Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012




ΟΛΜΕ - ΔΟΕ

9 Γενάρη 2012: Μνήμη Νίκου Τεμπονέρα

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
«Εδώ θυσιάστηκε για την παιδεία ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας στις 8 Ιανουαρίου 1991» σημειώνεται στην πρόσοψη του μνημείου που στήθηκε στην Πάτρα στη μνήμη του αγωνιστή καθηγητή, έξω από το σχολείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος βάναυσα από δολοφονικό χέρι.

Ένα ανοιχτό βιβλίο κοσμεί αυτό το απέριττο μνημείο υπενθυμίζοντας τη σχέση του, σχέση ζωής, με την παιδεία και τη γνώση.

Ένα ανοιχτό βιβλίο ήταν και η ίδια η ζωή του Νίκου Τεμπονέρα. Ένα βιβλίο όπου μπορούσε να διαβάσει κανείς το ίδιο ευδιάκριτα και κατανοητά την αλφαβήτα της γνώσης και την αλφαβήτα του αγώνα. Και ήταν κάτι που το γνώριζαν πιο καλά από οποιονδήποτε άλλον οι μαθητές και οι μαθήτριές του, καθώς μάθαιναν από αυτό το δικό του αλφαβητάρι καθημερινά τη λογική σκέψη, την πειθαρχία της μαθηματικής σκέψης αλλά και την αξιοπρέπεια, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση του δίκιου, την αυτοθυσία.

Ακόμα και σήμερα, εικοσιένα χρόνια μετά, η σκέψη μας αρνείται πεισματικά να δεχτεί το παράλογο της εγκληματικής πράξης, αρνείται να συμβιβαστεί με το αναπότρεπτο του πρόωρου χαμού του.

Ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την παρακρατική τυφλή βία και μισαλλοδοξία.
Το τίμημα για τη συνεπή και θαρραλέα στάση του ήταν ο θάνατος.
Θυσιάστηκε γιατί το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι» δεν ήταν γι’ αυτόν κούφιες λέξεις χωρίς νόημα, δεν ήταν λόγια χωρίς έργα.
• Θυσιάστηκε για να υπάρξει ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους μας.
• Θυσιάστηκε για μια καλύτερη εκπαίδευση, γιατί ήξερε καλά ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο μέλλον.
• Θυσιάστηκε γιατί ήταν ακράδαντη η πεποίθησή του πως οι συλλογικοί αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα, πως καμιά θυσία δεν πάει χαμένη.
• Θυσιάστηκε γιατί γνώριζε ότι το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο μεγάλο είναι όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να ορθώσει το ανάστημά του, να γίνει ένα με τους πολλούς, και όλοι μαζί ένα σώμα και μια ψυχή.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειαζόμαστε το παράδειγμα ζωής του Νίκου Τεμπονέρα. Γιατί οι μέρες τούτες βρίσκουν την Ελλάδα σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, δεχόμαστε μια σκληρή, ανελέητη επίθεση, που αμφισβητεί τις κατακτήσεις μας, την κυριαρχία μας, τη δυνατότητα μας να χαράζουμε το μέλλον μας.
Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας είναι απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος. Οι πολιτικοί εκφραστές του, η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι Κυβερνήσεις οδηγούν τη χώρα μας σε μεγάλη δοκιμασία.
• Στο όνομα της κρίσης καταργούνται κατακτήσεις και δικαιώματα που χρειάστηκαν πολύχρονοι, σκληροί κοινωνικοί αγώνες για να διασφαλιστούν.
• Με πρόσχημα την κρίση υπονομεύονται και διαλύονται βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και δημόσια αγαθά, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση.
• Την κρίση επικαλούνται οι κρατούντες στη χώρα μας και σε άλλες χώρες για να μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις και να οδηγήσουν εργαζομένους κάθε ηλικίας στην υποαπασχόληση και την ανεργία, και τις οικογένειές τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
• Για την αντιμετώπιση, τάχα, της κρίσης ξεπουλιέται εθνικός πλούτος, παραδίδονται στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο δημόσιες υπηρεσίες, υποβαθμίζεται και εγκαταλείπεται το περιβάλλον.


Ως συνέπεια της πολιτικής αυτής, οι κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες διευρύνονται, η εκπαίδευση συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται. Μέτρα και υπηρεσίες αντισταθμιστικής αγωγής που δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν τη μόρφωση των πιο αδύναμων παιδιών καταργούνται. Η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση μέσα από το σχολικό βιβλίο και τη σχολική βιβλιοθήκη αμφισβητείται. Οι εκπαιδευτικοί ωθούνται σε οικονομική καχεξία, στην ανεργία, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στην εφεδρεία- απόλυση. Οι γονείς καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, προκειμένου να υλοποιηθεί το νέο σχολείο της αγοράς και των συγχωνεύσεων που αγωνιωδώς ζητά χορηγούς για να στηριχθεί. Κάποιες οικογένειες – θύματα της κρίσης δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα και τη στοιχειώδη σίτιση στα παιδιά τους.

Σε αυτή την κρίσιμη περίσταση αξίζει να θυμηθούμε το φωτεινό παράδειγμα του Νίκου Τεμπονέρα.

Τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη, όπως θα έπραττε κι εκείνος αν ζούσε σήμερα, να κρατήσουμε σταθερά το νήμα των αξιών μας, της ενότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της ανιδιοτέλειας, της ανθρωπιάς.

Τώρα χρειάζεται να ενστερνιστούμε αυτές τις αξίες και να τις καταστήσουμε οδηγό της δικής μας σκέψης και δράσης, οργανώνοντας τον αγώνα μας μια καλύτερη παιδεία σε μια καλύτερη κοινωνία.

Τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς
να συμμετάσχουν στην Εκδήλωση μνήμης για το Νίκο Τεμπονέρα
που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 9/1/2012, στις 6 μ.μ.
έξω από το Σχολικό Συγκρότημα «Ν.Τεμπονέρα»
στα Ψηλά Αλώνια, στην Πάτρα.

Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,
ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ -ΔΝΤ

Τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012


Ηράκλειο: Μαθητές δημιούργησαν Κοινωνικό Παντοπωλείο για τους συμμαθητές τους!

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012, 11:13



Η είδηση από μόνη της προβληματίζει, αφού αποτελεί ακόμη ένα τρανό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, ελέω οικονομικής κρίσης.

Μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, του εσπερινού λυκείου, έχουν προχωρήσει από πρόπερσι στη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου για την ενίσχυση των συμμαθητών τους και των οικογενειών τους. Μέσα από το παντοπωλείο αγάπης, οι οικονομικά ασθενείς μαθητές λαμβάνουν κυρίως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (ζυμαρικά, όσπρια, κονσέρβες, γάλα, ζάχαρη, είδη καθαρισμού κ.λπ.).

Όπως αναφέρει στο CretePlus.gr ο καθηγητής του σχολείου κ. Μιχάλης Παπουτσάκης, η κίνηση αυτή αποτελεί σωσίβιο για πολλούς μαθητές του συγκροτήματος.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης που υπάρχει είναι ότι πρόσφατα διαθέσαμε 4,5 τσουβάλια όσπρια, τα οποία εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού» τονίζει και προσθέτει: «Το σχολείο μας έχει ξεκινήσει αυτήν την προσπάθεια για να στηρίξει τους μαθητές, που είναι ηλικίας από 16 έως 56 ετών. Τα περισσότερα υλικά τα προμηθευόμαστε από άλλους μαθητές του σχολείου που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ακόμη κάτι».

Αρωγός στην εν λόγω προσπάθεια είναι πολλές επιχειρήσεις του Ηρακλείου, στις οποίες εργάζονται αρκετοί από τους μαθητές του σχολείου. Όπως εξηγεί ο κ. Παπουτσάκης, αν για παράδειγμα ένας μαθητής εργάζεται σε ένα ζαχαροπλαστείο, τότε έχει τη δυνατότητα -μέσω της καλής θέλησης του εργοδότη του – να φέρει λίγα γλυκά.

«Τα τρόφιμα αυτά τα συγκεντρώνουμε και άμεσα τα μοιράζουμε στους μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πιλοτικά πριν από δύο χρόνια χάρη στην κα Δρακάκη και τον διευθυντή του σχολείου, τον κ. Σκορδούλη, την περίοδο των Χριστουγέννων και πλέον έχει γίνει θεσμός. Στόχος μας είναι αυτό το παντοπωλείο να λειτουργήσει φέτος μέχρι και τον Μάιο του 2013, όταν και θα κλείσει το σχολείο» καταλήγει ο κ. Παπουτσάκης.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

 Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012
zougla.gr

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Συγκινητική ανταπόκριση των παιδιών στην Κρήτη
Με όλες τους τις δυνάμεις βοήθησαν στην ενίσχυση των άπορων οικογενειών του δήμου Αρχανών Αστερουσίων στην Κρήτη μικροί μαθητές.

Το σχολικό ... κίνημα ανθρωπιάς που αναπτύχθηκε στο δήμο βοήθησε καταλυτικά στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής για συγκέντρωση τροφίμων σε οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, σύμφωνα με το prismanews.gr.

Τις τελευταίες ημέρες, μικροί και μεγάλοι μαθητές, μέχρι και νήπια, έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και απάντησαν ότι απέναντι στην κρίση, η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην κατάρρευση του κοινωνικού ιστού. Με πρωτοβουλία του δήμου, σε όλα τα χωριά της περιοχής, οικογένειες συγκέντρωσαν τρόφιμα τα οποία προσφέρθηκαν σε 3,5 χιλιάδες ανθρώπους.
newsbeast.gr

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012


Αρθρογράφος: 
Χρήστος Κυργιάκης

Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη
Το παρακάτω περιστατικό είναι απολύτως πραγματικό.
Έλαβε χώρα σήμερα το πρωί σε κάποιο σχολείο της Αττικής και είναι ενδεικτικό της απόγνωσης στην οποία έχουν οδηγηθεί πάρα πολλοί γονείς και μαθητές.
Στο προαύλιο του σχολείου τα παιδιά βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
Ένα μικρό, αδύνατο παιδί, ενώ έτρεχε, σκόνταψε και έπεσε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κόκαλό του ψηλά στη λεκάνη.
Οι εφημερεύοντες και οι υπόλοιποι καθηγητές, έτρεξαν κοντά του για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Το παιδί ξέσπασε σε κλάματα, σφαδάζοντας από τους πόνους και τρέμοντας από φόβο.
Επικοινώνησαν με τη μητέρα του παιδιού και συγχρόνως ειδοποιήθηκε το ασθενοφόρο αφού το παιδί, όσο περνούσε η ώρα, δεν έλεγε να ησυχάσει από τον πόνο και την τρομάρα.
Πρώτη έφτασε η μητέρα η οποία ανήσυχη αγκάλιασε το παιδί προσπαθώντας να του δώσει κουράγιο. Έδειχνε πολύ αναστατωμένη και ρωτούσε συνεχώς το παιδί της αν πονάει.
«Αισθάνεσαι καλύτερα παιδί μου; Μπορείς να περπατήσεις να πάμε στο σπίτι;»
«Μα τι λέτε τώρα; Το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο. Μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Δεν βλέπετε που πονάει ακόμη;», την απέτρεψαν οι καθηγητές με τη συνδρομή του διευθυντή.
Η μητέρα ξέσπασε σε λυγμούς.
«Και είχα κανονίσει σήμερα να πάω σε ένα σπίτι για σιδέρωμα. Πάει το μεροκάματο. Αλλά, δε με νοιάζει γι’ αυτό. Πώς να πάμε στο νοσοκομείο; Δεν είμαστε ασφαλισμένοι.»
Για λίγο κανείς δεν μίλησε. Μόνο τα βογγητά του παιδιού ακούγονταν και τα αναφιλητά της μητέρας.
Όλοι βούρκωσαν με το θυμό να γίνεται κόμπος στο λαιμό τους.
«Μα είναι έκτακτο περιστατικό. Τι θα το κάνουν το παιδί; Θα το διώξουν;» είπε οργισμένος κάποιος.
«Και πώς θα γυρίσω με το παιδί στο σπίτι από το νοσοκομείο; Δεν έχω λεφτά για ταξί κύριε», απάντησε η μάνα.
Πώς να περιγράψει κανείς τα συναισθήματά της; Οργή; Ντροπή; Πόνος; Απόγνωση;
Οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν στο γραφείο τους αφήνοντας το διευθυντή με το παιδί και τη μητέρα του στο γραφείο του διευθυντή.
Ακούμπησαν όσα λιγοστά χρήματα είχαν ο καθένας πάνω σε ένα γραφείο, τα μάζεψαν και τα πήγαν στο διευθυντή.
Εκείνος δεν τα κράτησε. Τους είπε ότι θα το αναλάβει ο ίδιος.
Επιτέλους, με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, έφτασε και το ασθενοφόρο το οποίο παρέλαβε το παιδί με τη μητέρα του.
Πίσω έμειναν οι καθηγητές αποσβολωμένοι, αμίλητοι και βουρκωμένοι. Από κάποιους ξέφυγε και ένα δάκρυ θυμού.
Κανείς δεν είχε όρεξη να ευχηθεί «καλές γιορτές» στους υπόλοιπους.
Ο αριθμός των ανασφάλιστων συμπολιτών μας κάθε μέρα και αυξάνεται.
Για ποιο απ’ όλα να θυμώσεις, να βρίσεις και να εξοργιστείς;
Για το γ@μ%μ&ν* το κράτος που αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες ζωές σαν αριθμούς και αναλώσιμο είδος;
Για όσους μας κυβέρνησαν και εξακολουθούν να μας κυβερνούν μες στην υποκρισία και την προσωπική τους θαλπωρή ή για την αποχαύνωση στην οποία έχουμε περιέλθει και τους επιτρέπει να γυρίζουν τους δείκτες της ιστορίας 100 χρόνια πίσω;
Στα τέλη του 2012, παραμονές Χριστουγέννων και υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, επειδή είναι ανασφάλιστα.
Να τη χαίρεστε την κατάντια που δημιουργήσατε όλοι εσείς οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι. Όχι για πολύ. Λίγα είναι ακόμη τα ψωμιά σας. Θα το καταλάβετε πολύ γρήγορα γιατί η κοινωνία βράζει και όσες «δόσεις» και να της χορηγήσετε, ζυγώνει η ώρα της «απεξάρτησης».
alfavita.gr



