Τρίτη 28 Αυγούστου 2012




«Άρρωστος» καθηγητής βιντεοσκοπούσε τους μαθητές του!ΚΟΙΝΩΝΙΑ

(0) Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012, 09:18



Σχετικά Tags

καθηγητής, λύκειο, παιδική πορνογραφία



0 0 0 0

Τοποθετούσε κάμερες κάτω από τα θρανία! - Σκληρό υλικό στην κατοχή του

Τριανταεννιάχρονος μαθηματικός δημοσίου Λυκείου της Θεσσαλονίκης κατέγραφε με μικροκάμερες, που είχε εγκαταστήσει κάτω από τα θρανία των μαθητριών και μαθητών του, τα απόκρυφα σημεία των ανηλίκων, τα οποία στη συνέχεια διέθετε σε άλλους παιδόφιλους μέσω διαδικτύου.



Ο καθηγητής εντοπίστηκε προ μηνών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους από εισαγγελέα και ανακριτή.



Στην κατοχή του βρέθηκαν 80 βίντεο σκληρής παιδικής πορνογραφίας, που έχουν τραβηχτεί στο εξωτερικό, καθώς και 130.000 αρχεία παιδικής πορνογραφίας, ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των βίντεο που είχαν καταγράψει με τις δικές του κάμερες στο Λύκειο της Θεσσαλονίκης.



Ο καθηγητής θα κληθεί εκ νέου για απολογία από τον αρμόδιο εισαγγελέα για το αδίκημα που διέπραττε.


newsbeast



«Απαράδεκτες οι δηλώσεις Αρβανιτόπουλου»ΠΟΛΙΤΙΚΗ

(0) Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012, 20:10



Σχετικά Tags

Αρβανιτόπουλος, Ανεξάρτητοι Έλληνες, μουσουλμάνοι, μαθητές



420

Αφορούν την εισαγωγή μουσουλμάνων μαθητών στα πανεπιστήμια

Για «υπουργείο Παιδείας που βρίσκεται σε κατάσταση τρικυμίας εν κρανίω», καθώς και για «απαράδεκτες δηλώσεις» του αρμόδιου υπουργού, έκανε λόγο, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Γραφείου Νεολαίας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Μπάμπης Αποσκίτης, με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, σε σημερινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ, για το θέμα που δημιουργήθηκε με τους χαμηλούς βαθμούς, οι οποίοι επιτρέπουν την εισαγωγή μουσουλμάνων μαθητών στα πανεπιστήμια.



«Δεν εξηγείται αλλιώς, πως ο υπουργός θέτει θέμα ενσωμάτωσης Ελλήνων πολιτών με την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια...Γιατί είναι ήδη Έλληνες πολίτες οι μουσουλμάνοι μαθητές. Δημιουργεί έτσι μέγα θέμα, καθώς μετατρέπει μια θρησκευτική μειονότητα σε εθνική», αναφέρει ο κ. Αποσκίτης, καλώντας τον υπουργό «να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση αυτής της κατάπτυστης διάταξης».



newsbeast

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012




ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Φίλε μαθητή - τρια στο σχολείο που μαθαίνεις και εργάζεσαι υπάρχουν νόμοι που ορίζουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τόσο τις δικές σου όσο και των καθηγητών , υποδιευθυντών και διευθυντών . Όλα όσα γίνονται στο σχολείο υπόκεινται σε νόμους και κανείς δε μπορεί να κάνει ότι θέλει . Το σχολείο ,αποδεικνύοντας περίτρανα τον αυταρχικό του χαρακτήρα , σας υποχρεώνει να γνωρίζετε τα καθήκοντά σας , σας πιέζει να τα εφαρμόζετε και δε νοιάζετε να σας ενημερώσει γιά τα δικαιώματά σας , προφανώς φοβούμενο μην τα διεκδικήσετε και παραπέρα να μην ζητήσετε την διεύρυνσή τους .

Κι όμως υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν τα δικαιώματά σας ,νόμοι που μένουν κρυφοί από σας , νόμοι που οπωσδήποτε χρειάζονται βελτίωση αλλά τουλάχιστον σήμερα μπορούν να σας προστατέψουν απο πολλές αυθαιρεσίες . Παραπέρα όμως πρέπει να ξέρετε ότι η γνώση και μόνο των δικαιωμάτων σας δεν φτάνει να σας απο μόνη της για να σας διασφαλίσει . Χρειάζεται να τα διεκδικείτε ,να συνεργάζεστε με γονείς και εκπαιδευτικούς που τους έχετε εμπιστοσύνη και να γνωρίζετε ότι δημοκρατία χωρίς δημοκρατικούς πολίτες είναι γράμμα κενό .

Οι νόμοι , προεδρικά διατάγματα , εγκύκλιοι και αποφάσεις που αφορούν τους μαθητές είναι πάρα πολλοί και θάταν ουτοπία να μπορέσετε να τους μάθετε όλους . Η διαρκής και συλλογική προσπάθεια όμως να προασπίσετε τα δικαιώματά σας θα σας τους φέρει σιγά - σιγά κοντά σας . Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστούν συνοπτικά και περιεκτικά τα βασικά δικαιώματά σας που θα αποτελέσει την βάση της δικής σας προσπάθειας για δημοκρατία στο σχολείο και στη κοινωνία.



1. Το σύνταγμα των μαθητών είναι ο μαθητικός κανονισμός . Ένας κανονισμός που καθορίζει την λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων και που είναι υποχρεωμένος από το νόμο ο σύλλογος των καθηγητών να μοιράζει από έναν σε κάθε τμήμα και να αναρτάται σε εμφανές σημείο στο σχολείο . Παραπέρα ο σύλλογος των καθηγητών οφείλει να ενημερώνει διεξοδικά τους μαθητές για το περιεχόμενο του κανονισμού στην αρχή κάθε χρονιάς . Αυτές οι υποχρεώσεις των καθηγητών δυστυχώς από ελάχιστους πραγματοποιούνται παρ ότι είναι υποχρέωσή τους που αναφέρεται ρητά στο τελευταίο άρθρο του κανονισμού . Έτσι οι μαθητές μένουν ανημέρωτοι και επομένως άπραγοι μιας και τίποτα δεν γνωρίζουν για τα βασικά τους δικαιώματα . Επειδή είναι απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των μαθητών και επειδή σπανίως δίνεται στους μαθητές απο το σχολείο ,θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιευθεί αυτούσιο με επισημασμένα τα κύρια σημεία του .

2. Η προσωπικότητα του μαθητή η ασφάλειά του καθώς και η σωματική του ακεραιότητα πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένα στο σχολείο . Για καθε παραβίαση αυτών των αρχών φέρει ευθύνη η διέυθυνση του σχολείου .

3. Απαγορεύεται κάθε είδους προσηλυτισμός και καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιο δόγμα επιθυμεί. Οι άθεοι μπορούν μετά από δήλωση του κηδεμόνα τους να μην παρακολουθούν το μάθημα των θρησκευτικών .

4.Οι μαθητές συμμετέχουν στο σχολικό συμβούλιο που πραγματοποιείται υποχρεωτικά τρεις φορές το χρόνο . Σ΄αυτό συμμετέχουν ο σύλλογος των καθηγητών ,το διοικητικό συμβούλιο των γονέων και τρεις εκπρόσωποι του 15μελους . Εξετάζει ζητήματα λειτουργίας του σχολείου και έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό ,δηλαδή δεν παίρνει δεσμευτικές αποφάσεις .

5. Ένας εκπρόσωπος των μαθητών απο το 15μελές συμμετέχει στην σχολική επιτροπή που αποτελείται απο τον διευθυντή του σχολείου απο εκπρόσωπο του δήμου και απο εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων . Ο πρόεδρος της επιτροπής υποχρεώνεται απο τον νόμο να καλεί και τον εκπρόσωπο των μαθητών , πράγμα που συνήθως δε γίνεται . Σ' αυτήν εξετάζονται σημαντικά ζητήματα λειτουργίας του σχολείου και οι εκπρόσωποι των μαθητών πρέπει οπωσδήποτε να παραβρίσκονται σ'αυτό

6.Οι μαθητές δεν πρέπει να γράφουν πάνω απο τρία πρόχειρα διαγωνίσματα την εβδομάδα και πάνω απο ένα την ημέρα.Τα τεστς είναι απεριόριστα τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και της εβδομάδας.

7.Τα πρόχειρα διαγωνίσματα γίνονται απροειδοποίητα και στην ύλη της ημέρας είτε προειδοποιημένα με καθορισμένη ύλη .Πριν την πραγματοποίηση των προειδοποιημένων διαγωνισμάτων πρέπει να γίνεται επανάληψη της ύλης του διαγωνίσματος.

8. Οι κόλλες των πρόχειρων διαγωνισμάτων ,μετά την διόρθωση απο τον καθηγητή , πρέπει να τα βλέπουν οπωσδήποτε οι μαθητές και να ξέρουν τι βαθμό πήραν .

9. Οι γονείς έχουν δικαίωμα να βλέπουν τα γραπτά των προχείρων και των επίσημων διαγωνισμάτων .

10. Οι γονείς έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την αναβαθμολόγηση των γραπτών των επίσημων διαγωνισμάτων ,υποβάλοντας μια αίτηση στο σχολείο , μέσα σε πέντε ημέρες απο την έκδοση των αποτελεσμάτων .

11.Οι ποινές που επιβάλονται στους μαθητές απο τον διευθυντή είναι μέχρι τρεις ημέρες ενώ ο σύλλογος των καθηγητών μπορεί να επιβάλει και μεγαλύτερη ποινή. Κάθε ποινή πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη , ιδιαίτερα αυτή που απομακρύνει μαθητή απο το σχολείο .

12. Κάθε κηδεμόνας του οποίου το παιδί τιμωρήθηκε έχει δικαίωμα να ζητήσει αντίγραφο του πρακτικού που αιτιολογεί την ποινή και να προσφύγει στη Διεύθυνση Β / θμιας Εκπαίδευσης για αναίρεσή της .

13.Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών πρέπει να είναι αιτιολογημένος με πληρότητα και σαφήνεια . Για να χαρακτηριστεί η διαγωγή μαθητή κοσμία ή επίμεμπτη απαιτείται πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων .

14. Αν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το ντύσιμο των μαθητών , θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πνεύμα διαλόγου και καλής θέλησης ,μετά απο συνεννόηση των καθηγητών με τις μαθητικές κοινότητες και τον σύλλογο γονέων , με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων .

15. Οι γονείς και οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους χώρους του σχολείου σε ώρες εκτος διδασκαλίας ,μετά απο αίτησή τους στη σχολική επιτροπή .



αποσπασμα απο το βιβλιο του Θ.Ραβασοπουλου ''μην αφησετε να φυλακισουν τα ονειρα σας''





Βοήθεια σε άπορους μαθητές





Σειρά δράσεων με στόχο τη συγκέντρωση σχολικών ειδών για παιδιά άπορων πολύτεκνων οικογενειών της Αττικής ξεκινά ο ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με την Eurobank, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι σχολικές τσάντες, σχολικά βιβλία και βοηθήματα, κασετίνες, τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, φόρμες γυμναστικής και αθλητικά είδη. Λίγος χρόνος και πολύ καλή διάθεση είναι αρκετά για να συγκεντρώσουμε είτε μεταχειρισμένα είδη τα οποία είναι σε καλή κατάσταση, είτε να προμηθευτούμε καινούργια γραφική ύλη, σχολικά είδη και αθλητικά είδη.



Η βοήθεια και η ανάσα που θα παρέχεται μέσω των δράσεων είναι ανυπολόγιστη για τις πολύτεκνες οικογένειες, που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.



Παράκληση, τα είδη που θα προσφερθούν να είναι σε καλή κατάσταση, έτοιμα για χρήση (π.χ. τα ρούχα να είναι πλυμένα και σιδερωμένα) ή καινούργια. Σκοπός των δράσεων είναι η ενίσχυση των οικογενειών που έχουν τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά και εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα.



Τα σχολικά είδη που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν στην Ενωση Πολυτέκνων Αθηνών, στην Εθνική Οργάνωση Πολυτέκνων Αθηνών, στον Σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Ιωνίας, στον Σύλλογο Πολυτέκνων Περιστερίου και στην Παμπειραϊκή Ενωση Πολυτέκνων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τα διανείμουν στα μέλη τους.



Οι δράσεις είναι συνολικά τέσσερις και ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο, 25 Αυγούστου από τις 10 π.μ. έως τη 1μ.μ. στην Αγία Παρασκευή και τη Νέα Σμύρνη. Στην Αγία Παρασκευή θα μπορεί κανείς να προσφέρει τα αντικείμενα στην κεντρική πλατεία δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στην αρχή της οδού Αγίου Ιωάννου. Στη Νέα Σμύρνη η συγκέντρωση του υλικού θα γίνει στην κεντρική πλατεία, στην είσοδο του δημοτικού Πολυχώρου «Γαλαξίας».



Οι επόμενες δράσεις θα λάβουν χώρα το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στο Μαρούσι και το Π. Φάληρο, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στην Κηφισιά και τη Γλυφάδα και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στο Νέο Ψυχικό και την Ηλιούπολη.
καθημερινη.



Δυστυχως τετοιες δρασεις αλληλεγυης δεν τις βλεπουμε απο τους καθ' υλην αρμοδιους συνδικαλιστικους φορεις ουτε απο τα ''πρωτοπορες'' οργανωσεις που εχουν σκοπο την αλλαγη της παιδειας και της κοινωνιας μας.Μονο με ευχολογια και καταδικες του συστηματος, αλλαγη δεν μπορει να υπαρξει χωρις την αλληλεγγυη και την αυτοοργανωση.Χωρις αυτες οι ''επαναστατες'' του καναπε αλλα και η κοινωνια θα διαγουν δυστυχως τον βιο του Σισυφου.

διογενης











Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012






Η νέα σχολική χρονιά στην Αλεξανδρούπολη ξεκινά με την εισαγγελία να καλεί 72 μαθητές της πόλης σε ανάκριση, για τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις της προηγούμενης χρονιάς. Οι κατηγορίες εις βάρος των μαθητών δεν είναι συγκεκριμένες και συγκρούονται με το κοινό αίσθημα που θέλει το σχολείο να είναι χώρος δημιουργικής εκπαίδευσης και όχι δικαστήριο ανηλίκων. Οι περσινές καταλήψεις εξέφρασαν τη διαμαρτυρία της εκπαιδευτικής κοινότητας για την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία - πράγμα που συνέβη πρώτη φορά στην ελληνική εκπαίδευση μετά το 1946.



Στον αγώνα των μαθητών συμπαραστέκονται το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης και η ΕΛΜΕ Έβρου με ομόφωνες αποφάσεις. Κωμικοτραγικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι πολλοί μαθητές καλούνται σε απολογία στις 11 Σεπτεμβρίου, συνήθη ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.



Αυτή η φαρσοκωμωδία θυμίζει την αντίστοιχη υπόθεση των μαθητών της Ορεστιάδας μόλις μερικά χρόνια πριν. Μια υπόθεση που έληξε με τους μαθητές αθωωμένους πανηγυρικά, έχοντας δίπλα τους σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους καθηγητές τους, οι οποίοι ορθώς στάθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετοι με την ανάμιξη της εισαγγελίας, των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας στη σχολική ζωή.



Οι πολιτικά μεθοδευμένες παρεμβάσεις μη παιδαγωγικών κύκλων στην εκπαίδευση επιθυμούν οφθαλμοφανώς τη χειραγώγησή της. Το συμπέρασμα είναι ότι εκτός από τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, την υποχρηματοδότηση της παιδείας, τις σταδιακές μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα του δημοσίου πανεπιστημίου και την έλλειψη βιβλίων, οι κυβερνήσεις του Μνημονίου δρομολογούν την ποινικοποίηση των μαθητικών (και κάθε είδους) κινητοποιήσεων, ακόμα και για τα - μέχρι τώρα τουλάχιστον - αυτονόητα: βιβλία και θέρμανση. Το νέο μοντέλο πολίτη που οραματίζονται οι εγχώριοι υπηρέτες της τρόικας είναι ο μη ενεργός πολίτης που αρκείται στην σιωπή. Η τρομοκράτηση των μαθητών επιδιώκει να κάμψει τη δίκαιη διεκδίκηση μιας ανθρώπινης σχολικής ζωής και ενός αξιοπρεπούς μέλλοντος για την κοινωνία μας.



Εκείνο όμως που δεν έχουν καταλάβει οι ιθύνοντες, είναι ότι με τα μαθητοδικεία δεν θα λύσουν ούτε θα συμμαζέψουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν στην παιδεία και στην κοινωνία. Αντίθετα, η οργή του λαού θα γιγαντωθεί και θα ανατρέψει τα ύπουλα σχέδιά τους.



Νέοι Νέες ΣΥΡΙΖΑ Έβρου













Επιχειρηματίες τουριστικών λεωφορείων αποχώρησαν από διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων που αφορά στη μεταφορά μαθητών για το σχολικό έτος 2012-2013 εξαιτίας ανεξόφλητων υπολοίπων προηγούμενων ετών.




Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες στον διαγωνισμό ενημέρωσαν το Δήμο για την αδυναμία τους να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές.



Οι επιχειρηματίες αποχώρησαν από το διαγωνισμό καθώς δεν τους παρέχονταν οι απαιτούμενες εγγυήσεις για την αποπληρωμή του έργου που καλούνταν να παράσχουν.



Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών την πρόβλεψη πιστώσεων για τη μεταφορά μαθητών για τη νέα σχολική περίοδο και την τακτική πληρωμή των υπολοίπων καθώς τα τουριστικά λεωφορεία δεν θα μπορούν να κινηθούν χωρίς χρηματοδότηση.



Μάλιστα δηλώνει αντίθετη σε κάθε εισήγηση για μείωση των οφειλών από μεταφορές μαθητών που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο σχολικό έτος κατά 20% και τονίζει ότι θα αντιταχθεί σθεναρά σε τέτοιου είδους κινήσεις.

news247.gr









Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012






ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ



Περίπου 70 μαθητές καλούνται σε απολογία για τη συμμετοχή τους σε περσινές κινητοποιήσεις!



Κλιμακώνεται η επιχείρηση τρομοκράτησης της νεολαίας, που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Στην Αλεξανδρούπολη, τις τελευταίες μέρες, έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στην αστυνομία για να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στις περσινές κινητοποιήσεις, περίπου 70 μαθητές(!) στην πλειοψηφία τους μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων. Λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όπου τα σχολεία αναμένεται να έχουν πολλαπλάσια προβλήματα λειτουργικών αναγκών, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, ώστε να μην τολμήσουν να αντισταθούν στην πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας.



Οι μαθητές που σήμερα καλούνται να σταθούν απέναντι στον αστυνόμο και να απολογηθούν για τους αγώνες τους και αύριο ίσως στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μέσα από τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν πέρσι, πάλεψαν για ένα καλύτερο σχολείο, για να έρθουν έγκαιρα όλα τα βιβλία, για οικονομικούς πόρους που θα εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τη λειτουργία των σχολείων τους.



Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ο στόχος τους είναι καθαρός, αξιοποιώντας το αντιδημοκρατικό αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν στη Βουλή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θέλουν να ενοχοποιήσουν τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, να τους τρομοκρατήσουν, έτσι ώστε με "σκυμμένο" το κεφάλι, χωρίς διαμαρτυρίες, να αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία.



Με τέτοιες πρακτικές έχουν κύριο στόχο να χτυπήσουν πρώτα και κύρια τη συνείδηση της νεολαίας που τη θέλουν τρομοκρατημένη για να μπορούν με ευκολία να την εκμεταλλεύονται αργότερα στους χώρους δουλειάς.



Η πολιτική των κατευθύνσεων της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου είναι αυτή που κρατά τα σχολεία κλειστά και παρεμποδίζει τη διαδικασία της μόρφωσης, δεν είναι οι μαθητές. Είναι η πολιτική αυτή που με πρόσχημα την κρίση και το χρέος πετσοκόβει τις δαπάνες για την Παιδεία, βγάζει στο περιθώριο τη γνώση και τη μόρφωση. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε ότι και πέρσι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς βιβλία, το χειμώνα λειτουργούσαν χωρίς θέρμανση και άλλες υποδομές.



Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ στέκονται σταθερά στο πλευρό των παιδιών των οικογενειών που στις πλάτες τους πέφτει όλο το βάρος της κρίσης των καπιταλιστών. Οι μαθητές με τις κινητοποιήσεις τους κάνουν το χρέος τους απέναντι στη ζωή τους και έτσι πρέπει να συνεχίσουν. Η σχολική χρονιά που έρχεται προοιωνίζεται ακόμη χειρότερη. Απαιτείται καλύτερη οργάνωση και μαχητικοποίηση του κινήματος, με ζωντανές μαθητικές κοινότητες που δε θα επιτρέπουν την παραπέρα υποβάθμιση της μόρφωσης και οτιδήποτε θίγει τη ζωή και την αξιοπρέπεια των μαθητών και των οικογενειών τους».


ριζοσπαστης








Κυριακή 19 Αυγούστου 2012


Συνήθη αίτια είναι η διάλυση των οικογενειών - ως συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας -, η φτώχεια, το κοινωνικό άγχος, η ανεργία των γονιών κι η «εντελώς ραγδαία πτώση» του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα παιδιά σωματοποιούν το άγχος, την απόγνωση και την κάθε είδους ανασφάλεια, μ' αποτέλεσμα οι παιδίατροι και τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν παιδιά με ανεξήγητα δυνατούς πονοκεφάλους, πόνους στα οστά κι ακαθόριστα κοιλιακά άλγη.



Όλες αυτές οι διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν, πως η ελληνική οικογένεια και ειδικότερα τα πιο «ανυπεράσπιστα μέλη» της, τα μικρά παιδιά, έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα». «Είναι πλέον επιβεβαιωμένο, πως η κατάθλιψη δεν πυροδοτείται απλώς, αλλά προκαλείται από την οικονομική κρίση» τονίζουν οι ειδικοί παιδοψυχίατροι.



Τα παιδιά της Αττικής και γενικότερα τα Ελληνόπουλα σήμερα, χάνουν την υγεία και την ψυχική τους ισορροπία, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης.



Ειδικά οι μονογονεϊκές οικογένειες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος, καθώς, εκτός από μειωμένα εισοδήματα, δεν έχουν και με ποιον να μοιραστούν τους φόβους και την ανασφάλειά τους. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες, που για πολλά χρόνια, στήριζαν με την, έστω, χαμηλή τους σύνταξη τα παιδιά και τα εγγόνια τους, έχουν σήμερα προσωπικό άγχος επιβίωσης: Απ' τη μια δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απ' την άλλη οι συντάξεις τους έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Σκεφτείτε, εξ άλλου, πόσο υποφέρουν οι γονείς, των οποίων τα παιδιά πάσχουν από σοβαρά σπάνια νοσήματα, ιδιαίτερα οι χωρισμένες γυναίκες με τέτοια παιδιά.



Σημαντικό ρόλο στη σημερινή κατάσταση παίζει το συγγενικό περιβάλλον, καθώς «η οικογένεια μπορεί πρώτη να υποπτευτεί ότι κάποιο μέλος της υποφέρει. Αλλαγές στη συμπεριφορά, τον ύπνο, το φαγητό ή εκδήλωση ευερεθιστότητας αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική και δίνει στους ειδικούς τη δυνατότητα να επέμβουν επιτόπου», συμβουλεύουν οι ειδικοί.



Η πιο αποτελεσματική «συνταγή» που πρέπει ν' ακολουθήσουμε αυτό τον καιρό, είναι ν' ανασυντάξουμε τις οικογένειες και να ξαναθυμηθούμε τον παλιό καιρό, όταν το πρόβλημα του ενός εξ αυτών, ήταν πρόβλημα όλων. Κι αργότερα, να γυρίσουμε στην κοινωνία, μιας και τα προβλήματα, που συνεχώς θα εμφανίζονται και θα γιγαντώνονται, δεν έχουν ονοματεπώνυμο, φύλο ή εντοπιότητα, αλλ' αφορούν συνολικά την ελληνική κοινωνία.



Οι σύγχρονοι «Καιάδες» επινοήθηκαν απ' τους πρωταγωνιστές της πλήρους κατάρρευσης του κράτους, απ' τις διάφορες κυβερνήσεις δηλ. του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. των τελευταίων τριών ετών, συν την εσχάτως «ταυτοποιημένη» μ' αυτούς ΔΗΜ.ΑΡ.



Το έγκλημα κατά των επόμενων γενιών άρχισε κι εξελίσσεται μπρος στα μάτια μας, χωρίς κανείς να γνωρίζει την έντασή του ή το βάθος των χρόνων, που θα συνεχίζεται να υφίσταται. Ο ζόφος έχει πια οριστικά σκεπάσει το γαλανό μας ουρανό…



Τέλος, ας θυμούνται οι «συγκυβερνώντες», πως : «Αιέν αριστεύειν καί υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Πάντοτε να είσαι άριστος και ανώτερος των άλλων και να μη ντροπιάζεις το γένος των πατέρων σου - Όμηρος), γεγονός που αυτοί, με τη θέλησή τους, κατά κόρον έχουν πραγματοποιήσει…







ΒΑΣ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ- Η ΑΥΓΗ, 19/8/2012











Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012


Μάθετε να δουλεύετε συλλογικά στο σχολείο και στο σπίτι . Η συλλογική εργασία βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση ενός θέματος και επίσης αναπτύσσει τη κοινωνικότητά σας και την μεταξύ σας αληλεγγύη. Πρέπει να ξέρετε ότι το σημερινό σχολείο δεν βοηθάει ή εμποδίζει την συλλογική εργασία και αναπτύσσει τον ατομισμό σας . Αυτό γίνεται γιά να σας αποτρέψει σήμερα αλλά και αργότερα σαν ώριμοι πολίτες να συνεργάζεστε γιά την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων σας .



Διεκδικήστε όλες ή οι περισσότερες ασκήσεις να δουλεύονται μέσα στην τάξη . Αντιδράστε αν σας δίνουν ασκήσεις που σας απασχολούν περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα ανά μάθημα . Έχετε δικαίωμα να ψυχαγωγήστε , να διασκεδάζετε και να παίζετε όπως όλοι οι ενήλικες που δουλεύουν πολύ λιγότερο από σας . Όσοι αντιδρούν σ' αυτό το δικαίωμά σας , ρωτήστε τους πόσες ώρες την ημέρα δουλεύουν αυτοί .



Μάθετε ότι οι '' κακοί '' μαθητές δεν είναι είναι τόσο κακοί όσο νομίζετε .'' Κακούς '' τους έχουν κάνει τα οικογενειακά , οικονομικά κοινωνικά προβλήματά τους , το σχολείο που δε τους βοηθάει επαρκώς , οι φοβίες τους , κάποιες οδυνηρές εμπειρίες και τόσα άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν . Συμπαρασταθείτε τους ηθικά , βοηθήστε τους στη μελέτη των μαθημάτων τους και θα δείτε ότι ο '' κακός '' μαθητής δε γεννιέται αλλά κατασκευάζεται από τις συνθήκες .



Μάθε ότι πολλά ''καθυστερημένα '' παιδιά στο σχολείο είναι στην πραγματικότητα έξυπνα παιδιά με ιδιαιτερότητες . Οι ικανότητές τους όμως αλλοιώθηκαν από την ανικανότητα του σχολείου να τα αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο που αυτά χρειάζονταν .



Το 85% των παιδιών που κάνουν κάποιο σοβαρό παράπτωμα , προέρχονται από δυστυχή , προβληματικά και φτωχά περιβάλλοντα . Απαιτήστε από τους ενήλικες να αλλάξουν το κοινωνικό και οικογενειακό σας περιβάλλον και να μη σας καταλογίζουν λάθη για τα οποία δεν φταίτε .



Οι λεγόμενοι αδύνατοι μαθητές που τιμωρούνται συχνά στο σχολείο είναι συχνά παραμελημένοι , χαιδεμένοι ή βομβαρδισμένοι από προβλήματα γι 'αυτό είναι ανίκανοι να προσαρμοστούν στο σχολείο . Μη τους κακολογείτε και μη τους απομονώνετε , αντίθετα βοηθήστε τους .



Σκεφτείτε αν ο απλός εργαζόμενος γονέας σας είναι λιγότερο έξυπνος από τους καθηγητές σας . Φυσικά όχι . Απλούστατα δεν σπούδασε γιατί έφταιγαν ένα σωρό παράγοντες εκείνη την εποχή . Έτσι και σήμερα μερικοί '' κακοί '' μαθητές θα τα καταφέρουν μιά χαρά αργότερα σαν επαγγελματίες και πολίτες . Μην έχετε καμμία αμφιβολία γιά την εξυπνάδα τους και μη τους υποτιμάτε .





Οι απροσάρμοστοι μαθητές να ξέρετε ότι είναι όλοι έξυπνα παιδιά και μάλιστα πολλές φορές πολύ έξυπνα . Αυτή είναι και η αιτία που δεν μπορούν να αντέξουν ένα τόσο καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα .



Κάνετε μιά έρευνα στην τάξη ή στο σχολείο και θα δείτε ότι τα παιδιά με μορφωμένους ή πλούσιους γονείς είναι σχεδόν πάντοτε καλοί μαθητές ενώ τα παιδιά με αμόρφωτους και φτωχούς γονείς σε μεγάλα ποσοστά είναι '' κακοί '' μαθητές . Γιατί άραγε ;



Οι τιμωρίες στο σχολείο είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες . Αποβολή από την τάξη γιά μιά ώρα , αλλαγή θέσης μέσα στη τάξη , έγγραφη επίπληξη , αποβολή από το σχολείο μέχρι τρεις ημέρες από τον διευθυντή και πέντε ημέρες από τον σύλλογο καθηγητών . Επίσης μπορεί ένας μαθητής να απομακρυνθεί σε άλλο σχολείο (αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ) γιά σοβαρούς λόγους και μετά από πολλές άλλες τιμωρίες . Τίποτε άλλο τελεία και παύλα . Κάθε άλλη τιμωρία είναι από το νόμο παράνομη .



Κάθε τιμωρία πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να γράφεται στο βιβλίο πρακτικών του σχολείου . Σε όλες τις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών που γίνονται γιά τιμωρία μαθητή , έχετε δικαίωμα να παραβρίσκεστε με εκπροσώπους του δεκαπενταμελούς και του πενταμελούς του σχολείου . Αυτοί όπως και οι κατηγορούμενοι(ος) έχουν δικαίωμα λόγου αλλά δυστυχώς όχι ψήφου και δυστυχώς σύμφωνα με τον Μαθητικό κανονισμό , αποχωρούν από τη συνεδρίαση πριν τη ψηφοφορία .



Κάθε απόφαση που σας τιμωρεί έχετε δικαίωμα να την ζητήσετε να σας δοθεί εγγράφως . Αν δεν συμφωνείτε μ 'αυτήν τότε μπορείτε να προσφύγετε με αίτηση των γονιών σας στη διεύθυνση Β/ βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής σας . Πρέπει να ξέρετε ότι κάθε τιμωρία είναι μία ήττα του εκπαιδευτικού μας συστήματος , που δεν κατάφερε να σας πείσει γιά την ορθότητά του.

.

Αρκετά από τα μαθήματα του Γυμνασίου πρέπει να γίνουν προαιρετικά και σχεδόν όλα του Λυκείου . Θα σπουδάζετε έτσι αυτό που σας αρέσει και όχι αυτό που σας επιβάλεται . Τα μαθήματα και οι καθηγητές θα γίνουν καλύτερα , γιά να σας γίνουν ελκυστικότερα .



Η σεξουαλική σας διαπαιδαγώγηση είναι πιό σημαντική απ ' όλα τα μαθήματα , που θα διδαχθείτε σε όλη σας τη σχολική ζωή . Απαιτήστε να διδαχτείτε αυτό το μάθημα σε όλο το βάθος και πλάτος του . Zητήστε να μάθετε περισσότερα γιά την οικολογία , γιά τους νόμους της χώρας , για τις βασικές θρησκείες , για τη διατροφή σας , για την τοπική σας ιστορία , γιά την παιδαγωγική , τις κύριες φιλοσοφίες , τις εξαρτησιογόνες ουσίες , γιά τον επαγγελματικό προσανατολισμό , για την υγεία σας και τόσα άλλα επωφελή γιά την ζωή σας και όχι απηρχαιωμένα μαθήματα και αναχρονιστικές γνώσεις .



Ζητήστε περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες στο σχολείο . Ο νόμος δίνει λίγες δυνατότητες στο πολιτιστικό επίπεδο μα το σχολείο προσφέρει ακόμα λιγότερες . Συνεργαστείτε με κάποιους - ευτυχώς υπάρχουν ακόμα - καθηγητές και πλημμυρίστε το σχολείο με μουσική , θέατρο , κινηματογράφο , εικαστικά , αθλήματα ,διαγωνισμούς και παιχνίδια και παρατήστε κινητό , τηλεόραση και καφετέρια . Να είστε σίγουροι ότι όλα τα προηγούμενα διαπλάθουν καλύτερους ανθρώπους παρά τα μαθηματικά , τα θρησκευτικά ή η φυσική . Γι ' αυτό λείπουν από το σημερινό σχολείο , που όπως λειτουργεί διαμορφώνει υπάκουους απολίτιστους υπαλλήλους .



Μην ανεχθείτε να βρίσκεστε στι προαύλιο με παιδιά άλλου σχολείου ανώτερης ή κατώτερης βαθμίδας βαθμίδας . Αυτές οι γειτονίες παράγουν τουλάχιστον εξάρτηση και καταπίεση.



Κανείς δεν επιτρέπεται να κατάσχει αντικείμενά σας παρά μόνο που αυτά ο νόμος προβλέπει και μόνο κατά την διάρκεια της σχολικής ημέρας . Το κινητό τηλέφωνο επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο στα διαλλείματα . Γιά λογους υγείας όμως χρησιμοποιήστε το όσο το δυνατόν λιγότερο .



