Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Standard

Φέτος η σχολική γιορτή μας, έγινε σε ένα χώρο ιδιαίτερο. Ένα εγκαταλειμμένο σήμερα κτήριο, που όμως συνδέθηκε έντονα με την τοπική ιστορία του Αμαρίου.  Το σπίτι της οικογένειας του  κ. Μιχάλη Σαρμάνη που την περίοδο της Κατοχής επιτάχθηκε για να γίνει το διοικητήριο των Γερμανών κατακτητών της περιοχής.

Τα παιδιά με πολύ κόπο και μεράκι , με την βοήθεια και κάποιων εθελοντών από το χωριό, καθάρισαν τον χώρο και ετοίμασαν ένα διαδραστικό μουσείο για εκείνα τα χρόνια. Συγκέντρωσαν μαρτυρίες από συγγενείς τους ,τις κατέγραψαν και τις παρουσίασαν. Σε κάθε χώρο του σπιτιού και στο υπόγειο γινόταν ένα μικρό δρώμενο, που παρουσίαζε τι γινόταν όταν ζούσαν οι Γερμανοί σε αυτόν τον χώρο, εκείνα τα χρόνια.

Τα νηπιαγωγάκια μας μοίραζαν στον κόσμο που ήρθε τρόφιμα που ήταν λίγα και δυσεύρετα εκείνη την εποχή , χαρούπια, ελιές ψωμί κτλ . Την γιορτή συντόνιζαν οι ντελάληδες, μαθητές που σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακοίνωναν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, και ενημέρωναν τους επισκέπτες για την χρονολογική σειρά των γεγονότων. Με μεγάλη συγκίνηση ήρθαν και οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού που μοιράστηκαν μαζί μας ιστορίες και αναμνήσεις από την περίοδο της κατοχής για το σπίτι!

Το δημοτικό σχολείο ευχαριστεί την οικογένεια Σαρμάνη για την παραχώρηση του ιστορικού σπιτιού τους καθώς και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν ώστε να γίνει η γιορτή.