Στη λίστα όσων μπαινοβγαίνουν στα σχολεία για να διαφημιστούν, να «ξεπλυθούν», να μορφώσουν στα μέτρα τους κ.ο.κ. προσφέροντας φιλανθρωπία, προστέθηκαν πρόσφατα και... «γαλαζοαίματοι». Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» αναφέρεται στο ειδικό σχολείο Β' Αθήνας που συστεγάζεται με το ιδιωτικό ίδρυμα «Χατζηπατέρειο», ο πρόεδρος του οποίου κανόνισε να παραστεί στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου η... «Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας».
 
Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την πρεσβεία της Σερβίας, πρόκειται για Ελληνίδα, «παντρεμένη μ' έναν Σέρβο της δυναστείας που έδιωξαν απ' τη Σερβία μετά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πλασάρεται σαν πριγκίπισσα, επιθυμώντας να δημιουργήσει κλίμα "επιστροφής" και ταυτόχρονα διατηρεί μια ΜΚΟ που λέγεται "LIFE LINE" κι έχει εικονικό στόχο τη "φιλανθρωπία" και πραγματικό στόχο τον "άρτο τον επιούσιον" (το παντεσπάνι δηλαδή) της πριγκιπέσας».
 
Ο Σύλλογος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί όλοι οι "καπάτσοι" των ΜΚΟ και του νόμου του κέρδους που θέλουν να κάνουν τα σχολεία ξέφραγα αμπέλια στον κάθε επιτήδειο, είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Ολοι αυτοί οι "πρίγκιπες της απάτης" των ΜΚΟ, δεν έχουν καμιά επιφύλαξη να ρισκάρουν διακρατικές σχέσεις, πολιτεύματα, διπλωματίες, ευαισθησίες για την ειδική αγωγή, δημόσιο χαρακτήρα. Αρκεί να βγουν οι business και τα deals που σχεδιάζουν».
 
Ριζοσπάστης

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012


Μαθητές δημοτικού στο Καρπενήσι αγόρασαν τρόφιμα για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο»

Παιδικές φωνές γέμισε το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στο Καρπενήσι. Την προηγούμενη Δευτέρα οι μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου στήριξαν εκείνους που βοηθούν τις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. 

Με πρωτοβουλία της δασκάλας τους, συγκέντρωσαν χρήματα από το χαρτζιλίκι τους, αγόρασαν τρόφιμα και τα προσέφεραν στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο». 

Έτσι, με παράδειγμα την πρωτοβουλία των μαθητών, οι υπεύθυνοι ζητούν και φυσικά χρειάζονται τη στήριξη όλων.
newsbeast.gr



ΔΗΜΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ζητούν χρηματοδότηση για το πετρέλαιο των σχολείων
Κλειστά κινδυνεύουν να παραμείνουν τα σχολεία με τη νέα χρονιά στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εξαιτίας της δραματικής μείωσης της χρηματοδότησης, οι δήμοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους με πετρέλαιο θέρμανσης.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενωσης δήμων Δυτικής Μακεδονίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν την Τετάρτη, σημείωσαν ότι σε περίπτωση που δε δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος, θα υπάρχει αδυναμία λειτουργίας των σχολείων μετά τις εορτές.
Ηδη αρκετοί Δήμοι, όπως π.χ. ο Δήμος Βοΐου, λειτουργούν τη θέρμανση μόνο λίγες ώρες καθώς το πετρέλαιο δεν επαρκεί.
Οι δήμοι ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών θέρμανσης των σχολείων και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για δαπάνες θέρμανσης σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν οι Σχολικές Επιτροπές τους αναγκαίους πόρους.
Και το κράτος, αλλά και οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση αλλά και η λογική πολλών δημοτικών αρχών να επιβαρύνουν τους γονείς για τέτοια έξοδα όπως το πετρέλαιο, οι λογαριασμοί του νερού και άλλα λειτουργικά έξοδα, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οπως επίσης και η τεράστια αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Η πολιτική και της κυβέρνησης και των Δήμων έχουν φέρει αυτή την τραγική κατάσταση. Να γιατί χρειάζεται διεκδικητικός λαϊκός αγώνας για να λυθούν αυτά τα προβλήματα
ριζοσπαστης


Λουκέτο θα βάλουν από τις 7 Ιανουαρίου πάνω από 300 σχολικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, αφού τα κονδύλια για την ακριβή φέτος θέρμανση τελείωσαν πρόωρα και χρειάζονται άλλα 20 εκατ. ευρώ -μόνο σε έναν νομό, αυτόν της Καστοριάς- για την αγορά πετρελαίου.
 