Μην περιμένετε άλλοι να αλλάξουν τα πράγματα στην τάξη σας . Πάρτε μόνοι σας πρωτοβουλία και αλλάξτε την αίθουσά σας , τον τρόπο διδασκαλίας σας , τη διάταξη των θρανίων σας , την καθαριότητα του σχολείου , την επικοινωνία σας , τη δημοκρατία σας και τόσα άλλα που σας αφορούν .

Tιποτα δεν αλλάζει αν δεν ενδιαφερθείτε εσείς οι ίδιοι .Και να ξέρετε ότι κανείς δεν ενδιαφέρετε περισσότερο από εσάς γιά τα προβληματά σας . Κανείς .



Να λειτουργείτε ομαδικά , πάντοτε η ομαδικότητα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα και σας κοινωνικοποιεί . Μην εμπιστεύεσθε σε αρχηγούς και μην τους δίνετε τη δυνατότητα να σας κάνουν ότι θέλουν αυτοί . Μη κατασκευάζετε εσείς τους καταπιεστές σας . Να δίνετε δυνατότητα , όλοι κατά διαστήματα να έχουν αρμοδιότητες και να συμμετέχουν στα κοινά . Όλοι μα όλοι έχετε τη δυνατότητα κάτι να προσφέρετε .



Μην εκλέγετε μόνιμους αρχηγούς . Η εξουσία φθείρει .Εκλέξτε συντονιστές της προσπάθειάς σας οι οποίοι θα είναι ανά πάσα στιγμή ανακλητοί . Όλοι είστε ικανοί αν δράτε συλλογικά να χειριστείτε τα προβλήματά σας .



Οι καθηγητές είναι αλληλέγγυοι μεταξύ τους - οπως και σεις μεταξύ σας - και μην περιμένετε εύκολα να καταδικάσουν συνάδελφό τους που σας κακομεταχειρίζεται . Μαζέψτε στοιχεία χειροπιαστά που αποδεικνύουν τα λάθη του και θέστε τα υπ' όψι τους με ηρεμία . Μη σταματάτε την προσπάθεια , επιμένετε να διεκδικείτε τα δίκαια αιτήματά σας και συνεχίστε σε ανώτερα επίπεδα διοίκησης της εκπαίδευσης .



Αν το αίτημά σας αποριφθεί έχετε δικαίωμα να το προωθήσετε στην διεύθυνση Β / βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής σας και στο υπουργείο αν νομίζετε ότι αξίζει τον κόπο . Πρέπει να ξέρετε ότι τα αιτήματά σας συνήθως αντιμετωπίζονται αρνητικά . Γι' αυτό ανακοινώστε το πρόβλημα σας στις εφημερίδες και στην τηλεόραση αν είναι δυνατόν .Οι αρμόδιοι φοβούνται , τρέμουν κυριολεκτικά τις καταγγελίες στον τύπο , εντυπο ή ηλεκτρονικό , κι αυτό είναι το μεγαλύτερο σας όπλο .



Προσπαθήστε να αποκτήσετε συμμάχους όσους καθηγητές σας υπερασπίζονται ,στην πράξη βέβαια . Συζητήστε και συμβουλευτείτε τους γιά τις ενέργειές σας που πρέπει να είναι στην αρχή κόσμιες , όσο οι αρμόδιοι δεν σας γράφουν στα παληά τους παπούτσια . Μην αδικείτε το δίκηο σας !



Πριν καταγγείλετε καθηγητή συζητήστε μαζί του πολλές φορές και προσπαθήστε να τον μεταπείσετε . Όλοι μας κάνουμε λάθη αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται γιά πολύ καιρό .Υπάρχουν και άλλα μέσα γιά να τα αντιμετωπίσετε όπως λευκή απεργία στο μάθημα και στο διαγώνισμα .



Κανείς καθηγητής δεν μπορεί να σας τιμωρήσει γιά ενέργειές σας έξω από το σχολείο . Το αναμορφωτήριο αρχίζει από τη σχολική πόρτα και μέσα !



Όλα τα αιτήματά σας να τα διατυπώνετε εγγράφως και πάντα προς τον σύλλογο καθηγητών ,έστω κι αν είναι αρμοδιότητας αποκλειστικά του διευθυντή . Έτσι θα συζητώνται απο πολλούς καθηγητές και ίσως αποκτήσετε υποστηρικτές . Να ζητάτε και έχετε δικαίωμα ,οι απαντήσεις που θα παίρνετε να είναι γραπτές γιά να μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε παραπέρα ενέργειές σας . Τα αιτήματά σας επίσης αν δε γίνουν αποδεκτά μπορείτε να τα καρφιτσώσετε με εμφανή σημειώματα στο στήθος σας μέσα και έξω από το σχολείο . Κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας τα αφαιρέσει με το ζόρι . Αν το κάνει παρανομεί κατάφορα ,κατηγορήστε τον γιά βιαιοπραγία .



Υπερασπιστείτε τους συμμαθητές σας και τα δικαιώματά τους , αν δεν το κάνετε θα έλθει και η σειρά σας . Συγεντρώσετε στοιχεία , πληροφορίες και επιχειρήματα γιά να μπορέσετε να στηρίξετε τα αιτήματά σας . Εκλέξτε μιά επιτροπή που θα τα προβάλει εγγράφως στους αρμόδιους . Βοηθάτε και ελέγχετε την επιτροπή , μπορεί να κουραστεί και να υπαναχωρήσει .



Πάρτε συλλογικές αποφάσεις γιά τα πράγματα που θέλετε στο σχολείο . Γιά να επιτευχθεί αυτό πρέπει να σέβεστε τον συμμαθητή σας και να μην τον διακόπτετε , ότι και να λέει . Όταν έλθει η σειρά σας μπορείτε να του απαντήσετε . Μην είστε απολύτως σίγουροι γιά τις απόψεις σας , ακούστε και τους άλλους .

Με λίγα λόγια κάνετε το ακριβώς αντίθετο που κάνουν οι ενήλικες στα τηλεοπτικά παράθυρα .



Οργανωθείτε σε παρέες ,ομίλους , ομάδες και διασκεδάστε , ψυχαγωγηθείτε , μελετήστε και δημιουργήστε ομαδικά . Βρείτε ένα σπίτι συμμαθητού και κάντε το στέκι σας . Κάντε το καταφυγιό σας και χώρο για την ανάπτυξη της άμυνάς σας σε σχολείο και κοινωνία .





Μην περιμένετε σε ομαδικές διαμαρτυρίες να σας ακολουθήσουν όλοι . Εξασφαλίστε απ ' την αρχή την υπόσχεση ότι θα συμμετάσχουν τουλάχιστον τα 3 /4 των συμμαθητών σας και αυτό θα αποτελέσει ένα βήμα γιά να πειστούν αρκετοί από τους υπόλοιπους .



Μην απομονώνετε κανένα συμμαθητή σας γιά κανένα θρησκευτικό , αθλητικό , εθνικό , φυλετικό , οικονομικό , εμφανισιακό λόγο ούτε αν είναι '' κακός '' μαθητής . Μην πιστεύετε τους γονείς σας που σας λένε ότι είστε τα καλύτερα παιδιά . Σε όλα τα παιδιά όλοι οι γονείς τους τα ίδια λένε .



Όλοι σας έχετε κάποια ελαττώματα και κάποια προτερήματα . Αν έρθετε κοντά με τους συμμαθητές σας , θα τα ανακαλύψετε . Αξιοποιήστε τα προτερήματα των συμμαθητών σας και βελτιώστε τα ελαττώματα τους . Μείνετε ενωμένοι , η διάσπαση σας , βοηθάει στους καταπιεστές σας να επιβάλουν τις απόψεις τους .



Γιά να διεκδικήσετε κάτι στο σχολείο πρέπει να το αποφασίσετε συλλογικά πείθοντας όσο το δυνατόν περισσότερους συμμαθητές σας και όχι επιβάλοντας την άποψή σας . Έτσι θα έχετε περισσότερους υποστηρικτές των αιτημάτων σας . Μάλιστα αν μπορείτε , συμμαχήστε και με τα παιδιά άλλων τμημάτων . Όσοι περισσότεροι , τόσο καλύτερα γιά τα αιτήματά σας .





Όσοι απο τους γονείς ή καθηγητές σας λένε ότι δεν ξέρετε να επιλέγετε σωστά τους αντιπροσώπους σας , ρωτήστε τους αν σας βοήθησαν να αναπτύξετε το διάλογο μεταξύ σας - προυπόθεση γιά να επιλέξετε τους καταλληλότερους - και επίσης ρωτήστε τους γιατί οι μισοί ενήλικες συχνά μετανιώνουν γιά ότι ψήφισαν στις εκλογές .



O Mαθητικός κανονισμός είναι ένα μέσον γιά να έχετε κάποιο λόγο και να διεκδικήσετε καλύτερα τα αιτήματά σας αλλά δεν είναι αρκετός γιά τα δίκηα σας .Φροντίστε να εφαρμόζεται πιστά , να βελτιωθεί και να επεκταθεί . Μην εγκλωβίζεστε όμως μόνο στον κανονισμό . Υπάρχουν και άλλοι τρόποι πρόσφοροι γιά να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας πέραν αυτού . Στη δική σας θέληση , οργάνωση , συλλογικότητα και ερευνητικότητα έγκειται να τους βρείτε .



Οι επιχειρηματίες θέλουν εξειδικευμένους πειθήνιους υπαλλήλους , οι παπάδες εκκλησίες γεμάτες πιστούς , η ιδιωτική ελληνική και ξένη εκπαίδευση σπουδαστές , οι υπολογιστές παθιασμένους χειριστές , οι επιστημονικοί σύλλογοι διδακτικές ώρες , οι γονείς ιμιτασιόν φοιτητές , τα γήπεδα κοπαδούς , τα φροντιστήρια πελάτες ,οι ημέτεροι θεσούλες , η τηλεόραση βόδια , τα κέντρα διασκέδασης θαυμαστές , οι πολιτικοί ψήφους . Γιατί άραγε να βελτιωθεί η εκπαίδευση ;

απόσπασμα από το βιβλίο του Θ.Ραβασόπουλου ''Μην αφήσετε να φυλακίσουν τα ονειρά σας'' συνεχιζεται....

Προσφυγή γονέων μετά τη μείωση δρομολογίων μεταφοράς μαθητών







15/08/2012 - 17:10





















Ιφιγενεια Διαμαντη



Προσφυγή στον Συνήγορο του Παιδιού κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα Αττικής, εξαιτίας της συρρίκνωσης από τον δήμο Ανθούσας - Γέρακα - Παλλήνης, των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών από 11 σε 3 και τη «διοχέτευση» των υπολοίπων 273 μαθητών από τους συνολικά 384 που μεταβαίνουν από κάθε άκρη του Λεκανοπεδίου, στις αστικές συγκοινωνίες. Αποτέλεσμα είναι η πλειονότητα των μαθητών να χρειάζεται έως και 2,5 ώρες ανά διαδρομή για να φτάσει στο σχολείο, αλλάζοντας δύο ή και τρία μέσα μεταφοράς, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα.



Η περίπτωσή του αποτελεί ένα παράδειγμα της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πλέον μαθητές ειδικών σχολείων εγκατεστημένων στις παρυφές του Λεκανοπεδίου (π.χ. Μουσικό Σχολείο Ιλίου), μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπ. Παιδείας και Εσωτερικών και της μεταφοράς της αρμοδιότητας και των εξόδων μετακίνησης των μαθητών από τις πρώην Περιφέρειες στους δήμους. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι δήμοι πρώτα εξετάζουν πόσοι μαθητές μπορούν να μετακινηθούν με τις αστικές συγκοινωνίες.



Για όσους κριθεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό, τότε σχεδιάζουν δρομολόγια και προκηρύσσουν τους ανάλογους διαγωνισμούς. «Εκτιμώ ότι όλο το πνεύμα της εν λόγω απόφασης κινείται στη σφαίρα του παραλογισμού» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του καλλικρατικού δήμου Ανθούσας - Γέρακα - Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος.



Την περασμένη σχολική χρονιά το ζήτημα λύθηκε όπως - όπως, με απανωτές παρατάσεις ισχύος των παλαιότερων συμβάσεων. «Αίτημά μας είναι να επιστρέψει η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περίπτωση», καταλήγει, φέρνοντας το παράδειγμα του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, «στο οποίο δεν θα διενεργηθεί κανένας διαγωνισμός». Από την πλευρά τους, οι γονείς των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση και θέτουν το ζήτημα ασφάλειας και κόπωσης των μαθητών.



«Ζητάμε να επανεξετάσει ο δήμος το ζήτημα και να προκηρύξει διαγωνισμό» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Γιάννης Αδριανός. «Ωστόσο, θα έπρεπε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να συσταθεί Ενιαίος Φορέας Μετακίνησης Μαθητών», καταλήγει.

καθημερινη





Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012


Γράφει η Άρτεμις Κ. Τσίτσικα Λέκτορας Εφηβικής Παιδιατρικής Παν/μίου Αθηνών



Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ειδικά για την εφηβική ηλικία έχουν έρθει στο φως ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που εξηγούν την συμπεριφορά των εφήβων. Μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρούν οι επιστήμονες να απαντήσουν είναι τα παρακάτω :



Γιατί οι έφηβοι επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς στο παρελθόν;

Γιατί οι έφηβοι δρουν πριν σκεφτούν;

Γιατί έφηβοι ευφυείς μπορεί να έχουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, ειδικά εάν βρίσκονται με συνομηλίκους τους;

Η εφηβεία είναι γενικώς η ηλικία του παράδοξου, αφού από τη μία κυριαρχούν διαδικασίες ωρίμανσης και βελτίωσης όσον αφορά στη γνώση και τη μάθηση, την επιχειρηματολογία, την αφηρημένη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων, ενώ από την άλλη χαρακτηρίζεται από συμπεριφορές ρίσκου και συχνά έκθεσης σε υπαρκτό κίνδυνο. Τί είναι λοιπόν αυτό που κάνει τον κίνδυνο «γοητευτικό» για τους εφήβους και γιατί οι επιπτώσεις φαίνονται λιγότερο σημαντικές για αυτούς; Παίζει ρόλο η ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αυτό το συμπεριφορικό μοτίβο;



Αυτά που γνωρίζουν έως τώρα οι επιστήμονες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι τα παρακάτω :



Ο εγκέφαλος έχει αποκτήσει ήδη το 90% του μεγέθους του έως τα επτά χρόνια, ωστόσο το μέγεθος των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου μεταβάλλεται σημαντικά

Η ποσότητα της φαιάς ουσίας (νευρώνες) αυξάνει έως την πρώιμη εφηβεία (~14 ετών)

Η ποσότητα της λευκής ουσίας, η οποία βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, αυξάνους έως τα 25 περίπου έτη.

Είναι επίσης γνωστό ότι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι απαραίτητη για υψηλού επιπέδου γνωσιακές διαδικασίες - διεργασίες ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός - prefrontal cortex (εικόνα 1) και χρησιμεύει στη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο παρορμήσεων, τον σχεδιασμό μελλοντικών αποφάσεων, την κατάκτηση στόχων και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων στο μέλλον.







Άρα, το σημείο του εγκεφάλου που χρησιμεύει στη σωστή λήψη αποφάσεων αναπτύσσεται τελευταίο! Τότε όμως γιατί και τα παιδιά δεν παρουσιάζουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά όπως οι έφηβοι; Αρχικά υπήρχε η πεποίθηση ότι οι έφηβοι «δεν σκέφτονται πριν δράσουν», λόγω του ότι δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού. Ωστόσο, έχει εποδειχθεί ότι η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά δεν οφείλεται σε ανεπαρκή γνώση ή νοητική ανεπάρκεια. Σε σχέση με τους ενήλικες, οι έφηβοι έχουν την ίδια αντίληψη του κινδύνου και γνώση για τον κίνδυνο, παρόμοια αισθήματα ευαλωτότητας και την ίδια ικανότητα αξιολόγησης. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι ενώ οι έφηβοι είναι το ίδιο «έξυπνοι» σε σύγκριση με τους ενήλικες, παραμένουν ψυχοκοινωνικά ανώριμοι και αναπτύσσονται στον τομέα αυτό μέχρι τη νεαρή ενήλικο ζωή.



Ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στη γενικότερα μειωμένη ικανότητα των εφήβων να λαμβάνουν πάντα σωστές αποφάσεις είναι η πίεση των συνομηλίκων, η προκατάληψη και η έμφυτη περιέργεια, καθώς και ο πτωχός έλεγχος της παρόρμησης. Τα παραπάνω συνθέτουν μία κατάσταση συγκίνησης ή συναισθηματικής αστάθειας. Έτσι λοιπόν, φαίνεται πως το «κλειδί» για να εξηγηθεί η συμπεριφορά υψηλού κινδύνου των εφήβων είναι ο έλεγχος του συναισθήματος. Η περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν βιώνουμε συναίσθημα είναι η αμυγδαλή –amygdale (εικόνα1).



