοέμβριο 2014 υπάχθηκαν στις διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής στις Κινητές Μονάδες 6.795 άνθρωποι, εκ των οποίων 5.715 άνδρες και 1.080 γυναίκες. Το 51% ήταν από το Αφγανιστάν, 25% από τη Συρία και ακολουθούν οι προερχόμενοι από τη Σομαλία (9%), από την Ερυθραία (6%), τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (3%) και 8% λοιπές εθνικότητες.

Εξ αυτών, ο μεγαλύτερος αριθμός (2932) ήταν ηλικίας 18-25 ετών, οι 1474 ηλικίας 0-17 ετών, οι 1310 ηλικίας 26-33 ετών και μικρότερος αριθμός από τις άλλες ηλικιακές ομάδες. 

Από τους 6.795 οι 1.341 αναγνωρίσθηκαν, ότι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα, οι 646 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι, 301 θύματα βασανιστηρίων, 260 μονογονεϊκές οικογένειες, 58 ανάπηροι, 54 γυναίκες σε κύηση ή λοχεία. 

Μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, 623 ήταν αγόρια 12-17 ετών, 11 κορίτσια 12-17 ετών και 12 αγόρια και κορίτσια κάτω των 12 ετών. Σύνολο: 646 παιδιά.

Μεταξύ των ευάλωτων ομάδων, μόνο 626 παραπέμφθηκαν στο ΕΚΚΑ. Επιπλέον, και στο σύνολο των εισερχομένων, 599 παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υγείας, 62 στην Υπηρεσία Ασύλου και 4.818 παραδόθηκαν στην ΕΛΑΣ.
Τον τρόπο διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων παρουσίασαν εκπρόσωποι των ΜΚΟ («Γιατροί του Κόσμου», «Ιατρική Παρέμβαση», «ΜΕΤΑδραση») που συνεργάζονται με την ΥΠΥ. Η Μαριέλλα Μιχαηλίδου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσίασε την εκτίμηση της ανηλικότητας σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας (2013) και ο Λάμπρος Μπαμπαλιούτας, λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου, το νομοθετικό πλαίσιο και την πρακτική της Δημόσιας Διοίκησης. 

Αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές, κρίσεις πανικού, αυτοκαταστροφικές ενίοτε συμπεριφορές, αλλά και κεφαλαλγίες, δερματολογικά και άλλα προβλήματα παρουσιάζουν τα παιδιά που φθάνουν ασυνόδευτα στη χώρα. Σοβαρό ζήτημα συνιστά η εκτίμηση της ανηλικότητας. Όπως διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου αναλύοντας τη σχετική υπουργική απόφαση, «μόνο σε περιπτώσεις αιτιολογημένης αμφιβολίας γίνεται αξιολόγηση» που σύμφωνα με τον ελληνικό Νόμο «πρέπει να είναι ολιστική». Δηλ. να συνεκτιμάται η σωματική ηλικία με την ψυχοκοινωνική κατάσταση.

Η εκτίμηση, τόνισε, πρέπει «να είναι ευαίσθητη σε ζητήματα φύλου και πολιτιστικής ιδιαιτερότητας» και αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης και εξειδικευμένης κατάρτισης όσων εμπλέκονται στη διαδικασία, αλλά και στην αδήριτη ανάγκη για επένδυση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Σε ό,τι αφορά στον ιατρικό προσδιορισμό της ανηλικότητας, σημείωσε, ότι ο ιατρικός κόσμος διεθνώς παραδέχεται το περιθώριο ιατρικού λάθους και αναφέρθηκε στην υποχρέωση να γίνεται όταν υπάρχει ειδικά αιτιολογημένη αμφιβολία. Ακόμη και χώρες με μεγάλη παράδοση στο θέμα «παλεύουν να βρουν την καλύτερη διαδικασία για τον ορισμό της ανηλικότητας» σημείωσε. 

Εξίσου εμφατικά πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με το Νόμο, «στο παιδί λογίζεται πάντα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας». Με άλλα λόγια, είπε, η προσφυγή στην ιατρική εξέταση για την ανηλικότητα πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη. «Είναι μια διαδικασία που γίνεται κατ' εξαίρεση για την προστασία του παιδιού και όχι ανάποδα» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου εξηγώντας ότι η διαδικασία πρέπει κατεξοχήν να γίνεται όταν ένα παιδί που φαίνεται ανήλικο επιμένει ότι είναι 20 ετών και όχι να αμφισβητείται εξαρχής η ανηλικότητα των παιδιών.

Στο πρόβλημα της κράτησης 190 ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα υπό απαράδεκτες συνθήκες, αναφέρθηκε η συντονίστρια του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας Ευθαλία Παππά σε παρέμβασή της. Όπως είπε, 60 ανήλικοι, ηλικίας έως 14 ετών, κρατούνται στην πτέρυγα των ενηλίκων, 80 εμφανώς ανήλικοι -που δήλωσαν ενήλικοι στα σημεία εισόδου- κρατούνται στην ίδια πτέρυγα, ενώ 50 παιδιά κρατούνται στην πτέρυγα των ανηλίκων. Δεν υπάρχει γιατρός για τους 1600 κρατούμενους του Κέντρου Κράτησης -μεταξύ των οποίων ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες, άρρωστοι και παιδιά, ενώ στην πτέρυγα των ενηλίκων, ενήλικοι και ανήλικοι αντιμετώπισαν τον χιονιά με σπασμένα air conditions. Επίσης, σε αυτοψία που έγινε βρέθηκαν ακόμη και ξυπόλητα παιδιά. 

Η κ. Παππά ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για τον αριθμό των ανηλίκων που έχουν παραπεμφθεί από την ΥΠΥ σε δομές και τον αριθμό όσων έχουν παραπεμφθεί σε Κέντρα Κράτησης. Ο Κ. Νίκας απάντησε, ότι μεταξύ των παιδιών που έχουν περάσει από το ΥΠΥ, ούτε ένα δεν παραπέμφθηκε σε Κέντρο Κράτησης. 

Από τον Συνήγορο του Πολίτη, η Ματίνα Πούλου, αναφέρθηκε σε μεγάλο αριθμό παιδιών που αντί να παραπέμπονται στις δομές της ΥΠΥ, μεταφέρονται από την ΕΛΑΣ σε Κέντρα Κράτησης ενώ αναφέρθηκε ειδικά σε 100 παιδιά που μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας. «Τα παιδιά παραπέμπονται σαν ενήλικοι στα Κέντρα Κράτησης, διότι δεν έχουν περάσει από την Πρώτη Υποδοχή» είπε η κ. Πούλου και σημείωσε, ότι «υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη θεσμοθέτηση και την υλοποίησή της». 

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής έκθεσης, ενώ πρόσφατα και ο δήμος Αθηναίων κοινοποίησε το πρόβλημα σχετικά με την τραγική κατάσταση των ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα, με επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. 
NEWSBEAST