Οι δήμαρχοι εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το επόμενο 15νθήμερο που τα σχολεία είναι κλειστά θα βρεθεί μια λύση, προκειμένου να εκταμιευθούν τα κονδύλια για το πετρέλαιο θέρμανσης
Στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα και στην Καστοριά ο χειμώνας διαρκεί πολλούς μήνες, οι θερμοκρασίες είναι πολικές και τα καλοριφέρ ανάβουν όλη τη μέρα.
Υστερα από συνεδρίαση της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενότητα Δήμων) ομόφωνα οι δήμαρχοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία, «καθώς υπάρχει πλέον αδυναμία εφοδιασμού με πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χώροι μάθησης των παιδιών μας θα πρέπει να μετατραπούν σε «ψυκτικούς θαλάμους».
 
«Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να πεθάνουν από το κρύο. Εδώ και αρκετές μέρες τα σχολεία λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες με το καλοριφέρ να ανάβει μόνο δύο ώρες. Η κυβέρνηση δεν έστειλε την τελευταία δόση της χρηματοδότησης, που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Εδώ το κρύο είναι αβάσταχτο και τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα σε συνθήκες πολικές», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.
Ανάλογες είναι οι δηλώσεις και του δημάρχου Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, ο οποίος ανέφερε ότι οι διαθέσιμοι πόροι έχουν πλέον στερέψει και οι προμηθευτές δεν δίνουν πετρέλαιο αν δεν πληρωθούν προκαταβολικά, μια που είναι απλήρωτοι για προηγούμενες συναλλαγές. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά το σύνολο των σχολείων, ακόμη και αυτών που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση, τα οποία θα κλείσουν «αφενός γιατί έχουν επίσης σοβαρά προβλήματα λειτουργίας από την έλλειψη κονδυλίων και αφετέρου σε ένδειξη συμπαράστασης», ενώ κανονικά θα λειτουργούν από την καινούργια χρονιά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
«Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά. Στους 20 δήμους της Δυτικής Μακεδονίας οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές για διπλάσιο χρόνο απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρωί οι δρόμοι είναι παγωμένοι και το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν. Μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα σε τέτοιες συνθήκες; Με γάντια και σκούφους να κάθονται τόσες ώρες στην αίθουσα;», είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Εορδαίας Κοζάνης, Παρασκευή Βρυζίδου.
Η επιστολή των δημάρχων στάλθηκε στους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και στους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι το επόμενο 15νθήμερο που τα σχολεία είναι κλειστά θα βρεθεί μια λύση και δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Ιανουαρίου, όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια.
 
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
 
Παρέμβαση για καταβολή των κονδυλίων
Να δοθούν τα χρήματα της δ' δόσης του 2012 για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων ζητά η Διδασκαλική Ομοσπονδία, καθώς υποστηρίζει ότι πολλές σχολικές μονάδες, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών 60 εκατομμύρια ευρώ, όταν την περσινή χρονιά είχαν δοθεί 100 εκατομμύρια. «Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, πολλές σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου και δεν θα αργήσει η περίοδος που σχολεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ψύχους», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία είχε ζητήσει εδώ και αρκετό διάστημα την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε.
 
«Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, το διαφορετικό σκεπτικό στη χρηματοδότηση του κάθε σχολείου, η παντελής έλλειψη δυνατότητας ελέγχου είναι αιτίες που συνηγορούν στην αλλαγή του υφιστάμενου προβληματικού θεσμικού πλαισίου και στην άμεση απόδοση των χρημάτων για τις λειτουργικές ανάγκες στα σχολεία χωρίς τη μεσολάβηση των ΟΤΑ», υπογραμμίζει η ΔΟΕ.
 
ΕΘΝΟΣ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012


Για την επιρροή της Χρυσής Αυγής στα σχολεία
ΤΗΣ ΦΙΛΙΩΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ*
Το ούτως ή άλλως ανησυχητικό φαινόμενο της κατακόρυφης αύξησης της επιρροής της Χρυσής Αυγής στην ελληνική κοινωνία περιλαμβάνει και την ιδιαίτερη απήχηση που αυτή έχει στα σχολεία, κυρίως στους εφήβους. Το γεγονός αυτό τρομάζει γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ ανοίγει η συζήτηση για την κατανόηση του φαινομένου και την αποτελεσματική παρέμβαση σε αυτή την κρίσιμη ομάδα. Χρειάζεται ωστόσο να σκεφτούμε σοβαρά και σε βάθος τις διάφορες πτυχές της ζωής των νέων την περίοδο αυτή, για να καταλάβουμε τί ανάγκες καλύπτει η ταύτιση ή και η ένταξη σε μια ακροδεξιά οργάνωση.
Στη Γερμανία της δεκαετίας του ’30 οι νέοι ενήλικες είχαν βιώσει αρχικά την εξιδανίκευση των πατεράδων τους που πολεμούσαν στα χαρακώματα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια την σωματική, οικονομική και συμβολική ταπείνωσή τους με τον θάνατο, τα σακατεμένα κορμιά και τους όρους της ήττας για την Γερμανία. Η ναζιστική ιδεολογία, μεταξύ άλλων, προσέφερε μια αποκατάσταση της αίσθησης δύναμης και ελέγχου της πραγματικότητας, με την παράλληλη τοποθέτηση στον ρόλο του αδύναμου μιας άλλης κατηγορίας ανθρώπων, τότε των Εβραίων. Ο συλλογισμός και οι διαπιστώσεις αυτές είναι μάλλον γνωστές.
Στην Ελλάδα του Μνημονίου, τα παιδιά και οι έφηβοι μαζικά βλέπουν τους γονείς τους να χάνουν τη «δύναμή» τους, να βιώνουν την αλλαγή οικονομικής κατάστασης ως προσωπική ήττα, να φοβούνται, να υποτάσσονται, να αγωνιούν για την επιβίωση, να πνίγουν τον θυμό τους ή να τον κατευθύνουν εντός της οικογένειας. Στις οικογένειες, μικροί και μεγάλοι αντιμετωπίζουν συνεχείς απώλειες, τις οποίες δεν έχουν τον χρόνο και, συχνά, τα εργαλεία να επεξεργαστούν.
Για τις ηλικίες αυτές, όπου η ανάγκη του εφήβου είναι να επιτεθεί ο ίδιος στον γονέα και εκείνος να αντέξει, η κατάρρευση των γονιών τρομοκρατεί, εξοργίζει και αποσταθεροποιεί. Η ανάγκη για μια «απόλυτα ισχυρή» παρουσία, για ταύτιση δηλαδή με έναν παντοδύναμο γονέα, που δίνει εύκολες απαντήσεις και κυρίως προσφέρει την εικόνα κάποιου άλλου, αδύναμου και ανασφαλή, επί του παρόντος του μετανάστη, κάνει την προσέγγιση στις νεοναζιστικές απόψεις θελκτική. Η Χρυσή Αυγή ακόμα δίνει την άδεια σε αυτά τα εξοργισμένα παιδιά να εκφράσουν και πραγματικά την επιθετικότητά τους εναντίον των κακών ξένων, λεκτικά ή και σωματικά, να εκτονωθούν.
Κάθε παρέμβαση που γίνεται ή θα γίνει σε εφηβικούς πληθυσμούς χρειάζεται να παίρνει υπόψη το τραύμα που βιώνουν αυτή την περίοδο, να δημιουργεί χώρο για την έκφρασή του και να αποπειράται να το νοηματοδοτήσει. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο εκπαιδευτικές ή ψυχολογικές παρεμβάσεις, αλλά και πολιτιστικές, καθώς και τον πολιτικό λόγο που απευθύνεται στους νέους και στοχεύει στη συνειδητοποίηση και χειραφέτησή τους.
Τέλος, στην αντίθεσή μας, ηθική και πολιτική, ενάντια στον φασισμό αντιπαραθέτουμε τη δημοκρατία. Τη δημοκρατία, όπως την έχουμε επενδύσει όσοι και όσες ζήσαμε μεγάλο μέρος της ζωής μας από τη μεταπολίτευση μέχρι την έναρξη της κρίσης. Για τα νεότερα παιδιά, μπορεί να αποτελεί έναν τίτλο του σημερινού πολιτεύματος υπό το οποίο οι γονείς τους και τα ίδια δέχονται τεράστια βία, κακοποιούνται, ασφυκτιούν. Επομένως, οι δημοκρατικές διαδικασίες στην οικογένεια, στην τάξη, στη συλλογικότητα, στην κοινότητα, δημιουργούν βιώματα που είναι αναγκαία, προκειμένου να έχει νόημα η νουθεσία και η εκπαίδευση για τα αγαθά της δημοκρατίας.
* Η Φιλιώ Τσουκαλά είναι ψυχολόγος.