Η αμυγδαλή είναι μία περίπλοκη μικρή νευρική δομή με σχήμα σαν αμύγδαλο που βρίσκεται στο στεφανιαίο σύστημα, μέσα στον διάμεσο κροταφικό λοβό ο οποίος είναι σημαντικός για το συναισθηματικό περιεχόμενο. Υπάρχουν δύο αμυγδαλές στον εγκέφαλο, στην αριστερή και δεξιά πλευρά αντίστοιχα. Η αμυγδαλή είναι ουσιαστική για την αποκωδικοποίηση των συγκινήσεων. Άρα, έχουμε δύο συστήματα που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων στον εφηβικό εγκέφαλο:



1.Το σύστημα κριτικής λογικής σκέψης -προμετωπιαίος φλοιός- που ωριμάζει αργά έως την πρώτη ενήλικο ζωή

2.Το σύστημα κοινωνικής -συναισθηματικής δράσης (αμυγδαλές) που έχουν αναπτυχθεί στην εφηβεία και βρίσκεται σε πλήρη δράση. Υπάρχει σαφώς μία έλλειψη ισορροπίας μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού (που ακόμη αναπτύσσεται) και του συστήματος των αμυγδαλών που λειτουργούν πλήρως στην εφηβεία.

Έτσι, θα λέγαμε ότι υπερτερεί και πρωταγωνιστεί το συναίσθημα και η συγκίνηση, εις βάρος της κριτικής σκέψης και των λογικών αποφάσεων, παρά το ότι οι έφηβοι είναι γνώστες του κινδύνου. Βέβαια ισχύει ότι όλοι οι έφηβοι δεν λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις, ωστόσο πολλές λανθασμένες αποφάσεις έχουν ληφθεί κατά την εφηβεία.



Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα έρευνας που αποδεικνύει ότι οι έφηβοι είναι νευροβιολογικά ευαίσθητοι στις αμοιβές, όταν όμως αυτές είναι άμεσες και όχι μακροπρόθεσμες (Galvan 2006). Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται αύξηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου εφήβων στη μαγνητική τομογραφία σε προσφορά αμοιβής, σε σύγκριση με τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών και ενηλίκων.



Σημαντική αποδεικνύεται και η επίδραση συνομηλίκων, αφού έχει παρατηρηθεί βιβλιογραφικά ότι οι περισσότερες λανθασμένες αποφάσεις λαμβάνονται με φίλους. Και το ερώτημα είναι εάν αυτό συμβαίνει γιατί οι έφηβοι περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους ή όντως είναι κατά κάποιο τρόπο «ευαίσθητοι» στην επίδραση φίλων.



Σύμφωνα με το άρθρο των Gardner και Steinberg το 2005, παρατηρώντας έναν έφηβο να παίζει video game, όταν κληθεί να αποφασίσει για το αν θα περάσει με πορτοκαλί φανάρι υπάρχουν οι παρακάτω πιθανότητες :



1.περνά επιτυχώς,

2.περιμένει να ανάψει πράσινο φως και

3.περνά ανεπιτυχώς.

Με την παρουσία δύο φίλων το ποσοστό των εφήβων (13-16 ετών) με την τρίτη εκδοχή διαφέρει σημαντικά από το αντίστοιχο ποσοστό ενηλίκων, αλλά και του ίδιου του εφήβου όταν παίζει μόνος του. Συνεπώς, με την παρουσία φίλων οι έφηβοι επιδεικνύουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.



Συμπερασματικά :



1. Ο εφηβικός εγκέφαλος αναπτύσσεται

2.Τα εγκεφαλικά κέντρα συναισθήματος προηγούνται σε ωρίμανση από τα κέντρα κριτικής σκέψης και λογικής

3.Οι εγκεφαλικές περιοχές που εκτιμούν μακροπρόθεσμα οφέλη δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στους εφήβους

4.Η παρουσία συνομηλίκων συμβάλλει στην ανάπτυξη ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



1.Spear LP. The adolescent brain and age-related behavioral manifestations. Neurosci Biobehav Rev. 2000;24(4):417-63.

2.Steinberg L, Monahan KC. Age differences in resistance to peer influence. Dev Psychol. 2007;43(6):1531-43.

3.Gardner M, Steinberg L. Peer influence on risk taking, risk preference, and risky decision making in adolescence and adulthood: an experimental study. Dev Psychol. 2005;41(4):625-35.

4.Galvan A, Hare TA, Parra CE, Penn J, Voss H, Glover G, Casey BJ. Earlier development of the accumbens relative to orbitofrontal cortex might underlie risk-taking behavior in adolescents. J Neurosci. 2006;26

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012




,
Δεν έχουν όλοι οι μαθητές τις ίδιες ευκαιρίες στη γνώση

Του Χρήστου Κάτσικα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Οσοι δεν βλέπουν στα παιδιά των χαμηλών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, στον ίδιο τον τρόπο ύπαρξής τους, παρά μόνο ελλείψεις και μειονεκτήματα, όσοι ενδιαφέρονται για την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανισμών διατήρησης και αναπαραγωγής του ισχύοντος κοινωνικού συστήματος, έχουν ανακοινώσει ήδη τα συμπεράσματά τους. Οι μη ευνοημένες καταστάσεις (μαθητές από λαϊκά στρώματα, υποβαθμισμένες περιοχές) μεταμορφώνονται σε ανεπιτηδειότητα, ασχετοσύνη, κατωτερότητα φυσική. Οι προνομιούχοι ούτε βλέπουν ούτε θέλουν να δουν τη σχέση ανάμεσα στην κοινωνική και στη σχολική ανισότητα. Αντίθετα, αποδίδουν την καλή σχολική πορεία και την αντίστοιχη επίδοση στα «φυσικά χαρίσματα» που έχει ο μαθητής και τα οποία του έχουν δοθεί «δώρο» από τη θεία πρόνοια.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους διαμορφώνουν έξεις, συνήθειες, προδιαθέσεις απέναντι στο σχολείο, την αξία της γνώσης, τη στάση απέναντι σε αυτήν, τη διάθεση να μείνουν «ήσυχα» στο σχολείο, να εργαστούν για αυτό. Μια οικογένεια που διαθέτει οικονομικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, επενδύει στην καλή σχολική πορεία των γόνων της και εμπεδώνει στο παιδί από τα πρώτα του χρόνια ένα σύστημα προδιαθέσεων ώστε κατά κάποιο τρόπο να είναι «σχολειοποιημένο» πριν ακόμη περάσει την πόρτα του σχολείου. Το παιδί αυτό έχει θετική στάση απέναντι στο σχολείο και τις νόρμες του, κατανοεί τη σχολική γλώσσα που είναι ίδια με τον δικό του γλωσσικό κώδικα, θεωρεί αυτονόητες και απόλυτα συμβατές με τις δικές του συνήθειες όλες εκείνες τις «πολιτισμικές πρακτικές του σχολικού θεσμού» (πειθαρχία, τιμωρία, γιορτές, βαθμοί, έλεγχος), οι οποίες είναι αδιανόητες και τελικά εχθρικές για πολλά παιδιά από τα λαϊκά στρώματα.

Αυτή η θετική κοινωνικά διαμορφωμένη προδιάθεση είναι η «δωρεά», το «χάρισμα», ένα χαρακτηριστικό που αφού εμφανίζεται από τα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής προβάλλεται σαν κάτι έμφυτο.





Ο μαθητής που προέρχεται από τα προνομιούχα κοινωνικά στρώματα έχει συγκεκριμένους όρους ζωής και μόρφωσης, που παράγουν πλεονεκτήματα στη σχολική πορεία του σε σύγκριση με τους άλλους μαθητές.

Συνήθως διαμένει σε αστικό κέντρο, σε καλό προάστιο, σε μεγάλο σπίτι, έχει παρακολουθήσει νηπιαγωγείο, ξένη γλώσσα, πιθανώς μουσικό όργανο, έρχεται σε επαφή με την οικογενειακή βιβλιοθήκη, κάνει «πλούσιες» διακοπές, έχει εξωσχολικές δραστηριότητες, βοήθεια στο διάβασμα, ιδιωτικό δάσκαλο, πληροφόρηση για τα εκπαιδευτικά πράγματα και τις δυνατότητες εργασιακής αξιοποίησης των σπουδών.

Η καλλιέργειά του είναι σχετική με τη σχολική παιδεία και εφοδιάζεται με μια γενική προδιάθεση στη μάθηση. Οι μη «σχολικές» γνώσεις - με άμεση όμως σχολική χρησιμότητα - που αυτός ο μαθητευόμενος αντλεί από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον (π.χ., στον πολιτιστικό τομέα, η καλαισθησία, το πνεύμα, η επαφή με το θέατρο, μουσική, ζωγραφική, το μουσείο), σε συνδυασμό με το εκτεταμένο πλέγμα των κοινωνικών διασυνδέσεων που του εξασφαλίζει η καταγωγή του, του δίνει τη δυνατότητα να έρχεται στο σχολείο για να μάθει, για να νομιμοποιήσει σχολικά ό,τι ήδη έχει εμπεδώσει από τη γέννησή του.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά του λόφου βρίσκονται οι «απόκληροι», τα παιδιά από τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, που βιώνουν καθημερινά τη στέρηση των μορφωτικών αγαθών που συνοδεύει την οικονομική στέρηση. Ζώντας σε ένα στενό σπίτι και συνήθως με πολλά μέλη, όπου τα παιχνίδια είναι λίγα και στοιχειώδη, ενώ λείπει ο χώρος ξεκούρασης, ο μαθητής των λαϊκών στρωμάτων βρίσκει πάντα λιγότερες ευκαιρίες πρακτικής εξάσκησης, ανάπτυξης της κινητικής του ικανότητας και της συλληπτικής του διάκρισης. Ανοίγει τα μάτια του σε έναν κόσμο γεμάτο από ακατάστατα αντικείμενα, δεν έχει σταθερή ώρα για το φαγητό ή τον ύπνο ούτε μεθοδικό τρόπο. Μαθαίνει να υπολογίζει στις μικροπρόθεσμες χρονικές προοπτικές, όπου κυριαρχεί το παρόν. Λίγες προβλέψεις, λιγότερα μακρόπνοα σχέδια.





Σε μια εποχή που για τους προνομιούχους μαθητευόμενους είναι περίοδος άγχους, προετοιμασίας, διαγωνισμάτων με στόχο το μέλλον, αυτοί κυριαρχούνται από τον πειρασμό να επωφεληθούν από το παρόν καθώς έχουν εσωτερικεύσει ως μελλοντική τους πορεία το στατιστικό πεπρωμένο των παιδιών του κοινωνικού τους περίγυρου, τον δρόμο προς το εργοστάσιο ή κάποιο άλλο είδος χειρωνακτικής εργασίας. Προσαρμόζοντας συνειδητά ή ασυνείδητα τις φιλοδοξίες τους αυστηρά στις αντικειμενικές πιθανότητες, αυτοκαθορίζονται σε σχέση με τους καταναγκασμούς που τους καθορίζουν και όταν μιλούν για τα σχέδιά τους, τα όνειρά τους, εκεί, χωρίς να το καταλαβαίνουν, αφήνουν να φανεί η δράση των αντικειμενικών συνθηκών έτσι όπως τις έχουν προοδευτικά εσωτερικεύσει.



Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012






Παρατηρήσεις , προτροπές , συμβουλές , διορθώσεις , επιπλήξεις και απαγορεύσεις έχουν νόημα και είναι αποδεκτές όταν γίνονται με καλή διάθεση , χαμόγελο , αγάπη και γίνονται από καθηγητές που σας εμπνέουν εμπιστοσύνη . Αλλιώς αγνοήστε τες αυτές και τους εκφραστές τους .



Γιά να γίνει ένα μάθημα αποδοτικό πρέπει πάνω απ' όλα να είναι ευχάριστο . Όσο δύσκολο κι αν είναι ο καθηγητής οφείλει να το κάνει προσιτό στους μαθητές . Συζητήστε με τους καθηγητές σας να βρείτε τρόπους να κάνετε το μάθημα πιο προσιτό σε σας . Αν δεν προσπαθήσει ή δεν τα καταφέρει η ευθύνη είναι δική του .



Τα διαγωνίσματα δεν είναι παρά τρόποι γιά να μάθει το σύστημα τι σας δίδαξε και πως το δίδαξε και όχι κριτήριο των ικανοτήτων σας . Μπορεί να είστε ικανότατοι αλλά να μην μπορείτε να το δείξετε στα διαγωνίσματα . Πρέπει νε ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά είδη εξετάσεων όπως εργασίες με ανοιχτό βιβλίο ή κλειστό βιβλίο, ερωτήσεις , απλές , σύνθετες , πολλαπλής επιλογής , σύγκρισης , ανάπτυξης , επιλογής σωστού λάθους , συμπλήρωσης κενών , και άλλες στις οποίες ο καθένας αποδίδει διαφορετικά . Άρα η απόδοσή σας εξαρτάται σε μεγάλο θβαθμό από τον τρόπο που εξετάζεστε .



Τα διαγωνίσματα επίσης δείχνουν κατά πόσο καλά δούλεψε ο καθηγητής το μάθημα . Μιά μεγάλη αποτυχία ή επιτυχία στην τάξη δείχνει οπωσδήποτε την ποιότητα του τρόπου διδασκαλίας και του καθηγητή σας . Όσο και αδύνατη είναι μιά τάξη ο εκπαιδευτικός οφείλει - και κατά τον νόμο - να βρεί τρόπους να σας κάνει κατανοητό το μάθημα .



Τα πολλά διαγωνίσματα είναι εκπαιδευτική φτώχεια . Κλέβουν χρόνο από τα μαθήματα , γιά να τον διαθέσουν σε εξετάσεις που απορροφούν περίπου 15 ημέρες εκπαίδευσης σας . Σας βάζουν σε μιά διαδικασία έντασης , ανταγωνισμού , κόπου και πίεσης γιά να υποταγείτε σ' αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα . Επίσης προσανατολίζουν την εκπαίδευσή σας έτσι ώστε να περνάτε τις εξετάσεις και οχι να μαθαίνετε αυθεντικά . Αυτό γίνεται ιδιαίτερα στο Λύκειο που έχει μετατραπεί από εκπαιδευτικό ίδρυμα σε φαστ - φουντάδικο γνώσεων και εξεταστικό κέντρο .



Οι απαιτήσεις των εξετάσεων γιά την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι.και Τ.Ε.Ι. είναι υπερβολικές . Ελάχιστες και διαφορετικες γνώσεις , δεξιότητες και κλίσεις ζητάει το Πανεπιστήμιο γιά τους φοιτητές του , που οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν τις διασφαλίζουν . Οι εξετάσεις αυτές απλούστατα ζητάνε πολλά μόνο για να ξεκαθαρίσουν αυτούς που θα μπουν στα πανεπιστήμια κι όχι για να διακρίνουν τους ικανούς για την ακαδημαική καριέρα . Ειναι σίγουρο όμως πως σχεδόν όλοι είναι ικανοί να παρακολουθήσουν το Πανεπιστήμιο . Απόδειξη αυτού είναι ότι οι '' αποτυχόντες '' στις πανελλήνιες εξετάσεις , θαυμάσια σπουδάζουν στο εξωτερικό .



Γιατί άραγε δίνεις πανελλήνιες εξετάσεις γιά μηχανικός και επιτυγχάνεις νοσηλευτής ; Πάλι φταίει ο μαθητής που αργότερα σαν επιστήμονας δεν θα αγαπά την εργασία του ; Μήπως η κοινωνία μας έχει γεμίσει από τέτοιους απογοητευμένους επαγγελματίες και επιστήμονες ; Μήπως το εξεταστικό σύστημα των πανελληνίων είναι σάπιο ;



Όλοι μα όλοι είστε ικανοί να παρακολουθήσετε , αν δουλέψετε , πανεπιστημιακά μαθήματα στην κατάλληλη ηλικία . Ολοι γεννηθήκαμε με την στοιχειώδη εξυπνάδα να μπούμε στο πανεπιστήμιο , αλλά πολλοί δεν τα καταφέραμε λόγω δυσμενών συνθηκών . Αρα και σεις μπορείτε να φτάσετε στο πανεπιστήμιο αν οι συνθήκες σπουδών σας είναι ικανοποιητικές . Δημιουργήστε τες όσο μπορείτε . Σ ' ένα μεγάλο βαθμό είναι στο χέρι σας .



Απαντήστε στο ερώτημα γιατί αυτοί που απέτυχαν να μπουν στο πανεπιστήμιο τα καταφέρνουν μιά χαρά στα ξένα πανεπιστήμια και θα δείτε ότι τους αποτυχόντες τους φιάχνει το εξεταστικό και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα .



Οι βαθμοί , έτσι όπως λειτουργούν σήμερα αποτελούν κύρια ένα όργανο επιβολής σε βάρος σας . Είναι σαν το μαστίγιο και το καρότο . Μόνο που αυτά το χρησιμοποιούμε γιά να ελέγχουμε τα ζώα κι ' όχι τους ανθρώπους , ιδιαίτερα τους νέους . Κύρια είναι ένας δείκτης υποταγής ή τουλάχιστον συμβιβασμού του μαθητή στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα . Σκεφτείτε ότι πολλοί ''καλοί '' μαθητές σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα θα έχουν μειωμένη απόδοση και αντίστροφα .