Απίστευτο και όμως …Τρικαλινό.
Λάβαμε την πρόσκληση της Γ΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου Πύλης που διοργανώνει ετήσια χοροεσπερίδα το ερχόμενο Σάββατο στις 9 το βράδυ στο ξενοδοχείο «Πύλη» στην Πόρτα Παναγιά.
Στην πρόσκληση αναφέρεται πως « η τιμή της κάρτας είναι μόνο 12 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται πλούσιο φαγητό και άφθονο ποτό. Επίσης θα διεξαχθεί λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα. Το μεγάλο δώρο είναι μια 6μηνη σύμβαση εργασίας στην εταιρία LIDL (αποθήκες Μεγαλοχωρίου).
Σας περιμένουμε».
trikalanews
oxι στις χορηγιες στα σχολεια.
διογενης

Είναι γνωστό σε όσους διδάσκουν πως ο εορτασμός μιας παγκόσμιας ημέρας στο σχολείο δεν μπορεί να γίνει με απλή αναφορά, με λόγους ή ευχολόγια. Πολύ δε περισσότερο αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια έννοια όπως τα δικαιώματα που, αν και διαπερνά την καθημερινότητα όλων μας, μεγάλων και μικρών, είναι για τα παιδιά μια αφαιρετική έννοια που δεν τα αγγίζει. Για να γίνουν κατανοητά τα δικαιώματα και ο ουσιαστικός τους ρόλος στη ζωή τους, ο παιδαγωγός μπορεί να επιστρατεύσει εργαλεία δοκιμασμένα  και γνωστά για την αμεσότητά τους.
            Δουλεύοντας στο πλαίσιο μιας διδακτικής παρέμβασης  με παιδιά για τα δικαιώματά τους, δύο είναι τα στοιχεία στα οποία είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε. Πρώτον ότι τα δικαιώματα είναι μια κατάκτηση ιστορική, πολιτική και κοινωνική, που οφείλεται σε μια νέα αντίληψη για τον κόσμο, την κοινωνία και τη θέση των ανθρώπων μέσα σ’ αυτή και για την οποία χρειάστηκε να γίνουν  πολλοί και πολύχρονοι αγώνες. Δεύτερον, δεν είναι μια παγιωμένη και τελειωμένη κατάσταση, αλλά διαρκώς διαπραγματεύσιμη και διεκδικούμενη.
            Ξεκινάμε την παρέμβαση με την ανάγνωση της ιστορίας «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η επιλογή  δεν είναι τυχαία, καθώς ανταποκρίνεται τόσο στην ιστορική διάσταση του θέματος που θέλουμε να διαπραγματευτούμε όσο και στο ίδιο το περιεχόμενό του, ενώ επιπλέον είναι ένα λογοτέχνημα ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά όλων των ηλικιών.  Εμείς επιλέξαμε την απόδοσή του από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (2005) με την ιδιαίτερη εικονογράφηση της βραβευμένης το 1992 με το Βραβείο Εικονογράφησης Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, Κβέτα Πατσοφσκά, που το καθιστά έργο τέχνης από μόνο του.
            Συζητάμε με τα παιδιά τις εντυπώσεις τους. Συνήθως αναφέρουν ότι είναι μια ιστορία που, αν και στενάχωρη, τους αρέσει πολύ. Κατά τη συζήτηση φροντίζουμε να γίνει αναφορά στην εποχή όπου διαδραματίζεται (τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μια παλιότερη εποχή και θα μπορούσε να αναφερθεί εδώ πως πρωτοεκδόθηκε το 1845) και στο αν η ιστορία έχει σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα (τα παιδιά έχουν πολλά παραδείγματα να αναφέρουν).
 Στη συνέχεια κάνουμε λόγο στα παιδιά για τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ τους μοιράζουμε τα φύλλα εργασίας και τους δίνουμε τη δυνατότητα να τα ζωγραφίζουν ενώ τα συζητάμε. Τα φύλλα εργασίας προέρχονται από το υλικό της συναδέλφου νηπιαγωγού Ζήση Ανθής, όπως έχει αναρτηθεί στο μπλογκ τηςhttp://dreamskindergarten.blogspot.gr/2012/11/blog-post_16.html, μια πολύ όμορφη δουλειά, όπου υπάρχουν και πίνακες αναφοράς και γλωσσικές ασκήσεις για τα δικαιώματα του παιδιού με έργα τέχνης:
Καθώς τα παιδιά ζωγραφίζουν τα φύλλα εργασίας συζητάμε μαζί τους για το ποια δικαιώματα πιστεύουν ότι δεν απολάμβανε το κοριτσάκι της ιστορίας. Ακόμη συζητάμε για το αν, σήμερα που τα δικαιώματα αυτά είναι πλέον αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα, συνεχίζουν να παραβιάζονται κάποιες φορές ή όχι. Τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό;
            Συμπληρωματικά δίνουμε στα παιδιά τους στίχους από το ομώνυμο τραγούδι των αδελφών Κατσιμίχα και τα παιδιά το τραγουδούν. Αν έχουμε υπολογιστή μέσα στην τάξη μπορούν τα παιδιά να το ακούσουν από το youtube, όπου και το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.

Σταγιά Πευκούλα

Παρέμβαση φορέων για τις ανάγκες των σχολείων
 
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά πραγματοποίησαν προχτές ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά η «Πρόοδος», η Ενωση Συλλόγων Γονέων Ε' Διαμερίσματος και το σωματείο καθαριστριών σχολείων Πειραιά, απαιτώντας από το δήμο να παρέχει καθημερινά ένα γεύμα για όλα τα παιδιά των σχολείων Πειραιά. Επίσης, ζήτησαν να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων και οι σχολικοί τροχονόμοι και να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στην τοποθέτησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησαν να διεκδικήσει ο Δήμος Πειραιά έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, στο ψήφισμα που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, τονίζουν πως η φιλανθρωπία που διοργανώνει η δημοτική αρχή με εφοπλιστές, βιομηχάνους, ιδρύματα κ.ά., στην ουσία, διαχειρίζεται τη μιζέρια και καλούν τους άνεργους να οργανώσουν την πάλη τους και με ταξική αλληλεγγύη να διεκδικήσουν μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις. Τέλος, απαιτούν ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων, έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών άνεργων οικογενειών, ένα γεύμα δωρεάν στο σχολείο για όλα τα παιδιά.
 alfavita.gr

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012


Λουκέτο από 7 Ιανουαρίου στα σχολεία Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πτολεμαϊδας, Κοζάνης, Σερβίων, Βελβεντού, Βόϊου λόγω έλλειψης πετρελαίου
 
Δεν πρόκειται να αφήσουν τα παιδιά να παιθάνουν απο την κρίση η δήμαρχοι της περιοχής.Αποφάσισαν λοιπόν να κλείσουν όλα τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας απο τις 7 Γενάρη και μετά.
 
Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Εμμανουήλ Χτζησυμεωνίδης δήλωσε στο Newsit:  "με δεδομένο οτι πέρυσι είχαμε πολύ βαρύ χειμώνα στην Καστοριά και εξαντλήσαμε όλα τα διαθέσιμα, μάλιστα ο Δήμος διέθεσε από τους δικούς του πόρους για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων και με δεδομένο οτι η χρηματοδότηση που λάβαμε απο το κράτος δεν επαρκεί, δε φτάνουν τα λεφτά για να πληρώσουμε τους προμηθευτές καυσίμων, αναγκαζόμαστε να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια."
 
Και συνεχίζει: "Ηδη, σήμερα στην Κοζάνη που είχαμε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, αποφασίσαμε την αναστολή λειτουργίας των σχολείων απο την αρχή του νέου έτους, μετά τις διακοπές των γιορτών γιατι δεν έχουμε λεφτά να καλύψουμε τις ανάγκες της θέρμανσης. Η απόφαση περιλαμβάνει όλα τα σχολεία των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Φλώρινας, της Πτολεμαϊδας, της Κοζάνης, των Σέρβιων, του Βελβεντού, του Βόϊου, όλων των περιοχών της δυτικής Μακεδονίας με δυο λόγια."
 
Είπε επίσης ότι μόνο στο Δήμο Καστοριάς έχουν 53 σχολικές μονάδες. "Δεν ξέρω να σας πω πόσα σχολεία είναι σε όλη τη δυτική Μακεδονία αλλά είναι εκατοντάδες. Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά επ΄αόριστον, δηλαδή μέχρι να έρθουν χρήματα για να βάλουμε πετρέλαιο. Οι αίθουσες είναι ψυγεία, δεν είναι δυνατό να στέλνουμε τα παιδιά να κάνουν μάθημα με -15 βαθμούς και με -20 βαθμους Κελσίου μέσα στην τάξη. Μπορούμε να τα στέλνουμε για μάθημα εάν δεν έχουμε πετρέλαιο; Αυτό είναι ένα τραγικό φαινομενο και με επιστολή μας στον πρωθυπουργό και σε όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές θα ζητήσουμε να πάρουν θέση".
alfavita.gr

1443684
Με την ουρά στα σκέλια...
από ΚΟΝΤΡΑ 13:27, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012
θεματικές: Μετανάστες/τριες - Πρόσφυγες - Μειονότητες
Με την ουρά στα σκέλια...

Αφού λύσσαξαν να εμποδίσουν τα τσιγγανάκια να πάνε στο σχολείο για να μάθουν πέντε γράμματα, διαδίδοντας χίλια δυο ψέματα για τον... «μεγάλο κίνδυνο» που διατρέχουν «τα παιδιά μας» (από ψευδείς διαδόσεις για τα τρία χιλιάρικα που δήθεν παίρνει η κάθε οικογένεια τσιγγάνων, που αποδείχτηκε ότι ήταν μόλις τρία κατοστάρικα κι αυτά εφάπαξ για όσους έλληνες υπηκόους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, μέχρι ανοησίες για τη... σεξουαλική ελευθεριότητα και την υγειονομική επικινδυνότητα των τσιγγανόπουλων, ενώ  γνώριζαν ότι στο γειτονικό 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με την ένταξη των τσιγγανόπουλων, όπως προκύπτει από την επιστολή του ίδιου του διευθυντή του σχολείου προς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την οποία διαμαρτυρόταν για την επικείμενη κατεδάφιση των καταυλισμών), αφού στιγματίστηκαν ακόμα και από τα κανάλια ως πατενταρισμένοι ρατσιστές κα αφού είδαν ότι η πλειοψηφία των γονιών τους γύρισε αδιάφορα την πλάτη στη ρατσιστική τους παραζάλη, οι πρωτεργάτες της «αντίστασης» ενάντια στα τσιγγανόπουλα που θα «βιάσουν» τα παιδιά τους και θα τα γεμίσουν με «θανατηφόρες αρρώστιες», αυτοί οι καθ’ όλα «καθωσπρέπει» γονείς του 7ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου (που ήταν πάντα μειοψηφία στο σύνολο των γονέων του σχολείου), αναγκάστηκαν να βάλουν την ουρά στα σκέλια και να αποδεχτούν το τετελεσμένο γεγονός.