Οι βαθμοί σήμερα μετρούν σε μεγάλο ποσοστό τη συσσώρευση γνώσεων στα νεανικά σας μυαλά . Απομυθοποιήστε τους , εξετάζοντας κάποιους '' καλούς '' μαθητές σε γνώσεις του προηγούμενου εξαμήνου . Θα διαπιστώσετε πως σχεδόν όλοι είστε στο ίδιο επίπεδο .Τσάμπα γίνεται ο διαχωρισμός σας , σε '' καλούς '' και '' κακούς ''.



Αυτό που κατορθώνουν οι βαθμοί είναι να σας διαχωρίζουν σε κατηγορίες , να εκτιμούν μόνο την αμφίβολη απόδοσή σας , να παραβλέπουν όλα τα άλλα χαρακτηριστικά σας , να εντατικοποιούν την εργασία σας και να σας εξαναγκάζουν να εκτελείτε μιά εργασία από υποχρέωση και όχι από αγάπη γιά την μόρφωση . Οι βαθμοί κρύβουν την πραγματική εικόνα σας γιατί δεν μπορείτε να εκτιμηθείτε μόνο από ένα βαθμό αλλά από μια έκθεση που να περιγράφει όλες τις κλίσεις σας , τις δεξιότητες , τις συμπεριφορές , τις ικανότητες σας , τα ενδιαφέροντά σας και τόσα άλλα χαρακτηριστικά .



Ζητήστε να αξιολογήσετε τον καθηγητή σας και να αυτοαξιολογηθείτε . Συζητήστε μαζί του και κάνετε την αξιολόγηση ουσιαστική ζητώντας του να σας κάνει μια εμπεριστατομένη κριτική και όχι να σας κοτσάρει ένα σκέτο βαθμό. Πείστε τον με επιχειρήματα ότι η απόδοσή σας εξαρτάται από τις συνθήκες εκπαίδευσης σας . Ένας καθηγητής που αποδέχεται έναν τέτοιο διάλογο , μπορεί να εξελιχθεί σε ένα φίλο και σύμμαχό σας .



Το να ''μένετε '' στην ίδια τάξη είναι μέτρο μεσαιωνικό , γιατί πρώτον για την αποτυχία σας έχει ευθύνη και το σχολείο , δεύτερον το Γυμνάσιο τουλάχιστον είναι βάσει νόμου υποχρεωτικό , τρίτον ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να ξαναπαρακολουθεί μαθήματα που ήδη έχει περάσει από την προηγούμενη χρονιά , τέταρτον ο αποτυχών μαθητής επηρεάζεται αρνητικότατα από την αποτυχία που κακώς του καταλογίζεται . Λύση απλή υπάρχει ,οι αποτυχόντες να έχουν τη δυνατότητα να ξαναδίνουν τα μαθήματα που μειονέκτησαν , περνώντας στην επόμενη τάξη . Κουκούτσι μυαλό οι α(να)ρμόδιοι ;

απο το βιβλιο του Θ.Ραβασοποθλου ''μην αφησετε να φυλακισουν τα ονειρα σας''









ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ



Με χρονίζοντα άλυτα προβλήματα σχολικής στέγης θα βρεθούν αντιμέτωποι και φέτος χιλιάδες μαθητές σε αρκετές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα κληθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες, μισθωμένα κτίρια, πρώην «μαγαζιά», σε τάξεις ασφυκτικά γεμάτες, ακόμη και σε υπόγεια. Πάντως, σε ορισμένους δήμους δίνεται μάχη με το χρόνο για να παραδοθούν νέες σχολικές αίθουσες μέσα στο φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, τα άδεια ταμεία των σχολικών επιτροπών, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, οδηγούν σε προβλέψεις για «μία δύσκολη σχολική χρονιά».

Στα συρτάρια πολλών σχολείων έχουν συσσωρευτεί ανεξόφλητοι λογαριασμοί (φυσικού αερίου κ.λπ.) και οφειλές σε προμηθευτές, καθώς δεν έχει σταλεί ακόμη η δεύτερη δόση για τις λειτουργικές δαπάνες. Οσο περνούν οι μέρες, εντείνεται η αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα είναι σε θέση τα σχολεία από το φθινόπωρο να καλύψουν τα έξοδά τους.



«Αυτό που έρχεται δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει μέχρι σήμερα», ανέφερε ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Φασφαλής, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος πολλά σχολεία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη θέρμανση. «Θεωρούμε πως φέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά», πρόσθεσε ο ίδιος.



Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, οι δήμοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στο ΕΣΠΑ, στο οποίο προσπαθούν να εντάξουν τα έργα τους. «Ευτυχώς που υπάρχει το ΕΣΠΑ και μπορούμε και χτίζουμε σχολεία. Αλλιώς οι δήμοι θα ήταν σε δραματική κατάσταση», σχολίασε δήμαρχος. Πάντως, τα περισσότερα προβλήματα δεν είναι καινούργια, αλλά συσσωρεύονται εδώ και χρόνια. Η υποχρηματοδότηση, η αδιαφορία, οι καθυστερήσεις και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οδήγησαν, εν πολλοίς, στη σημερινή κατάσταση.



Βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι έχουν παραδοθεί την τελευταία δεκαετία και αρκετά σύγχρονα σχολεία, σε πολλές γειτονιές της πόλης, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση του ποσοστού της διπλοβάρδιας και στη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης χιλιάδων παιδιών. Εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα σχολεία σε εναλλάξ κύκλο λειτουργίας (π.χ. στην Πολίχνη), ενώ σε άλλες περιοχές οι μαθητές στοιβάζονται σε υπόγεια, σε τάξεις-«κλουβιά» και σε μισθωμένους χώρους.



Αναφερόμενος στις συντηρήσεις-επισκευές, ο κ. Φασφαλής τόνισε πως «φέτος πολλά σχολεία της χώρας εγκαταλείπονται στην τύχη τους λόγω της έλλειψης κονδυλίων».



Δήμος Θεσσαλονίκης



Σε μισθωμένους χώρους εξακολουθούν να φιλοξενούνται νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τα ποσοστά της διπλοβάρδιας έχουν μηδενιστεί στα δημοτικά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Καρούμπης, φέτος θα μειωθεί ο αριθμός των νηπιαγωγείων που λειτουργούν πρωί-απόγευμα. «Θα χρησιμοποιηθούν αίθουσες από γειτονικά σχολεία για να μπορέσουν να γυρίσουν σε πρωινή βάρδια τρία νηπιαγωγεία (από τα περίπου 10 που λειτουργούν εναλλάξ). Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Καρούμπης εξηγώντας ότι ορισμένα σχολεία θα παραμείνουν και φέτος σε μισθωμένους χώρους «διότι δεν υπάρχει άλλη λύση».



Στην Τούμπα και τη Χαριλάου προγραμματίζεται η ανέγερση διδακτηρίων μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ μελλοντικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αφαιρεθούν οι γυψοσανίδες που χωρίζουν διαδρόμους και αίθουσες σχολείων σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να απελευθερωθούν χώροι και να λειτουργήσουν ως εργαστήρια Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας κ.λπ.



Στο μεταξύ, η καταβολή μόνο της πρώτης δόσης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων προκαλεί αβεβαιότητα, καθώς εκκρεμούν απλήρωτοι λογαριασμοί φυσικού αερίου και χρέη σε προμηθευτές. «Εάν είχε σταλεί η δεύτερη δόση, θα είχαμε εξοφλήσει τις οφειλές και θα είχαμε αποθεματικό σε όλες τις σχολικές επιτροπές για το Σεπτέμβρη, διότι πλέον γίνεται ηλεκτρονική διαχείριση των οικονομικών των σχολικών επιτροπών», εξήγησε ο κ. Καρούμπης.



Αναφορικά με τις καθιερωμένες επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών συγκροτημάτων, έχουν προκηρυχτεί τρεις διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν αρχικά από τα ταμεία του δήμου, μέχρις ότου καταφτάσουν τα κονδύλια της ΣΑΤΑ (πόροι που κατανέμονται κάθε χρόνο στους δήμους για τέτοιου είδους δαπάνες) που αφορούν επεμβάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εγκαταστάσεις θέρμανσης και χώρους υγιεινής.



Δήμος Παύλου Μελά



Ο «εφιάλτης» της διπλοβάρδιας ταλαιπωρεί εκατοντάδες οικογένειες στη δημοτική ενότητα της Πολίχνης εδώ και τρεις δεκαετίες και φέτος το τοπίο δεν αναμένεται να αλλάξει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, από το Σεπτέμβρη όλα τα δημοτικά της περιοχής θα λειτουργούν μόνιμα πρωινά, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής. Οι επεμβάσεις που γίνονται στο διδακτήριο επί της οδού Αρκαδίου θα οδηγήσουν σε πρωινό κύκλο τα 5ο και 12ο δημοτικά Πολίχνης από το προσεχές σχολικό έτος.



«Ο κόσμος το έχει δεχτεί με ενθουσιασμό και έχουμε 150 αιτήσεις για το ολοήμερο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεληγιάννης, τονίζοντας πως βρίσκεται υπό κατασκευή και το 1ο Δημοτικό Πολίχνης, το οποίο θα αποσυμφορήσει και άλλα σχολεία με την ανακατανομή των ορίων. Το συγκεκριμένο έργο θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά (2013-2014) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εξάλειψη της διπλοβάρδιας στο κέντρο της Πολίχνης, αφού θα αποδεσμευτεί ένα άλλο διδακτήριο, το οποίο θα στεγάσει είτε το 1ο Γυμνάσιο είτε το 1ο Λύκειο, σύμφωνα με τον ίδιο.



Φέτος, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πάνω από το 50% των σχολείων εξακολουθούν να βρίσκονται σε πρωινό-απογευματινό κύκλο καθιστώντας δύσκολη την καθημερινότητα πολλών μαθητών και ιδιαίτερα των τελειοφοίτων που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.



Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι αδειάζουν τα σχολεία της διπλοβάρδιας, καθώς οι μαθητές παίρνουν μετεγγραφές σε πρωινά λύκεια γειτονικών δήμων. Οπως έχει καταγγελθεί κατά το παρελθόν, γονείς κατέφευγαν στη λύση της ανάθεσης κηδεμονίας σε φίλους ή συγγενείς που κατοικούν σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να πετύχουν τη μετακίνηση του παιδιού τους.



Στο μεταξύ, από το Μάιο του 2011 έχει «παγώσει» το κτίριο του 9ου Δημοτικού Πολίχνης, έργο της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Τελικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ως 14ο Δημοτικό και, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες για την πληρωμή του εργολάβου, ώστε να πιάσουν και πάλι δουλειά τα συνεργεία το επόμενο διάστημα. «Εμείς θα κάνουμε αγώνα για να στεγάσει το Λύκειο Μετεώρων, το οποίο βρίσκεται σε διπλοβάρδια», είπε ο ίδιος. Πρόσθεσε, δε, ότι τέσσερα σχολεία του δήμου (1ο Λύκειο στο κέντρο της Πολίχνης, 3ο Λύκειο Πολίχνης στα Μετέωρα, Λύκειο Ευκαρπίας και 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας) είχαν ενταχθεί στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και έχουν «κολλήσει» εδώ και μία εξαετία.



Κατά τα λοιπά, ο προγραμματισμός για τις εκπαιδευτικές υποδομές στο δήμο Παύλου Μελά περιλαμβάνει τα εξής:



- Υπό ανέγερση βρίσκεται και το 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας με στόχο να ανοίξει τις πόρτες του τα Χριστούγεννα. Θα στεγάσει ένα 12θέσιο γυμνάσιο, ενώ σε χώρο του 1ου Γυμνασίου σχεδιάζεται να λειτουργήσει από το 2013-2014 το Λύκειο Ευκαρπίας.



- Πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 10ο δημοτικό-13ο νηπιαγωγείο Σταυρούπολης (περιοχή Ταξιτζίδικο) και αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.



- Εχουν γίνει επαφές για την ανταλλαγή οικοπέδων στην περιοχή της Νικόπολης, προκειμένου να κατασκευαστούν σχολεία μέσω του ΕΣΠΑ.



- Εγκρίθηκε κονδύλι, ύψους 200.000 ευρώ, για την προμήθεια εξοπλισμού για τα Τμήματα Ενταξης και το 5ο Ειδικό Δημοτικό Ν. Ευκαρπίας.



Ασφυκτικές είναι οι συνθήκες στη Νικόπολη, όπου γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες με αίθουσες προκάτ και χωρισμό αιθουσών με γυψοσανίδες στο 5ο Δημοτικό.





Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης



Η καθυστέρηση στην καταβολή της δεύτερης δόσης για τις λειτουργικές δαπάνες έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί φυσικού αερίου σε σχολεία του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, σύμφωνα με τους αρμοδίους.



«Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο παίρναμε την τρίτη δόση για τα λειτουργικά και φέτος δεν πήραμε ακόμη τη δεύτερη. Δεν ξέρω πώς θα δουλέψει φέτος ο χώρος της παιδείας», τόνισε η αντιδήμαρχος Παιδείας, Αφροδίτη Ναλμπαντίδου, εξηγώντας πως, αν δεν έρθουν τα χρήματα, θα καταστεί αδύνατη η πληρωμή των λογαριασμών του φυσικού αερίου, του νερού κ.λπ.



Σε ό,τι αφορά τα έργα σχολικής στέγης, εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ το 3ο Δημοτικό Μενεμένης και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ «ανάσα» θα δώσει στην περιοχή του Δενδροποτάμου και το 5ο Δημοτικό, το οποίο είναι υπό κατασκευή. Στο 11ο δημοτικό Αμπελοκήπων (επί της οδού 28ης Οκτωβρίου) έχουν μπει οι… μπουλντόζες στο εργοτάξιο, ωστόσο ο προβληματισμός εστιάζεται στο Καλλιτεχνικό Σχολείο. «Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο στεγάζεται σε διδακτήριο των Αμπελοκήπων και το Καλλιτεχνικό Λύκειο έχει μεταφερθεί στο κτίριο του 2ου Γυμνασίου Μενεμένης», τόνισε η κ. Ναλμπαντίδου, εξηγώντας ότι αυτά τα σχολεία χρειάζονται ειδικούς χώρους. «Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ένα διδακτήριο για το Καλλιτεχνικό. Βέβαια, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο», πρόσθεσε η ίδια.



Την ίδια στιγμή, για τις επισκευές των σχολείων δεν έχει σταλεί ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ και, όπως είπε η αντιδήμαρχος, «κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους εργάτες του δήμου». Μόνο στο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων έχουν γίνει επισκευές, καθώς ήταν σε προτεραιότητα στο συγκεκριμένο συγκρότημα.


αγγελιαφορος













«ΔΙΑΡΡΟΕΣ» ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ









Της Χαράς Καλημέρη



Μπροστά στο δίλημμα «Δημόσιο ή φθηνότερο ιδιωτικό σχολείο» βρίσκονται πολλές οικογένειες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.



Λόγω της οικονομικής κρίσης, ένα σημαντικό ποσοστό, έως και 15%, των μαθητών που έως και πέρυσι φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία της χώρας δεν έχουν, μέχρι στιγμής, ανανεώσει την εγγραφή τους σε αυτά ούτε, όμως, έχουν μετεγγραφεί σε δημόσια σχολεία.



Η ρευστότητα που επικρατεί έχει προβληματίσει τις ελληνικές οικογένειες σχετικά με το ποιο θα πρέπει να είναι το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών τους, δημόσιο ή ιδιωτικό, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να εξαντλούν το χρονικό περιθώριο που τους παρέχει η νομοθεσία να κάνουν την εγγραφή ακόμα και μετά την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε, οι επτά στους δέκα γονείς που επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία για τη φοίτηση των παιδιών τους είτε εργάζονται ως υπάλληλοι στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο...



Κρίση

Ειδικότερα, άγνωστο είναι περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους το μέγεθος της «διαρροής» του μαθητικού πληθυσμού από την ιδιωτική προς τη δημόσια εκπαίδευση λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, περίπου το 10% έως και το 15% των μαθητών οι οποίοι έως και πέρυσι φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία δεν είναι βέβαιο εάν θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε αυτά ή αν θα μετεγγραφούν σε άλλα, δημόσια ή φθηνότερα ιδιωτικά.









Πρόκειται για περισσότερους από 10.000 μαθητές οι οποίοι βρίσκονται σε αναζήτηση «σχολικής στέγης» και θα αποφασίσουν, όπως όλα δείχνουν, στο? και πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η προθεσμία για την πραγματοποίηση των εγγραφών μαθητών εκπνέει πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων στις 11 Σεπτεμβρίου.



Από την οικονομική κρίση πλήττονται, κυρίως, τα μικρά ιδιωτικά σχολεία των αστικών κέντρων και της περιφέρειας τα οποία απευθύνονται σε εργαζόμενους γονείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ολοκλήρωση των μαθημάτων τον περασμένο Ιούνιο «λουκέτο» έβαλαν τρία ιδιωτικά σχολεία της περιφέρειας -ένα στην Κόρινθο, ένα στην Αιτωλοακαρνανία και προς έκπληξη πολλών το νηπιαγωγείο των Αρσακείων στην Πάτρα το οποίο αποτελούνταν από ένα τμήμα.









Αντίθετα, η κρίση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τα μη κερδοσκοπικά σχολεία, καθώς και τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία τα οποία απευθύνονται σε γονείς με υψηλά εισοδήματα.



Τα σχολεία αυτά έχουν διατηρήσει σχεδόν στο ακέραιο τον μαθητικό πληθυσμό τους, ενώ προς ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ τους περισσότερα είναι πλέον εκείνα που έχουν καθιερώσει το θεσμό της χορήγησης υποτροφίας σε μαθητές. Παρότι παλαιότερα υποτροφίες χορηγούσε μόνο το Κολλέγιο Αθηνών, πλέον το θεσμό έχουν καθιερώσει η Σχολή Μωραΐτη και σχεδόν τα μισά ελληνογαλλικά σχολεία, όπως είναι για παράδειγμα η Λεόντειος Σχολή και η Σχολή Saint Joseph.









Η υποτροφία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια, αν κανείς αναλογιστεί ότι το κόστος φοίτησης στα ιδιωτικά σχολεία κυμαίνεται από περίπου 4.000 ευρώ έως και 15.000 ευρώ ετησίως ανάλογα με την τάξη.



Μόλις 2,25% η μείωση των εγγραφών πέρυσι



Η πτωτική πορεία του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, κατά το σχολικό έτος 2009-10, όταν η οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει τα πρώτα της σημάδια. Κατά την περυσινή σχολική χρονιά (2011-2012), πάντως, η μείωση στον μαθητικό πληθυσμό των ιδιωτικών σχολείων συγκρατήθηκε στο 2,25%.









Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), κατά το σχολικό έτος 2011-2012 στα ιδιωτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας φοίτησαν συνολικά 84.825 μαθητές έναντι 86.734 μαθητών κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της κρίσης και συγκεκριμένα το σχολικό έτος 2008-2009 στην ιδιωτική εκπαίδευση φοιτούσαν συνολικά 92.022 μαθητές (συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών των ιδιωτικών Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών). Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα μεγαλύτερα ποσοστά «διαρροής» μαθητών καταγράφονται στις τάξεις των λυκείων.



Αντίθετα, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία όχι μόνο συγκράτησαν, αλλά αύξησαν τον πληθυσμό τους. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία εκτινάχθηκε έως και 82% σε ετήσια βάση λόγω της καθιέρωσης, ως υποχρεωτικής, της προσχολικής αγωγής. Πάντως, αντίθετη πορεία με το μαθητικό δυναμικό φαίνεται ότι ακολουθούν οι επισφάλειες στην καταβολή των διδάκτρων.



Εκτιμάται ότι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των διδάκτρων έχουν αυξηθεί σε ποσοστό έως 30% τα τελευταία χρόνια, αν και υπολογίζεται ότι οριστικά «χάνεται» μόλις το 1% των διδάκτρων. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι γονείς οι οποίοι ζητούν «γενναίες» εκπτώσεις, έως και 15%, στα δίδακτρα ή επιλέγουν να πληρώνουν μόνο για τις βασικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, «κόβοντας» δραστηριότητες (π.χ. αθλητικές) ή υπηρεσίες, όπως είναι η μεταφορά των παιδιών τους από και προς το σπίτι.



Παρά την οικονομική κρίση, πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο μαθητών ανάμεσα στις χώρες όπου λειτουργούν μη χρηματοδοτούμενα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο), φθάνοντας στην υποχρεωτική εκπαίδευση το 7% των μαθητών. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, δεδομένου ότι δεν δίνεται κάποιας μορφής επιχορήγηση από το κράτος και οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με αρκετά αντικίνητρα αναφορικά με την επιλογή ιδιωτικού σχολείου, ο κλάδος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον ανθεκτικούς στην Ε.Ε.



«Μάχη» για μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς



Περίπου 53.000 νήπια και βρέφη κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών των δήμων τη νέα σχολική χρονιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου περί τα 18.500 παιδιά δεν θα φιλοξενηθούν στις δομές των δήμων.



Φέτος, οι αιτήσεις για μία θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο -έφθασαν τις 93.000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 43% σε σχέση με πέρυσι- την ίδια ώρα που η χρηματοδότηση υπέστη σημαντικές περικοπές. Αποτέλεσμα είναι, όπως γνωστοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) η οποία διαχειρίζεται το σχετικό πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, να απορριφθούν φέτος περίπου το 55% των αιτήσεων και λόγω των κριτηρίων που τίθενται για τη φιλοξενία των παιδιών, αλλά κυρίως εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ για τη νέα σχολική χρονιά έναντι 175 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.



Το θέμα αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους δημάρχους οι οποίοι τονίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον 125 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και αναμένεται να συζητηθεί στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας τις επόμενες ημέρες.



Θετικό είναι, πάντως, ότι έχει εγκριθεί η πρόσληψη 4.700 συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την περυσινή σχολική χρονιά, κάποιοι παιδικοί σταθμοί σε διάφορους δήμους, αν και διέθεταν τις κατάλληλες υποδομές, αναγκάστηκαν να κλείσουν επειδή δεν είχαν προσωπικό. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δύο υπερσύγχρονων παιδικών σταθμών στο Χαλάνδρι που κατέβασαν «ρολά» λόγω έλλειψης προσωπικού, αφήνοντας εκτός 250 παιδιά. Ανάλογη «τύχη» είχε ακόμη ένας παιδικός σταθμός στην περιοχή του Βύρωνα.



380 εκατ. ευρώ για προσχολική αγωγή

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την προσχολική αγωγή είναι ιδιαίτερα υψηλές λόγω της ανάγκης και των δύο γονέων να εργάζονται. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που αφορούν στο έτος 2008, οι ελληνικές οικογένειες δαπάνησαν περί τα 380 εκατ. ευρώ μόνο για υπηρεσίες προσχολικής αγωγής. Από το ποσό αυτό, τα 130,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη «σκιώδη» εκπαίδευση, δηλαδή στην αγορά υπηρεσιών οι οποίες είτε δεν παρέχονται από το κράτος είτε παρέχονται αλλά δεν πείθουν για την ποιότητά τους.


ημερησια








Κυριακή 12 Αυγούστου 2012


Περίπου 53.000 νήπια και βρέφη κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών των δήμων τη νέα σχολική χρονιά, λόγω των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση.



Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) κ. Νίκος Σαράντης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, κάνει λόγο για «οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία» με αποτέλεσμα να πέφτουν «όλα τα βάρη στις πλάτες των συμπολιτών μας», σημειώνοντας πως ακόμη περισσότερο εξοργιστικό είναι ότι «για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει λύση, με τη διάθεση πόρων από τα λιμνάζοντα χρήματα του ΕΣΠΑ, που όμως αν και έχει προταθεί έγκαιρα από την Αυτοδιοίκηση, δεν υλοποιείται».



Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ στέλνει μήνυμα ότι θα πρέπει «να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις» για να διεκδικήσουν οι δήμοι επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των παιδικών σταθμων.

ημερησια




.





Students from many parts of the world are calling for a global strike for education

Like teachers, students are in the forefront of the struggle for free and emancipatory public education. Often – as in Chile and Spain for example teachers and students support each other in their struggles. Now the students, through the platform of the International Student Movement are calling for global education strikes on October 8th and November 14-21 this year. If teachers are to win this struggle against neo-liberal policies of cuts, privatisation, deprofessionalisation and the increasing domination of education by the needs of corporations, they will need to turn out not only to other groups, like the students, but also to teachers, students and communities all over the world. The students have taken the initiative to call international action. They are asking teachers to look at their website and consider how they can support this call.



Share this acticle:

-August 08 2012 03:47 pm
General



One Response to “Students call Global Education Strike”

Mo on 08 Aug 2012 at 8:32 pm #



Great to see the GLOBAL EDUCATION STRIKE being supported by teachers as well.

By the way, the day of action in October is on the 18th



Let’s make use of the technologies we have and connect and unite in our struggle!



-> http://ism-global.net/global_education_strike



in solidarity and unity from Marburg (germany) ~







Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012








Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σχολείων για τα οποία χρειάζεται μεταφορά μαθητών (καλλιτεχνικά σχολεία, σχολεία της επαρχίας που οι μαθητές μένουν μακριά, δομές Ειδικής Αγωγής) πρέπει να παλέψουν - και φέτος - για κάτι που έπρεπε να είναι δεδομένο. Οι γενικές... προθέσεις του υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία «χωρίς προβλήματα, όπως η διευκόλυνση της μεταφοράς των μαθητών», δεν εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της μεταφοράς για όλους.



Στο θέμα της μεταφοράς εμπλέκονται το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι, ιδιώτες, και τα κονδύλια είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένα. Τα προβλήματα φαίνεται πως ήδη έχουν ξεκινήσει, στα Καλλιτεχνικά σχολεία, τα οποία είναι διαδημοτικά, άρα πηγαίνουν σε αυτά παιδιά από διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, γονείς και μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα έχουν καταγγείλει, πρόσφατα, πως το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη μεταφορά μέρους μόνο του μαθητικού πληθυσμού.



Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, εάν προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα εξασφαλιστεί η μετακίνηση μόνο για τους 100 από τους 300 μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου! Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, δηλαδή, να ξυπνάνε οι μαθητές στις 6 και αλλάζοντας πολλές συγκοινωνίες για να φτάσουν από μακρινές περιοχές (π.χ. Βάρη, Ν. Σμύρνη, Αυλάκι, Βραυρώνα, Αρτέμιδα, Π. Φάληρο κ.α.) στο σχολείο τους.



Το παραπάνω είναι μόνο ένα παράδειγμα και μπορεί ν' ακολουθήσουν κι άλλα. Πέρσι τα προβλήματα περίσσεψαν και μαθητές στον Εβρο μεταφέρονταν με αγροτικά αυτοκίνητα επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση... Γονείς και μαθητές, πέρσι, διεκδίκησαν ασφαλή μεταφορά των μαθητών, με ενιαίο φορέα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, και αυτός είναι ο δρόμος και για φέτος.



Καμία δικαιολογία, κανένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, καμία μεταφορά ευθυνών απ' τον έναν «αρμόδιο» στον άλλον δεν έχει θέση στο ζήτημα. Η εξασφάλιση της μεταφοράς μαθητών πρέπει να είναι αυτονόητη, διαφορετικά μιλάμε ξεκάθαρα για αποκλεισμό και επιπλέον δυσκολίες στη φοίτησή τους στο σχολείο. Παράλληλα, όμως, είναι φανερό πως η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει αποδείξει, ήδη, πως τα αυτονόητα για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους δεν την αφορούν. Χρειάζεται αγώνας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.


ριζοσπαστης




Γ. Χ.









Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012








Τη σχολική χρονιά που πέρασε (2011 - 2012) στο ΚΕΑΤ - το μοναδικό σχολείο για τυφλούς στη χώρα - αντί για 12 καθηγητές, είχαν μόνο 3. Τα περισσότερα μαθήματα, όπως Ιστορία, δε διδάχτηκαν. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου έκαναν ηχογραφημένα μαθήματα, π.χ. στη Βιολογία ή τη Φυσική, γιατί τα βιβλία δεν έφτασαν ποτέ εκεί! Στο οικοτροφείο όπου έμεναν τα παιδιά από την επαρχία δεν υπήρχε καν ζεστό νερό. Κι όταν οι μαθητές αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη, οι δάσκαλοι παράγγελναν πίτσες για να τους ταΐσουν, αφού η διοίκηση αποφάσισε να τους αφήσει νηστικούς αποσύροντας το μάγειρα.



****



Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΕΡΜΗΣ», που καλύπτει 80 παιδιά με νοητική υστέρηση και εγκεφαλική παράλυση, και το Κέντρο «ΙΡΙΣ» με 40 τυφλά, πολυανάπηρα παιδιά, που βρίσκονται στο χώρο της παλιάς αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό, ενημερώθηκαν στις αρχές του χρόνου ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χώρο προκειμένου η συγκεκριμένη έκταση να δοθεί σε χέρια ιδιωτών για επιχειρηματική δράση, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί ο χώρος μετεγκατάστασής τους. Δηλαδή, τα παραπάνω Κέντρα θα κλείσουν, ανάλογες δομές να στηθούν από την αρχή είναι πολύ δύσκολο λόγω κόστους, οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά σπίτι τους 24 ώρες το 24ωρο.



****



Στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα τουλάχιστον 200 παιδιά με νοητική υστέρηση θα πάψουν να έχουν το δικό τους σχολείο - ακόμη και αυτό το υποτυπώδες - από το Σεπτέμβρη.



Στο Γυμνάσιο - Λύκειο Βαρήκοων στην Αγία Παρασκευή, η μεταφορά των μαθητών - αφότου την ανέλαβε ο δήμος - γινόταν με ένα μικρό πούλμαν σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες έμεναν έως και 3 ώρες στο πούλμαν μέχρι να φτάσουν στο σχολείο κι άλλες τρεις ώρες για να επιστρέψουν σπίτι τους. Η πολύωρη διαμονή στο πούλμαν για πολλούς απ' αυτούς ήταν άκρως επικίνδυνη, λόγω πολλαπλών προβλημάτων υγείας και της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούσαν.



Η απουσία εξειδικευμένων μόνιμων οδηγών και συνοδών στα Ειδικά Σχολεία είχε ως αποτέλεσμα μαθήτρια στο Πόρτο Ράφτη να αφεθεί σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι της, στην κεντρική λεωφόρο, χωρίς κανένας να επικοινωνήσει με τους γονείς της (μιλάμε πάντα για παιδιά με ειδικές ανάγκες).



****



Οι γονείς περίπου 400 παιδιών με νοητική υστέρηση που φοιτούν στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Η Θεοτόκος» καλούνται με επιστολή της διοίκησης του Ιδρύματος (14 Ιούνη 2012) να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και την ερχόμενη χρονιά να πληρώνουν 250 ευρώ μηνιαίως.



Τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι σε δομές Ειδικής Αγωγής στην Αττική έμειναν πέρυσι απλήρωτοι μέχρι και 10 μήνες. Οι δομές επιβίωσαν χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων και τα ψίχουλα του ΕΣΠΑ που είναι με ημερομηνία λήξης. Η εργοδοσία των δομών - διαφόρων μορφών «φιλάνθρωποι» κι «ευεργέτες» - έκανε χρήση κάθε όπλου που έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια: Μπλοκάκι, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ατομικές συμβάσεις, μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις, τρομοκρατία. Η μεταφορά των μαθητών από και προς τα ειδικά σχολεία - αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας - έχει δοθεί στους δήμους, χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια. Ολα αυτά σκιαγραφούν μόνο μια πτυχή του προβλήματος των ατόμων με ειδικές ανάγκες.



****



Εργαζόμενοι, ανάπηροι και οι οικογένειές τους να αναρωτηθούν για το ποιοι είναι υπεύθυνοι όταν: Το 95% των αναπήρων είναι άνεργοι. Τουλάχιστον 185.000 παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός Ειδικής Αγωγής. Περίπου 15.500 παιδιά με ειδικές ανάγκες ήταν πρόπερσι εγγεγραμμένα στα ειδικά σχολεία - τα οποία στεγάζονται σε άθλια κτίρια και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές - και πολλά από αυτά δεν κατάφεραν να πάνε ούτε μια μέρα για μάθημα λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων. Από αυτά μόνο 13.500 παιδιά της ηλικίας του δημοτικού σχολείου παρακολουθούν κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περίπου το 1,5% στο σύνολό τους παρακολουθούν γενική ή επαγγελματική ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τους 2.000 τυφλούς και 4.000 - 5.000 ημιβλέποντες, σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, μόνο 150 παρακολουθούν οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης. Από τα 5.000 αυτιστικά παιδιά μόνο τα 120 φοιτούν σε σχολείο. Στο χώρο των κωφών, ο μαθητικός πληθυσμός από 550 μαθητές που ήταν πριν 20 χρόνια τώρα φτάνει τους 250 - 300.



****



Η μήτρα των προβλημάτων στην Ειδική Αγωγή είναι η απόφαση των μέχρι τώρα κυβερνήσεων να μετακυλίσουν κι αυτή την κρατική αρμοδιότητα σε ΜΚΟ και «φιλάνθρωπους». Να δημιουργήσουν δομές μ' ένα σαθρό θεσμικό πλαίσιο στο όνομα της «ευελιξίας» και της «μη γραφειοκρατικής δομής», που απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους. Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες, αφού η θηλιά της βαρβαρότητας είναι ξεκάθαρο ότι θα σφίξει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο λαιμό χιλιάδων αναπήρων και των οικογενειών τους. Στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης και αγώνα, γονείς και εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν το αίτημα όχι μόνο να μην κλείσει καμιά δομή, αλλά να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο. Να δημιουργηθούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, κεντρικά σχεδιασμένες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και θα τις καλύπτουν με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση, κάθε πληρωμή από τις οικογένειες και τους εξυπηρετούμενους.