Τα τσιγγανόπουλα έχουν έρθει εδώ και τρεις βδομάδες στο σχολείο (από τις 26 Νοέμβρη), χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, και οι «θερμόαιμοι» πρόεδροι των δύο συλλόγων, που στις 26 Νοέμβρη θέλησαν να κάνουν νέα ψηφοφορία για ν’ αποφασίσουν αν θα γίνει αποχή ή όχι από τα μαθήματα (!), όχι μόνο δεν έδωσαν ποτέ στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (δεν το ανέφεραν καν στην ενημερωτική επιστολή που έστειλαν στους γονείς), αλλά είχαν το θράσος να υποστηρίξουν ότι συνέβαλαν ώστε η ένταξη να γίνει με καλύτερους τρόπους!!!

Διαβάστε μνημείο... κωλοτούμπας, που θα το ζήλευαν ακόμα και οι πρωταθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής:

«Το ΔΣ του Συλλόγου έχει επιλέξει να μην τοποθετηθεί δημόσια η προσωπική γνώμη των γονέων-μελών του με το σκεπτικό ότι το θέμα υπερβαίνει τα συνήθη που καλείται να διαχειριστεί το ΔΣ ενός Συλλόγου γονέων, θεωρώντας ότι οι όποιες αποφάσεις τόσο για το συγκεκριμένο όσο και για άλλα θέματα θα πρέπει να λαμβάνονται από όλους τους γονείς του σχολείου(σ.σ. η έμφαση είναι του κειμένου). Επειδή επίσης ο τρόπος που τέθηκε το θέμα κατέλαβε εξ' απήνης όχι μόνο τους γονείς αλλά και τη Διοίκηση του σχολείου (σ.σ. η οποία όμως ουδέποτε εξέφρασε κάτι τέτοιο δημόσια) θεωρήσαμε ότι η ενεργή συμμετοχή όλων των γονέων (σ.σ. εννοείται των γονέων με τα ρατσιστικά σύνδρομα κατά των τσιγγάνων, γιατί τους άλλους τους κράζανε οι «καθωσπρέπει») θα αποτελούσε ισχυρό μοχλό πίεσης προς όλους τους υπευθύνους εκ μέρους της Πολιτείας ώστε να λάβουμε επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση (σ.σ. την οποία προσπάθησαν να εμποδίσουν, όταν ούρλιαζαν απειλητικά ενάντια στο κλιμάκιο του υπουργείου στις 2 Νοέμβρη). Θεωρούμε ότι με την στάση μας αυτή, δηλαδή με το να ενισχύσουμε την συμμετοχή όλων των γονέων στο θέμα καταφέραμε να ασκηθούν πιέσεις ώστε η ένταξη να γίνει με καλύτερους τρόπους και όχι χωρίς προϋποθέσεις όπως φαινόταν αρχικά ότι θα γινόταν» (από την δισέλιδη επιστολή που μοιράστηκε σε όλους τους γονείς των δύο σχολείων).

Αυτοί που έσπειραν τον ρατσιστικό τρόμο στους γονείς των δύο σχολείων, βάζοντας το δικηγόρο τους να παραθέτει όλο το... εγκληματολογικό ιστορικό των τσιγγάνων, στην πρώτη γενική συνέλευση που έκαναν για το θέμα, αυτοί που έστησαν άρον-άρον ψηφοφορία για να μην έρθουν τα τσιγγανόπουλα (πετυχαίνοντας έτσι 234 ΟΧΙ, αριθμό  που αποτελεί μειοψηφία στο σύνολο των γονέων, αφού το σχολείο έχει πάνω από 400 παιδιά), αρνούμενοι να καθυστερήσουν μερικές μέρες την ψηφοφορία μέχρι να γίνει η επίσημη ενημέρωση, αυτοί που επιχείρησαν να διαλύσουν την ενημέρωση από το κλιμάκιο του υπουργείου, με αλαλαγμούς ενάντια στον πανεπιστημιακό που τους ενημέρωνε (αντίθετα λούφαξαν όταν εμφανίστηκε ο διευθυντής Σπουδών του υπουργείου Παιδείας και δεν τόλμησαν να του επιτεθούν με τον ίδιο τρόπο), τώρα εμφανίζονται ως τιμητές της ένταξης με καλύτερους όρους των τσιγγανόπουλων στο σχολείο και ενημερώνουν ότι θα στείλουν επιστολές προς τους αρμόδιους (αντί για μηνύσεις, όπως απειλούσαν στις συνελεύσεις) για να τους ζητήσουν τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν για τη «διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της σχολικής κοινότητας». Ζητούν, δε, από τους γονείς «να αναφέρουν στο ΔΣ τυχόν περιστατικά που έρχονται στην αντίληψή τους και τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ψυχοσωματική υγεία και ασφάλεια των μαθητών του σχολείου» (από τα τσιγγανόπουλα εννοείται)!

Αν δηλαδή ένα τσιγγανόπουλο τολμήσει να σπρώξει ένα από τα «παιδιά μας» (όπως κάνουν τα παιδιά μας μεταξύ τους), αυτό μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει κίνδυνο για την ψυχοσωματική ασφάλεια των μαθητών του σχολείου! Σε τέτοια γελοιότητα μπορεί να φτάσει όποιος έχει βουτηχτεί στο βούρκο της ρατσιστικής υστερίας που συνεπήρε ορισμένους γονείς των εν λόγω σχολείων. Τους χαρίζουμε την περιφρόνησή μας...

Κ.Β.
γονιός από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου

Φοιτητές της Καλών Τεχνών ζωγραφίζουν και στηρίζουν το Ειδικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό Πειραιά

tvxs.gr/node/114433
Μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής διοργανώνουν φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για τα παιδιά με Αυτισμό Πειραιά.
Είκοσι εννιά φοιτητές της Σχολής Καλών τεχνών ενώνουν τις ζωγραφικές τους δυνάμεις και εκθέτουν τα έργα τους προκειμένου να ενισχύσουν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.