ριζοσπαστης



E. Tζ.










Την είσοδο πολυεθνικών εταιρειών στα δημόσια σχολεία καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αφορμή για την ερώτηση ήταν ο διαγωνισμός «Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου», που διοργάνωσε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία σε συνεργασία με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων και Ευόσμου με «έπαθλο» την κάλυψη των δαπανών για τις επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο σχολείο που αναδείχτηκε πρώτο σε σχετική ψηφοφορία. Οι δώδεκα βουλευτές συνδέουν τον διαγωνισμό με τη διάθεση της εταιρείας να διαφημιστεί και να δημιουργήσει «καλή εικόνα», καθώς πριν από λίγους μήνες σχεδίαζε να κλείσει το εργοστάσιό της στη Ν. Ραιδεστό, εξέλιξη που αποτράπηκε από τις εργατικές κινητοποιήσεις.



Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπογραμμίζουν ότι «οι μνημονιακές πολιτικές που δίνουν το επονείδιστο 2,75% του ΑΕΠ στην Παιδεία οδηγούν στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους από "ιδιωτικές πρωτοβουλίες”, "φιλανθρωπίες”, "χορηγίες” και παραδίδουν το σχολείο στις δυνάμεις της «αγοράς» και του «κέρδους» και επισημαίνουν ότι «οι διοικήσεις των δήμων -επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης- με τέτοιες πρακτικές ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου».



Την ερώτηση κατέθεσαν οι Γ. Αμανατίδης, Τζ. Βαμβακά, Έφ. Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, Π. Δριτσέλη, Μ. Κανελλοπούλου, Αϊχ. Καραγιουσούφ, Τ. Κουράκης, Χρ. Μαντάς, Αλ. Μεϊκόπουλος, Γ. Πάντζας, Π. Τατσόπουλος και Θ. Φωτίου



αυγη

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012


Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Παιδιά με νοητική υστέρηση, που μέχρι τώρα μπορούσαν να έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση σε ένα ίδρυμα, από το Σεπτέμβρη θα αναγκαστούν να μένουν κλειδωμένα σπίτια τους, η βελτίωση της υγείας τους θα κάνει βήματα προς τα πίσω, οι γονείς τους δε

θα μπορούν να πάνε ούτε για δουλειά προκειμένου να τα προσέχουν.

Ο λόγος; Καθώς οι καπιταλιστές αξιώνουν και η τελευταία δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό να κατευθύνεται στα σεντούκια τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει και αυτήν την πενιχρή επιχορήγηση. Ο Καιάδας αποκτά τη σύγχρονη εκδοχή του......






Η ΑΛΗΘΕΙΑ

«Οι μικροί θορυβοποιοί: άτακτοι, απρόσεκτοι, αδιάβαστοι»



Εμπειρικά αλλά και από αρκετές μελέτες - των οποίων δεν μπορούμε ν΄ αρνηθούμε την αξιοπιστία - αποδεικνύεται ότι τα παιδιά που σημειώνονται σε ζητήματα πειθαρχίας σ΄ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κυρίως στο Δημοτικό σχολείο αλλά και στη Μέση εκπαίδευση, σαν παιδιά που θέτουν προβλήματα προσαρμογής είναι κατά πλειοψηφία μαθητευόμενοι που ανήκουν στα χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Ακόμη, είναι ολοφάνερο, το αποδεικνύουν κάθε χρόνο και οι λειψές στατιστικές του Υπουργείου Παιδείας, ότι οι σχολικές επιτυχίες, η δυνατότητα εισόδου στις Πανεπιστημιακές σχολές, ανήκουν κυρίως σε κείνους των οποίων η οικογένεια βρίσκεται ήδη σε κυρίαρχη κοινωνικο-οικονομική θέση.

Είναι περιττό βέβαια ν΄ αναφερθούμε διεξοδικά στις περιπτώσεις όλων εκείνων των μαθητευόμενων που φαίνεται ότι εγκατέλειψαν με τη θέλησή τους τις σπουδές σε κάποια φάση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που ο κόσμος έλεγε ότι «δεν τά παιρναν τα γράμματα», κι οι ίδιοι παραδέχονται ότι «τα γράμματα δεν είναι γι΄ αυτούς». Είναι η περίπτωση αυτή που ο ίδιος ο θεσμός των εξετάσεων πρόσβασης στην Γ/ βάθμια εκπαίδευση κρύβει και μια άλλη πτυχή, άγνωστη - αθέατη, όχι όμως χωρίς ενδιαφέρον. Η παρακολούθηση της εξέλιξης της ροής μιας γενιάς μαθητών από την Α΄ Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Λυκείου, η εκπαιδευτική τους δηλαδή ιστορία, αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι:

α) ένας μεγάλος αριθμός μαθητευόμενων δεν φτάνει ποτέ στις εξετάσεις αυτές αφού εγκαταλείπει το σχολείο σε κάποια φάση του, και

β) μαθητές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, παιδιά από απομακρυσμένα χωριά, να ποιοι εκπροσωπούνται στη στρατιά αυτών που εγκαταλείπουν το σχολείο.



...ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ( Η ιδεολογία του χαρίσματος - νομιμοποίηση της κοινωνικής ανισότητας)

« Οι φτωχοί είναι φτωχοί, επειδή είναι διανοητικά υποδεέστεροι

και η ανικανότητά τους είναι αθεράπευτη επειδή κληρονομείται από τους φτωχούς

και επίσης διανοητικά υποδεέστερους γονείς τους».



Όσοι δεν βλέπουν στα παιδιά των χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων, στον ίδιο τρόπο ύπαρξής τους, παρά μόνο ελλείψεις και μειονεκτήματα, όσοι ενδιαφέρονται για την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανισμών διατήρησης και αναπαραγωγής του ισχύοντος κοινωνικού συστήματος, έχουν ήδη ανακοινώσει τα συμπεράσματά τους: «πρόκειται για έναν συφερτό τεμπέληδων και απροσάρμοστων τι τα θέλετε; δεν υπάρχουν εδώ καταβολές της προκοπής είναι όλα παιδιά σκαφτιάδων και μουτζούρηδων». Οι μη ευνοημένες καταστάσεις (μαθητές από λαϊκά στρώματα, υποβαθμισμένες περιοχές) μεταμορφώνονται σε ανεπιτηδειότητα, ασχετοσύνη, κατωτερότητα φυσική. Οι προνομιούχοι ούτε βλέπουν ούτε θέλουν να δουν τη σχέση ανάμεσα στην κοινωνική και τη σχολική ανισότητα.



ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ : «Η ΕΞΟΡΙΑ»







«Μετάθεση, μετάθεση, μετάθεση...»



Ακόμα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι εκπαιδευτικοί που θεωρούν εξορία το διορισμό ή τη μετάθεση σε σχολεία μιας υποβαθμισμένης περιοχής, ή σε πάσης φύσης τεχνικές σχολές (π.χ στα πρώην ΤΕΛ ή στα ΤΕΕ), όπου συσσωρεύονται, κατά πλειοψηφία, μαθητευόμενοι από τα χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα. Τα σχολεία π.χ. του Αιγάλεω ή της Αγίας Βαρβάρας, του Περιστερίου ή της Δραπετσώνας θεωρούνται από πολλούς κόλαση κι όταν η αρχαιότητα δίνει το δικαίωμα να επιλεχθεί η θέση τότε σαφώς γίνεται φανερή η έλξη της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών προς τις κεντρικές και εύπορες συνοικίες που διαθέτουν λίγα παιδιά από λαϊκά στρώματα. Οι «ανεπιθύμητες» θέσεις μένουν στους νεότερους που με τη σειρά τους προσπαθούν να δημιουργήσουν τους όρους για μια «προνομιακή» μετάθεση.

Η προτίμηση ενός ορισμένου μαθητικού κοινού από τη μεριά αρκετών εκπαιδευτικών δε συνδέεται πάντα με το γεγονός ότι στις ευνοημένες περιοχές απουσιάζει αυτό που πλεονάζει στα σχολεία των λαϊκών περιοχών, ένας «ενδημικός θόρυβος» και «αρκετές ελλείψεις στη γενική πειθαρχία των μαθητευομένων». Προϊόντα οι ίδιοι ενός σχολικού συστήματος που είναι αποτέλεσμα μιας ορισμένης πολιτικής που με τη σειρά της είναι συνδεδεμένη με τη σχετική θέση των τάξεων στην κοινωνία, προσκολλημένοι στο μύθο του χαρίσματος, του ουδέτερου σχολείου, της ισότητας στη διανομή θέσεων ανάλογα με τους τίτλους, - ιδεολογήματα πολύ διαδεδομένα - δρουν χωρίς να παρεμβαίνει στη σκέψη τους η σχέση ανάμεσα στη σχολική διαφορά και τη χθεσινή, σημερινή και αυριανή κοινωνική διαφορά. Έτσι, είναι αυθόρμητη η τάση να θεωρούν φυσικό τους χώρο τα σχολεία που πλειοψηφούν οι μαθητευόμενοι που «θέλουν και μπορούν να μάθουν», κολάζοντας έτσι και βραβεύοντας τις μορφωτικές ανισότητες που δεν είναι παρά κοινωνικές.

Σε καλύτερη περίπτωση λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, επιλέγοντας τις ήδη ευνοημένες περιοχές, όταν η άγνοια ή η απογοήτευση, τους πείσει ότι είναι ακατόρθωτο να πολεμήσουν τον κοινωνικό προκαθορισμό στο σχολείο.



ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ, ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ



«Οι μαθητές αυτοί δε θα πάρουν απ΄ όλα τα χρόνια της σχολικής τους ζωής,

τίποτε άλλο από την πεποίθηση της ακαταλληλότητάς τους,

της αναξιότητάς τους».







Ποια είναι η σχέση εκπαιδευόντων και εκπαιδευομένων σ΄ αυτά τα πλαίσια;



Εμποτισμένοι, οι εκπαιδευτικοί αυτοί, από την ιδεολογία του χαρίσματος, των «προικισμένων - εκλεκτών» ή μη μαθητών, αγνοώντας τις κοινωνικές προϋποθέσεις που παράγουν τις καλλιεργημένες ή όχι διαθέσεις, αντιμετωπίζοντας σαν ανισότητες φυσικών χαρισμάτων τις ικανότητες που είναι κοινωνικά καθορισμένες, από την πρώτη κιόλας επαφή με τους μαθητευόμενους από τα χαμηλά στρώματα των σχολείων των υποβαθμισμένων περιοχών, σχηματίζουν στο μυαλό τους μια γνώμη η οποία δεν εκδηλώνεται μόνο με την απορριπτική βαθμολογία αλλά εξωτερικεύεται φορτώνοντας τους μη ευνοημένους μαθητές με την περιφρόνηση και την υποτίμηση.



Αυτή η υποτίμηση, η περιφρόνηση, η εγκατάλειψη που εκδηλώνεται σε κάθε επαφή μαθητή και εκπαιδευτικού, μαζί με την αδυναμία του πρώτου να ανταποκριθεί στα μαθήματα και με τη διαδοχική σειρά των αποτυχιών θα θέσουν αυτόματα σ΄ εφαρμογή μεθόδους παθητικοποίησης ή αντίδρασης. Σ΄ αυτή τη δεύτερη περίπτωση, η συσσωρευμένη μνησικακία απέναντι σ΄ αυτούς που συστηματικά εκθέτουν ανάγλυφα τις αδυναμίες τους, τους γελοιοποιούν και τους περιφρονούν, μεταβάλλεται σε μίσος. Δε θα αργήσει το ξέσπασμα πάνω στα αντικείμενα, στις καρέκλες, στα θρανία, στους τοίχους. Παράλληλα, καθώς ο εκπαιδευτικός θα φαντάζει υπεύθυνος για την λειτουργία του συστήματος επιλογής, για τη νομιμοποίηση - δικαίωση της κατανομής των μαθητευομένων και της κοινωνικής διαίρεσης, τα πυρά θα στραφούν, σε κάθε ευκαιρία εναντίον του. Αδιαφορία, «κατεργαριές», ταραχή, θόρυβος είναι η αμυντική αρνητική στάση που κάνει τους διδάσκοντες να τα χάνουν και παράλληλα να νιώθουν ότι δικαιώνεται η άποψη τους.



Φαύλος κύκλος. Έτσι δίνεται, δηλαδή, στους εκπαιδευτικούς μια απόδειξη που επιβεβαιώνει την κρίση τους και τους ενισχύει στις υποτιμητικές τους διαθέσεις και ταυτόχρονα η ενίσχυση αυτή πυροδοτεί νέες αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευομένων. Ο χώρος του σχολείου και ό,τι έχει σχέση μ΄ αυτόν θα θεωρηθεί ξένος, αν όχι εχθρικός.

ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ



Δεν είναι, βέβαια, σε καμιά περίπτωση μικρότερο το πρόβλημα για εκείνους τους εκπαιδευτικούς που διαπνέονται από προοδευτικές αντιλήψεις για την κοινωνία, που έχουν σε γενικές γραμμές συνειδητοποιήσει τη συμβολή του αστικού σχολείου στην αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων και στη νομιμοποίησή τους, αυτών των εκπαιδευτικών που θέλουν και επιδιώκουν να έχουν μια «άλλη» στάση απέναντι στους μαθητευόμενους των χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων, που νιώθουν την κοινότητα των προβλημάτων αλλά και των συμφερόντων τους με αυτούς τους μαθητευόμενους, που είναι γνωστό σε ποια πλευρά της κοινωνίας επιστρατεύονται μαζικά.

Για να είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε τη μορφή των σχέσεων που πρέπει να διαμορφωθούν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητευόμενους, είναι ανάγκη να αναλύσουμε σωστά, να ερμηνεύσουμε επιστημονικά τη στάση τους μέσα στη σχολική τάξη, απέναντι στο σχολείο, στη σχολική γνώση. Οφείλουμε πρώτα - πρώτα να καταλάβουμε το βάσιμο αυτής της συμπεριφοράς των μαθητευομένων, να την ερμηνεύσουμε και παράλληλα να την αξιολογήσουμε. Το πρώτο βήμα είναι να απαντηθεί σωστά το ερώτημα:

Είναι η κατάσταση εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων που αντικατοπτρίζεται σ΄ ένα συγκεκριμένο αριθμό αρνητικών στοιχείων στη ζωή και στη σχολική λειτουργία των γόνων τους, είναι, δηλαδή, η κοινωνική ανισότητα που δημιουργεί μορφωτικό μειονέκτημα τέτοιο που μόνο σαν εξαίρεση του κανόνα να τα βγάζουν πέρα στο σχολείο

ή το σχολικό σύστημα με την οργάνωση και τους μηχανισμούς του δρα απορριπτικά ενάντια στους μαθητευόμενους των συγκεκριμένων στρωμάτων;

Ας το πούμε ξεκάθαρα: το να ενεργούμε σαν οι διάφορες κουλτούρες των διαφόρων κοινωνικών τάξεων να μπορούν να τεθούν σε ίση βάση, σημαίνει πως σφραγίζουμε τα μάτια και τα αυτιά μας μπροστά στα μειονεκτήματα και στις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τα παιδιά από τα λαϊκά στρώματα, κοντολογίς σημαίνει πως αρνούμαστε την εκμετάλλευση και ακόμη περισσότερο τις συνέπειές της.

Παράλληλα, ας αποκαλύψουμε με σαφήνεια ότι αναφερόμαστε σε ένα σχολείο που αγνοεί τις μορφωτικές ανισότητες, βραβεύει τη μορφωτική κληρονομιά, συγκαλύπτει την κοινωνική επιλογή κάτω από τη σχολική επιλογή και νομιμοποιεί την αναπαραγωγή των κοινωνικών ιεραρχιών. Μιλάμε για ένα σχολείο που η κυρίαρχη ιδεολογία έχει τον κύριο λόγο μέσα στην όλη διαδικασία, για ένα σχολείο που αναπαράγει στους κόλπους του τη διαίρεση χειρωνακτικής - πνευματικής εργασίας επειδή ακριβώς είναι συνολικά τοποθετημένο σε σχέση μ΄ αυτή τη διαίρεση η οποία το ξεπερνά και του καθορίζει το ρόλο.



ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ : ΑΛΛΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ...





Πως παρουσιάζεται κατά κανόνα ο μαθητευόμενος από τα προνομιούχα στρώματα; στην πιο χοντροειδή έκφρασή τους τα προνόμια που φέρνει μαζί του εντοπίζονται στο πλεονέκτημα της διαμονής σε αστικό κέντρο, σε καλό προάστιο, σε μεγάλο σπίτι, έχοντας παρακολουθήσει νηπιαγωγείο, ξένη γλώσσα, πιθανώς μουσικό όργανο, ερχόμενος σε επαφή με την οικογενειακή βιβλιοθήκη, κάνοντας «πλούσιες» διακοπές, έχοντας εξωσχολικές δραστηριότητες, βοήθεια στο διάβασμα, ιδιωτικό δάσκαλο, πληροφόρηση για τα εκπαιδευτικά πράγματα και τις δυνατότητες εργασιακής αξιοποίησης των σπουδών. Η καλλιέργειά του είναι κοντινή με τη σχολική παιδεία, είναι ήδη εφοδιασμένος με μια γενική προδιάθεση στη μάθηση. Οι μη «σχολικές» γνώσεις - με άμεση όμως σχολική χρησιμότητα - που ο μαθητευόμενος αυτός αντλεί από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον (π.χ. στον πολιτιστικό τομέα, η καλαισθησία, το πνεύμα, η επαφή με το θέατρο, μουσική, ζωγραφική, το μουσείο), σε συνδυασμό και με το εκτεταμένο πλέγμα των κοινωνικών διασυνδέσεων που του εξασφαλίζει η καταγωγή του, του δίνει τη δυνατότητα να έρχεται στο σχολείο να μάθει, περισσότερο για να νομιμοποιήσει σχολικά, ό,τι ήδη έχει εμπεδώσει από τη γέννησή του.



...ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥΣ



«παίρνουν για όνειρά τους την πραγματικότητα»

Είναι γνωστό, τι «κληρονομούν» τα «άλλα» παιδιά: πρώτα και κύρια τη στέρηση των μορφωτικών αγαθών που συνοδεύει την οικονομική στέρηση. Ζώντας σ΄ ένα στενό σπίτι και με πολλά συνήθως μέλη, όπου τα παιχνίδια είναι λίγα και στοιχειώδη, λείπει ο χώρος ξεκούρασης, ο μαθητευόμενος των λαϊκών στρωμάτων βρίσκει πάντα λιγότερες ευκαιρίες πρακτικής εξάσκησης, ανάπτυξης της κινητικής του ικανότητας και της συλληπτικής του διάκρισης. Ανοίγει τα μάτια του σ΄ ένα κόσμο γεμάτο από ακατάστατα αντικείμενα, δεν έχει σταθερή ώρα για το φαγητό ή τον ύπνο ούτε μεθοδικό τρόπο. Μαθαίνει να υπολογίζει στις μικροπρόθεσμες χρονικές προοπτικές, όπου κυριαρχεί το παρόν. Λίγες προβλέψεις, λιγότερα μακρόπνοα σχέδια. Σε μια εποχή που για τους προνομιούχους μαθητευόμενους είναι περίοδος άγχους, προετοιμασίας, διαγωνισμάτων με στόχο το μέλλον, αυτοί κυριαρχούνται από τον πειρασμό να επωφεληθούν από το παρόν καθώς έχουν εσωτερικεύσει σαν μελλοντική τους πορεία το στατιστικό πεπρωμένο των παιδιών του κοινωνικού τους περιγύρου, το δρόμο προς το εργοστάσιο ή κάποιου άλλου είδους χειρωνακτική εργασία. Προσαρμόζοντας συνειδητά ή ασυνείδητα τις φιλοδοξίες τους αυστηρά στις αντικειμενικές πιθανότητες, αυτοκαθορίζονται σε σχέση με τους καταναγκασμούς που τους καθορίζουν, κι όταν μιλούν για τα σχέδιά τους, τα όνειρά τους, εκεί, χωρίς να το καταλαβαίνουν, αφήνουν να φανεί η δράση των αντικειμενικών συνθηκών έτσι, όπως τις έχουν προοδευτικά εσωτερικεύσει.



ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

«για να διατηρήσουμε το δικαίωμα στο όνειρο,

πρέπει να αντικρύσουμε κατάματα τον εφιάλτη»







Οι μαθητευόμενοι από τα λαϊκά στρώματα μεταφέρουν μαζί τους, πριν ακόμη πατήσουν το πόδι τους στο σχολείο, το μορφωτικό μειονέκτημα. Μπορεί κανείς να το αρνηθεί αυτό; όσο τα στρώματα αυτά βρίσκονται υπό καθεστώς εκμετάλλευσης δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια κουλτούρα συγκρίσιμη με την κουλτούρα της κυρίαρχης τάξης.

Από την άλλη μεριά, το σχολικό σύστημα αντιμετωπίζοντας όλους τους μαθητευόμενους όσο άνισοι κι αν είναι μεταξύ τους σαν ίσους ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, ουσιαστικά, στην πράξη, επικυρώνει με το βάρος της εγκυρότητάς του τις αρχικές ανισότητες. Τις μεγαλώνει και παράλληλα τις νομιμοποιεί. Οι μαθητευόμενοι από τα χαμηλά στρώματα δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι να πάρουν μέρος σ΄ ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο η κουλτούρα που προσφέρεται είναι συγγενική στην κουλτούρα των προνομιούχων στρωμάτων.



ΌΜΩΣ...

Μπορεί αυτό το γεγονός να δικαιολογήσει την άρνηση και την αδιαφορία, την απειθαρχία και την αναταραχή των μαθητευομένων από τα χαμηλά στρώματα; Αυτή η συμπεριφορά που φέρνει τη σφραγίδα της εκμετάλλευσης συνιστά άραγε κάτι αντίθετο από την εκμετάλλευση; Σίγουρα, η στάση τους αυτή δεν προσαρμόζεται απλά στην κατάστασή τους, που είναι κατάσταση αδιεξόδου, αλλά ακριβώς στο αδιέξοδο της κατάστασής τους.

Οι εμπειρίες από τη σχολική τάξη αποδεικνύουν πως αρκετές φορές η πιο ιδιότυπη φαινομενικά και έξω από τους κανόνες του αστικού σχολείου συμπεριφορά μαθητευομένων από τα χαμηλά στρώματα δεν είναι παρά υπακοή σε πρότυπα παραδοσιακά έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο εφαρμογής τους. Αναφερόμαστε βέβαια στις περιπτώσεις εκείνες - όχι λίγες - που η αντίδραση ενάντια στους καταναγκασμούς του σχολείου δεν είναι εκδήλωση του ταξικού ενστίκτου αλλά ένας από τους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιείται η εσωτερίκευση των αξιών που επιβάλλει το σχολικό σύστημα.



Η ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

«ούτε φορέας σωτηρίας, ούτε φορέας απώλειας»



Το να θεωρούμε το σχολείο, τη σχολική γνώση, τους εκπαιδευτικούς, σαν μια - με κάθε λεπτομέρεια φτιαγμένη - μηχανή στην υπηρεσία της κυρίαρχης τάξης, που οδηγεί με καθολική επιτυχία στην αποτυχία των κοινωνικά μη προνομιούχων και στον ιδεολογικό τους ευνουχισμό είναι μεταφυσική. Το να αντιλαμβανόμαστε όμως το σχολείο σαν φορέα σωτηρίας και δύναμη ανανέωσης που λειτουργεί στην υπηρεσία της κοινωνίας στο σύνολό της, πάνω από τάξεις και έξω από την πάλη των τάξεων, που προσφέρει σ΄ όλους ίσες δυνατότητες κοινωνικής προαγωγής και προσωπικής ανάπτυξης, είναι άγνοια ή απάτη.

Μεταφυσική, άγνοια, απάτη ή υποκρισία, σημασία έχει ότι σε καμιά περίπτωση το σχολείο δεν παρουσιάζεται αυτό που τελικά είναι.

Το σχολείο είναι μέρος του κόσμου. Σε μια κοινωνία διηρημένη σε τάξεις το σχολείο δεν μπορεί παρά να είναι ταξικό. Ό,τι συμβαίνει στο σχολείο αντανακλά τόσο την εκμετάλλευση όσο και τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση. Το να το ντύνουμε με μια θαυματουργική δύναμη, άλλοτε θεία και άλλοτε διαβολική, το να το θεωρούμε άλλοτε σα φορέα απώλειας και άλλοτε σα φορέα σωτηρίας για τους μαθητευομένους δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά μια βαθιά υπόκλιση στην απάτη και τη μεταφυσική.



ΈΤΣΙ...

«Η κυρίαρχη τάξη έχει πολλά να ελπίσει και πολλά να φοβηθεί

από την μαζική είσοδο μη ευνοημένων κοινωνικά παιδιών στο σχολείο»



Σ΄ αυτά που διδάσκει το αστικό σχολείο υπάρχει ένα μείγμα πλανών, παραλείπονται αλήθειες, περιφρονούνται αξίες. Είναι βέβαια αυταπάτη, να πιστεύει κανείς ότι το σχολείο αυτό θα παρουσιάσει στο χώρο του μαθήματα, λογοτεχνία, ιστορία ή άλλα καθαρά από τις αστικές απάτες, τις προκαταλήψεις και την ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης. Είναι όμως, παράλληλα, εξίσου λαθεμένο να απορρίπτουμε συνολικά τη σχολική γνώση, να κατατάσσουμε το σύνολο των γνώσεων που συγκέντρωσε η ανθρωπότητα κάτω από την κυριαρχία του καπιταλισμού στην αστική ιδεολογία αυτό σημαίνει μια επικίνδυνη πτώχευση. Κάθε άσκηση των μαθηματικών δεν αναπτύσσει το κριτικό πνεύμα, κάθε εμπειρία στη Φυσική δεν απαλλάσσει από τη δεισιδαιμονία, αυτό είναι αλήθεια. Παράλληλα όμως δεν είναι ψέματα ότι δεν υπάρχουν λαϊκά μαθηματικά διαφορετικά από τα μαθηματικά της κυρίαρχης τάξης γιατί αυτή επωφελούμενη από τις περιστάσεις, προσέγγισε σ΄ αυτό το πεδίο όλη την αλήθεια.

Ό,τι εξαπατητικό παρουσιάζει η σχολική γνώση δεν μπορεί να έχει νόημα παρά σαν πρόσκληση για αληθινή εκπαίδευση. Η συνολική άρνηση και η απόρριψη της σχολικής γνώσης κρύβει ένα σοβαρό κίνδυνο που τον διακρίνουμε συχνά: μία κατάσταση αδιαφορίας και περιφρόνησης απέναντι σ΄ ό,τι έχει σχέση με την κουλτούρα. Όμως, πως αλήθεια οι μαθητευόμενοι από τις λαϊκές τάξεις θα ξεσκεπάσουν τις απάτες της κουλτούρας που διαδίδει το σχολείο αν δεν την αφομοιώσουν; Πως θα αντιταχθούν στις εξαπατήσεις της, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν τα στοιχεία αλήθειας που περιέχει; Μόνο η τέλεια γνώση της κουλτούρας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της ανθρωπότητας και, παράλληλα, η μεταμόρφωσή της ανοίγει δρόμους, στη δυνατότητα μιας κουλτούρας που θα αναπτύσσει τον αγώνα του κόσμου της εργασίας.



ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ



Να το ξαναπούμε: το σχολείο εξυπηρετεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κέρδους, βοηθάει στη νομιμοποίηση της ανισότητας, στην αναπαραγωγή των δομών της κοινωνίας, παράλληλα όμως αποτελεί πεδίο δράσης, όπου αναπτύσσεται μια υψηλή πολιτικοποιημένη συνείδηση. Προορισμένο να μεταδίδει ιδεολογία γίνεται ξαφνικά και ο χώρος όπου οι αμφισβητήσεις εμφανίζονται στον τομέα της ιδεολογίας. Είναι λάθος να συγχωρεθεί ολοκληρωτικά στα πλαίσια μιας πλαστής αναγκαιότητας όμως είναι λάθος και να εγκαταλειφθεί ολοκληρωτικά.

Κανείς δε μπορεί να υποστηρίξει πως οι μαθητευόμενοι από τα λαϊκά στρώματα μπορούν να ανατρέψουν ή και ακόμα να μπλοκάρουν την κυρίαρχη ιδεολογία, την ταξική σχολική γνώση με την άρνηση, την παθητικοποίηση, το βρώμικο λεξιλόγιο ή το θόρυβο. Οι πράξεις βανδαλισμού μπορεί ν΄ αποτελούν μια ενστικτώδη απάντηση στην περιφρόνηση που τους δείχνουν, στην απόρριψη. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να την ιεροποιήσουμε, να την εκτιμήσουμε θετικά. Γιατί όταν σπάζουν θρανία ή αρνούνται να μάθουν ο,τιδήποτε δεν προάγουν περισσότερο τα συμφέροντα της τάξης τους απ΄ ό,τι μαρτυρούν την κατάπτωσή τους. Είναι σίγουρο ότι η συμπεριφορά αυτή, το ξανάπαμε, φανερώνει τα στοιχεία εκμετάλλευσης που η κυρίαρχη τάξη εντυπώνει στα θύματά της.

Αυτή είναι η μία πλευρά. Ας δούμε όμως και την άλλη. Αυτή η ασυνεπής διαγωγή τους έχει μια ουσιαστική αξία: αρνούνται στο σχολείο που επιλέγει, που τους περιφρονεί, που τους υποτιμά, αδιαφορούν για μια κουλτούρα που καμουφλάρει επίμονα την ύπαρξή τους, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στα μέσα παραγωγής καθώς τους υποτάσσει στο ρόλο του «αμόρφωτου», του «ακαλλιέργητου», του «ατόμου με περιορισμένες ικανότητες».

Αν κρατήσουμε αυτή τη διπλή πλευρά που φαίνεται ότι αποτελεί μια αντίφαση δε θα θεωρήσουμε τα παιδιά αυτά ούτε ελαττωματικούς απόκληρους αλλά ούτε και θεματοφύλακες μιας λαϊκής κουλτούρας που βρίσκεται ήδη σε καλή κατάσταση.

Στην καπιταλιστική κοινωνία τα κοινωνικά αυτά στρώματα είναι αυτά που υφίστανται την εκμετάλλευση και παράλληλα τα ίδια που μπορούν να αγωνιστούν ενάντια σ΄ αυτή την εκμετάλλευση.

Αυτή η παρατήρηση όπως και η προηγούμενη δείχνει την ταυτόχρονη παρουσία του αρνητικού και του θετικού, την ενότητά τους και ταυτόχρονα την πάλη τους. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο να γίνει κατανοητό γιατί είμαστε συνηθισμένοι στον τρόπο του μεταφυσικού συλλογισμού. Ας το δούμε λοιπόν πάλι, ακόμη μια φορά. Στα ενδότερα κάθε πράγματος βρίσκονται μαζί αντίθετες δυνάμεις, ανταγωνισμοί. Τι συμβαίνει ανάμεσα σ΄ αυτές τις δυνάμεις; Μάχονται. Επομένως τίποτε δεν κινείται από μια δύναμη που έχει δράση σε μια κατεύθυνση μονάχα, αλλά κάθε τι κινείται από δύο δυνάμεις με αντίθετες κατευθύνσεις.

Βρίσκουμε στα παιδιά από τα χαμηλά στρώματα, όχι μόνο μια έλλειψη κοντά σε μια θετικότητα αλλά τη συνένωσή του: η έλλειψη περιέχει τη θετικότητα και η θετικότητα προσβάλλεται από την έλλειψη. Η κατάσταση αυτών των στρωμάτων δημιουργεί μειονεκτήματα, ελαττώματα, κοντολογίς μια έλλειψη που φέρνει τη πυρωμένη σφραγίδα της εκμετάλλευσης και είναι συνέπειά της και παράλληλα η ίδια κατάσταση δημιουργεί στα στρώματα αυτά δυνάμεις καθοριστικές για την αλλαγή, το ξεπέρασμα αυτής της κατάστασης, τελικά δηλαδή περιέχει μια θετικότητα. Η διαλεκτική μας διδάσκει πως κάθε τι υπαρκτό περιέχει παράλληλα τους όρους άρνησης του προηγούμενου τρόπου ύπαρξής του.

Σ΄ αυτή την εσωτερική αντίφαση, στην αντίθεση της θετικότητας και του μειονεκτήματος σαν χαρακτηριστική αλήθεια των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, μπορούν και πρέπει να επιδράσουν οι προοδευτικοί εκπαιδευτικοί στην προσπάθεια να τη λύσουν σε όφελος των παιδιών αυτών.

Πάνω σ΄ αυτή την πραγματικότητα μπορεί να βασιστεί κάθε προοδευτική παιδαγωγική δραστηριότητα, μπορεί να «πατήσει» η συνεργασία του ζωντανού στοιχείου της εκπαίδευσης. Υποτιμημένος, κάποτε συντετριμμένος ο μαθητευόμενος των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να μεταμορφωθεί σε μαχητή. Πότε; όταν κατορθώσει ν΄ ανακαλύψει τα κοινωνικά αίτια που διαμορφώσανε την προηγούμενη δική του ιστορία. Την ώρα που η ιδέα της συνεργασίας αναπτύσσεται ανάμεσα σ΄ αυτούς τους μαθητευόμενους, την ώρα που προβάλλονται τα κοινά σημεία των προσωπικών εμπειριών, που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα στην ιστορία του διπλανού τους, τότε, την ώρα αυτή, οικοδομείται και ο πρώτος σταθμός στην απόκτηση κοινωνικής συνείδησης.
X.Kατσικας

alfavita.gr