Η έκθεση πραγματοποιείται 19-21-22 Δεκεμβρίου 2012 στο πολιτιστικό κέντρο «Κώστας Κωσταράκος», Θήρας και Μαντινείας, στα Καμίνια του Πειραιά.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Ζυμαράκη

Ώρες λειτουργίας: 18:00 – 22:00
Τηλέφωνο: 210 – 4194373


Επιπλέον μια ομάδα φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (Δήμητρα Βρετού, Κοσμάς Δενδρινός, Γωγώ Ιερομονάχου, Σωτήρης Γκαρδιακός, Χριστίνα Λουκίδη, Ιωάννα Μαθοπούλου, Μαρίνα Μαλτέζου, Σοφία Παπαδοπούλου και Άντα Πετρανάκη) ζωγράφισαν ανιδιοτελώς και με εθελοντική εργασία και το ίδιο το σχολείο.

«Νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη για ό,τι έκαναν. Το έργο τους συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τον καινούργιο χρόνο. Ο Σύλλογος Γονέων, ο Δήμος Πειραιά καθώς και το Προσωπικό του σχολείου βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο η εικαστική παρέμβαση στο σχολείο μας. Οι γκρίζοι τοίχοι μεταμορφώνονται σε εικόνες,ποιήματα, τραγούδια που μιλούν και δίνουν ανάσες στα παιδιά μας» αναφέρουν οι φορείς του σχολείου.

«Ήταν μια ευκαιρία με την ζωγραφική μας  στις αίθουσες και στο προαύλιο του σχολείου να καταθέσουμε ένα κομμάτι ψυχής μας ενισχύοντας  το έργο των εκπαιδευτικών και ανακουφίζοντας λίγο τους γονείς αυτών των παιδιών από τις υποχρεώσεις τους. Σε μία εποχή που υπάρχει κίνδυνος να παραγκωνίζονται ομάδες ανθρώπων λόγω ιδιαιτερότητας, εμείς οι καλλιτέχνες όντες οι ίδιοι ιδιαίτεροι, θελήσαμε να δηλώσουμε στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία ότι ο βασικός σκοπός είναι να παλεύεις με τα σκοτάδια μέσα μας και έξω μας» αναφέρουν οι φοιτητές.


«Η κούραση δεν ήταν αμελητέα, όμως η έγνοια, το ενδιαφέρον, η αγάπη και η ευγένεια του Διευθυντή του σχολείου, του επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού και των γονέων, ήταν έκδηλη που ενίσχυε κάθε στιγμή την πεποίθηση ότι κάνουμε κάτι σημαντικό. Προσφέραμε λίγο χρώμα στη ζωή αυτών που το χρειάζονται και ο,τι νομίζαμε καλύτερο μπορούσε να αγγίξει την ιδιαίτερη αυτή παιδική ψυχή». 
tvxs

Δεν υπάρχει θέρμανση σε γυμνάσιο της περιοχής

Διαμαρτυρίες γονέων από το Αιτωλικό που καταγγέλλουν πως στο Γυμνάσιο της περιοχής, δεν υπάρχει θέρμανση, αφού οι σωλήνες του καλοριφέρ έχουν κλαπεί από το καλοκαίρι και δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

«Το καλοκαίρι το σχολείο έπεσε θύμα κλοπής. Αφαίρεσαν τους σωλήνες του καλοριφέρ. Μέχρι σήμερα η ζημιά δεν έχει αποκατασταθεί. Τα παιδιά κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο. Καθηλωμένα για 7 ώρες την ημέρα σε μια παγωμένη αίθουσα. 

Το κρύο αυτές τις μέρες είναι τσουχτερό και η υγρασία τσακίζει κόκαλα. Ο χειμώνας μόλις άρχισε....», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα γονέα που έφτασε σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και που μάλλον περιγράφει με απόλυτο τρόπο τα όσα βιώνουν καθημερινά οι μαθητές του σχολείου, ειδικά αυτές τις μέρες που το θερμόμετρο πήρε την… κατρακύλα.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως και γιατί δεν έχει ληφθεί άμεσα μέριμνα για την αντικατάσταση των σωλήνων που έχουν κλαπεί;

Η κλοπή διαπιστώθηκε φέτος τον Νοέμβριο όταν κλήθηκε τεχνικός για να κάνει την καθιερωμένη ετήσια συντήρηση στον καυστήρα του σχολείου και είναι πολύ πιθανόν να έγινε το καλοκαίρι, όταν από το σχολείο αφαιρέθηκε και το αλεξικέραυνο από αγνώστους.

Από τότε μέχρι σήμερα, υπάρχει μια σειρά εγγράφων που απεστάλησαν αρμοδίως προς τον δήμο του Μεσολογγίου χωρίς όμως να έχει βρεθεί λύση και τα παιδιά συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε συνθήκες... παγετού.

Όπως προκύπτει, η αρμόδια σχολική επιτροπή έχει ανταποκριθεί στην κάλυψη των εξόδων για την αντικατάσταση του αλεξικέραυνου αλλά και για την αγορά πετρελαίου, όχι όμως και για την αντικατάσταση των σωληνώσεων του καλοριφέρ που εκλάπησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, σε απαντητικό της έγγραφο η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται για την αδυναμία αποκατάστασης του προβλήματος, αναφέρεται και στα λίγα έσοδα που έχει από το Αιτωλικό, από την απροθυμία των κατοίκων να πληρώσουν τέλη ύδρευσης κλπ. Εάν όντως αυτό ισχύει, τότε είναι πασιφανές πως δίνεται η εντύπωση πως «τιμωρούνται» οι μαθητές του Γυμνασίου, επειδή η ΔΕΥΑΜ δεν έχει έσοδα από την ύδρευση στην περιοχή.

Σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μεσολογγίου κ. Καβάγια, η απάντηση ήταν πως τα χρήματα που ζητήθηκαν για την κάλυψη της ζημιάς, έχουν δοθεί, αλλά αυτό τελικά όπως φαίνεται δεν ισχύει αφού πιστώσεις δόθηκαν μόνο για το αλεξικέραυνο και για την αγορά πετρελαίου που το σχολείο όμως δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να καταναλώσει.

Για την κάλυψη της ζημιάς στο δίκτυο θέρμανσης του σχολείου, απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 5.000 ευρώ, που προς το παρόν όπως όλα δείχνουν ο δήμος του Μεσολογγίου, αδυνατεί να καλύψει. Έτσι, η απαράδεκτη κατάσταση με τους «παγωμένους» μαθητές και εκπαιδευτικούς θα συνεχιστεί, χωρίς, όμως, να ξέρει κανείς μέχρι πότε…

Πηγή: agriniopress.gr